Gjeninnfører bruk av dødsstraff

Dagen etter at 132 barn ble drept i skolemassakren i Peshawar, har statsminister Nawaz Sharif gjort det klart at Pakistan igjen vil gjennomføre dødsstraff i terrorsaker.

En student begraves etter skolemassakren i Pakistan

MASSEBEGRAVELSER: I Pakistan er 141 mennesker drept i terrorangrepet mot en skole i Peshawar. Bildet viser at en student som ble drept begraves.

Foto: FAYAZ AZIZ / Reuters

Det opplyser en talsperson for statsministeren, skriver AFP. Det har vært en midlertidig stans i bruken av dødsstraff, og i Pakistan har det siden 2009 vært én person som har blitt henrettet som følge av idømt dødsstraff. Så mange som 8000 mennesker i Pakistan er dømt til døden.

Etter skolemassakren, som har vekket avsky over hele verden, blir altså denne stansen opphevet. Gjeninnføringen av bruk av dødsstraff skjer i terrorsaker.

Dette vil innebære at personer som i ulik grad var med på planleggingen av skolemassakren kan risikere dødsstraff, som blir gjennomført.

Diskuterer kampen mot terrorisme

Seks terrorister fra pakistanske Taliban døde i skolemassakren. Totalt ble 141 mennesker drept av terroristene. 132 av dem var barn.

Statsminister Sharif kalte hendelsen i Peshawar en nasjonal tragedie og lovet å slå hardt tilbake mot dem som sto bak angrepet. Alle partiledere ble invitert til et møte tidligere i dag for å diskutere den videre kampen mot terrorisme. Målet er å finne strategier for å drive terrorister ut av landet, samt å sette i gang tiltak som sikrer offentlige bygninger og skoler bedre.

Det var under dette møtet gjeninnføringen av bruk av dødsstraff ble bestemt.

Landesorg

Det meldes også om at totalt 11 Taliban-soldater, fire av dem fra den pakistanske delen av organisasjonen, ble drept i et droneangrep i dag.

Samtidig gjennomføres det en lang rekke begravelser, og en tre dager lang sørgeperiode er i gang.

Angrepet har vekket internasjonal avsky og selv afghanske Taliban har fordømt angrepet.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt