Hopp til innhold

To soldater drept i i Nord-Irland

To ble drept og fire såret under et angrep på en britisk militærbase utenfor Belfast i går kveld. En republikansk motstandsgruppe har i kveld tatt på seg skylden for angrepet.

Drap i Nord- Irland

To ble drept i angrepet mot Massereene-basen i Antrim, nordvest for Belfast.

Foto: PETER MUHLY / AFP

To væpnede menn skjøt lørdag kveld mot britiske soldater ved Massereene-basen i Antrim, nordvest for Belfast. To britiske soldater ble drept og to andre såret.

To pizzabud som leverte mat til basen da angrepet skjedde, ble også såret. Tilstanden for tre av de sårede var i dag fortsatt kritisk.

Folk samlet seg til minnegudstjeneste utenfor inngangen til Massereene-basen i formiddag.

Folk samlet seg til minnegudstjeneste utenfor inngangen til Massereene-basen i formiddag.

Foto: PETER MUHLY / AFP

Utbrytergruppe hevder å stå bak

Statsministrene i Storbritannia og Irland førdømmer handlingen på det sterkeste. Det samme gjør Nasjonalistpartiet Sinn Fein.

En mannlig representant for den Den republikanske utbrytergruppen "The Real IRA" ringte i kveld til den irske avisen Sunday Tribune og tok på seg ansvaret for angrepet.

Soldatene lå skadde på bakken da de ble drept, sier politiet til CNN.

- En kriminell, barbarisk gjerning, sier en talsmann for nordirsk politi.

- Forsøk på massemord

Ifølge politioveerbetjent Derek Williamson skjøt de to våpendesperadoene først rundt seg en gang. Ofrene falt til bakken og det ble stille en kort stund, før de igjen begynte å skyte.

- Det er ingen tvil i min sjel om at dette var forsøk på massemord, sier Williamson.

De drepte var mannlig militært personell. Navnene er ikke bllitt frigitt, men de var i begynnelsen av 20-årene og skulle etter planen sendes på oppdrag i Afghanistan om kort tid.

Angrepet er et av de verste siden langfredagsavtalen i 1998, som gjorde slutt på 30 år med vold mellom katolske republikanere og protestantiske unionister i Nord-Irland.

Det er 12 år siden forrige gang britiske soldater er blitt drept i Nord-Irland.

- Et avgjørende øyeblikk

Ian Paisley

Democratic Unionist Party-leder Ian Paisley.

Foto: PETER MUHLY / AFP

Angrepet skjedde 36 timer etter at Nord-Irlands politisjef Sir Hugh Orde bekreftet at undercover-soldater var blitt kalt inn til å overvåke dissidenter og deres operasjoner. Han sa også at trusler fremsatt mot offiserer og militærpersonell var nådd det høyeste på om lag ti år.

Orde presiserer imidlertid at det ikke er snakk om å sette politistyrker ut i gatene igjen.

- Dette kan være et avgjørende øyeblikk i Nord-Irlands historie, sier leder av Democratic Unionist Party, Ian Paisley til Belfast Telegraph.

Både protestantiske og katolske politikere anklaget i dag utbrytere fra Den irske republikanske armé (IRA) for å stå bak angrepet.

Begge sider forsikrer samtidig at angrep som dette ikke skal få undergrave den 22 måneder gamle samlingsregjeringen, og lover å vie seg til den videre fredsprosessen.

Lederen for Sinn Fein, det som er regnet for å være IRAs politiske fløy, Gerry Adams, tar sterk avstand fra drapene.

Fordømmer handlingen

Storbritannias statsminister Gordon Brown sier hele nasjonen var sjokkert og opprørt over den "onde og feige" handlingen.

- Vi vil gjøre alt som står i vår makt for å gjøre Nord-Irland trygg og sikker, sier Brown til Sky News.

- Drapsmenn skal ikke få avspore fredsprosessen som har støtte hos majoriteten i befolkningen i Nord-Irland, sier Brown.

- En liten gruppe ondskapsfulle personer skal ikke få underminere folkets vilje til å leve i fred, sier Irlands statsminister Brian Cowen ifølge Reuters.

Massereene-basen i Antrim, vest for Belfast

Massereene-basen i Antrim, vest for Belfast.

Foto: PETER MORRISON / AP

SISTE NYTT

Siste nytt