Hopp til innhold

Tolv drapsdømte hengt i Pakistan

Tolv dødsdømte ble i dag henrettet i Pakistan. Det er det største antallet henrettelser på en dag etter at landet gjeninnførte dødsstraff i desember.

PAKISTAN-UNREST-EXECUTIONS

Pårørende i sorg etter at tolv innsatte ble hengt i Pakistan i dag. Landet gjenninnførte dødsstaff i desember etter et seks år langt moratorium.

Foto: RIZWAN TABASSUM / Afp

Pakistan opphevet forbudet mot dødsstraff i desember i fjor etter en seks år lang pause. Da Pakistan igjen begynte med henrettelser var det for å straffe terrorister, men forrige uke ble det imidlertid bestemt at også drapsdømte kan henrettes selv om de ikke er dømt for terror. Flere av de henrettede skal ikke ha vært terrorister.

– De var ikke bare terrorrister. Flere var dømt for mord og hadde begått andre grufulle forbrytelser, heter det i en uttalelse fra pakistanske myndigheter.

LES: Håpet kan vere ute for Asia Bibi

Terrorangrep

Det var etter terrorangrepene mot en skole Peshawar i desember i fjor at pakistans statsminister Nawas Sharif vedtok å gjeninnføre døsdstraff. Ekstremister fra Taliban stormet en skole og tok livet av 134 barn og 19 voksne. Hendelsen førte til økt press på regjeringen om at de måtte gjøre mer for å stanse islamistiske opprørere.

PAKISTAN-UNREST-EXECUTIONS

Slektninger sitter ved Muhammad Afzals båre. Afzal var dømt for mord og ble henrettet i Karachi i dag.

Foto: RIZWAN TABASSUM / Afp

Tilsammen er 39 mennesker henrettet i Pakistan siden desember. En av de henrettede skal ha vært en mann som ble arrestert som 16-åring i følge advokater. Dødsstraff kan ikke brukes mot tiltalte som ikke var myndige når den kriminelle handlingen ble begått.

LES: Gjeninnfører bruk av dødsstraff
LES: – De kom inn i klasserommet og skjøt ukritisk

8.000 dødsdømte

Mer enn 40 mennesker skal etter planen henrettes neste uke ifølge en kilde i politiministeriet i Pakistan. Over 8.000 innsatte har blitt dømt til døden i Pakistan, og myndighetene behandler mange ankesaker.

En av de de dødsdømte, Shafqat Hussein skal bare ha vært 14 år da han ble arrestert for å ha kidnappet og drept et barn. Han skal ha tilstått etter ni dager med tortur og har sittet fenglet i ti år. Innenriksminister Chaudry Nisar Ali Khan skal ha lovet etterforskning, men Hussains advokater sier verken han, eller familien har blitt kontaktet.

– Det er ibare en bløff, og saken ble aldri skikkelig etterforsket, sier Shahab Siddiqui fra Justice Project i Pakistan, gruppen av jurister som representerer Hussain. Henrettelsen av Shafqat Hussain er planlagt torsdag melder Reuters.

LES: Ytterligere fire opprørere henrettet i Pakistan

Brudd på internasjonal lov

Flere av pakistans allierte har åpent kritisert henrettelsene.

– Å henrette personer som har begått kriminelle handlinger som mindreårige er et brudd på internasjonal lov, sier Lars-Gunnar Wigemark, EUs ambassadør i Pakistan.

Ifølge pakistanske menneskerettighetsgrupper er domfellelser upålitelige ettersom rettssystemet i straffesaker knapt fungerer. Tortur er vanlig og politiet har ofte ikke tilstrekkelig utdanning.

SISTE NYTT

Siste nytt