NRK Meny
Normal

– De kom inn i klasserommet og skjøt ukritisk

Flere overlevende fra skolemassakren i Peshawar forteller om nådeløse angripere som ikke gjorde forskjell på noen da de fyrte av våpnene sine.

APTOPIX Pakistan

Flest mennesker ble drept i dette auditoriet etter at angriperne tok seg inn mens elever ble undervist i førstehjelp.

Foto: B.K. Bangash / Ap

På sykehuset Lady Reading i Peshawar er forholdene onsdag langt rolige enn dagen før, da paniske pårørende skapte kaos i sin jakt etter nyheter om deres kjære, skriver BBC.

Sorg etter skolemassakre

Det var tirsdag svært mange opprørte pårørende som hadde tatt turen til sykehuset Lady Reading i Peshawar.

Foto: FAYAZ AZIZ / Reuters

– Det var kaos da jeg kom hit i går. Folk lette etter slektningene sine febrilsk, løpende fra dør til dør, og var opphissede da de forsøkte å spørre i resepsjonen, forteller Hafeez Ahmad til BBC.

Det tok ham en halvtime å finne sin bror Zulfiqar (45), en mattelærer ved skolen, som hadde blitt sendt til operasjon etter å ha blitt skutt flere ganger av Taliban-soldatene.

Brøt opp dør og begynte å skyte

Zulfiqar overlevde og ligger på en vanlig avdeling ved Lady Reading. Fortsatt litt omtåket etter bedøvelsen, forteller han det han husker fra massakren som kostet 132 skolebarn og tolv lærere livet.

Han underviste en klasse i matematikk i andre etasje av skolens mellombygg, da han først hørte skudd bli avfyrt.

– Det oppsto panikk i klasserommet og noen av elevene skyndte seg for å se hva som skjedde, men de kom fort springende inn igjen. En av dem lukket døren og låste, forteller Ahmad.

Men angriperne klarte raskt å bryte opp døren.

– De kom inn i klasserommet og skjøt ukritisk. Jeg ble truffet i min venstre arm, venstre side av brystet og to ganger i låret. Jeg må ha ligget der i en time før regjeringssoldatene kom og fikk fraktet meg til sykehuset. Jeg forsøkte å snu meg på min høyre side, for å redusere blødningen fra armen, men jeg kunne ikke bevege meg, sier Ahmad.

Læreren forteller at det var 18 elever i klasserommet, og han tror ikke at noen av dem overlevde.

Flest mennesker ble drept i skolens auditorium, hvor et team fra et militærsykehus holdt et førstehjelpskurs for elevene på åttende, niende og tiende trinn. Alle barna var mellom 14 og 16 år gamle.

Artikkelen fortsetter under videoen

Kulehull og blod på gulvet gir bevis på grusomhetene som utspant seg på skolen i Peshawar hvor 132 barn mistet livet i et Taliban-styrt terrorangrep.

Slik ser det ut i auditoriet på skolen i Peshawar dagen etter det grusomme terrorangrepet.

Så klassekamerat bli truffet i nakken

Fire av barna som overlevde angrepet i auditoriet deler rom med Zulfiqar Ahmad på Lady Reading-sykehuset.

En av dem, Mohammad Hilal, en tiendeklassing, ble skutt tre ganger i armen og beina.

– Jeg merket ikke at angriperne stormet inn, og ble truffet da de avfyrte de første skuddene, forteller Hilal.

Han satt midt i salen, og falt rett ned på gulvet da han ble truffet.

– Jeg tror jeg besvimte en stund. Jeg trodde jeg drømte, jeg ville bevege meg, men var lammet. Da jeg kom til meg selv, forsto jeg at to andre gutter lå oppå meg. Begge var døde.

Han var i ferd med å bevege på seg da en av guttene foran han, som hadde gjemt seg under pulten sin, forsøkte å løpe vekk.

Mohammed hørte skudd bli avfyrt og gutten falt i midtgangen, mellom rekkene med skrivepulter, ikke langt unna ham.

– Han ble truffet i nakken. Han skalv en liten stund, så ble han kald. Jeg la hodet mitt på gulvet og lå stille, forteller han.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet

14 år gamle Anas Khan husker at han så Taliban-soldatene komme inn gjennom døren. Førstehjelpskurset akkurat hadde startet da marerittet var et faktum.

– Da skytingen startet dukket vi alle under pultene våre. Jeg ble truffet fordi jeg ikke merket at albuen min var synlig, forteller han.

Gjemte seg i fornøyelsespark

Selv om over 140 mennesker, de fleste av dem bar,n ble drept, sier den pakistanske hæren at de klarte å berge ut 900 barn i live fra skolen. To av dem var barna til den Peshawar-baserte journalisten Mushtaq Yusufzai.

En far trøster sin skadde sønn i peshawar

En far trøster sin skadde sønn i Peshawar. Overlevende forteller hvordan Taliban-soldatene ukritisk skjøt ned barn.

Foto: STRINGER/PAKISTAN / Reuters

Men etter det hans elleve år gamle sønn har fortalt ham i ettertid, ble de berget ut av skolens rektor.

– Min sønn sier at da de først hørte skuddene, trøstet læreren dem med at det ble skutt i luften, slik som i bryllup. Da hun gikk ut for å sjekke, kom hun raskt inn igjen og ba elevene om å danne en kø og komme seg ut.

Læreren førte barna ut og ropte hele tiden «Løp, løp».

Det var da barna så rektoren som kom løpende og ropte «løp, løp». Hun forsvant i en annen retning, mens læreren fikk barna ut bakveien og inn i et hus i nærheten.

Etter en stund tok hun dem med til et annet hus litt lenger unna. Etter hvert fikk hun dem ut av det huset også, og ba dem om å løpe over jordet til en fornøyelsespark og vente der.

– Vi hentet barna på fornøyelsesparken flere timer senere, sier Yusufzai.

Ifølge offisielle rapporter var skolens rektor en av dem som ble drept i massakren på skolen i Peshawar tirsdag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt