Ti barn skal være drept i angrep fra Isaf-styrker

Minst 10 barn skal ha mistet livet under et luftangrep fra ISAF-styrkene. Angrepet var rettet mot hus hvor militante opprørere befant seg. Åtte av dem skal også ha mistet livet.

Angrepet fant sted i Shigal-distriktet i Kunar-provinsen, som ligger øst i landet, sent lørdag kveld. Provinsen grenser til Pakistan.

– Minst 10 barn og 8 militante ble drept i angrepet. Seks kvinner er såret, sier talsmann for provinsmyndighetene Wasifullah Wasifi til AFP.

Shigals guvernør bekrefter dødstallene og forteller at de døde barna ble brakt til sentrum av Shigal mens de sårede kvinnene ble kjørt til det sentrale sykehuset i provinsen.

En lokal tjenestekvinne sier at også en av kvinnene er død, slik at dødstallet minst er 11.

En talsmann for ISAF-styrkene bekrefter angrepet, men han sier at 10 barn og kvinner er såret og ikke døde. En amerikansk sivilperson skal også ha mistet livet, mens flere afghanske soldater er såret, ifølge ISAF.

Det afghanske innenriksdepartementet på sin side opplyser kun at seks Taliban-opprørere ble drept, to av dem skal ha hatt kommandørrang.

Angrep hus i motangrep

Luftangrepet i Shigal skal ha kommet da en styrke bestående av afghanske og internasjonale soldater, som nå opererer sammen, ble angrepet under oppdrag. De tilkalte da forsterkning fra nærmeste store base.

En afghansk tjenestemann med kjennskap om hva som skjedde sier at styrken som angrep fra luften ikke ante at det befant seg kvinner og barn i huset de rettet skytset mot.

ISAF-angrep hvor sivile dør, spesielt barn, vekker sterke reaksjoner. Angrepene har forårsaket spenninger mellom president Hamid Karzai og de internasjonale partnerne og økende motstand mot de internasjonale styrkene blant vanlige afghanere.

Dette har vært bakteppet for at de internasjonale styrkene har forsert den opprinnelige tidsplanen og overlatt mer og mer av det operative hovedansvaret til de afghanske styrkene. ISAF-soldatene skal ha en rolle som veiledere.

Karzai forbød luftangrep

Når det kommer til luftforsterkninger og angrep fra luften, er det fortsatt ISAF som håndterer dette.

Men etter at 10 barn og kvinner døde i et lignende luftangrep i februar, forbød den afghanske presidenten de afghanske sikkerhetsstyrkene å tilkalle «lufthjelp».

Likevel har det vært flere bekreftede angrep fra fly og helikopter siden da. Men ingen har ifølge AFP oversikten over hvor mange ganger Karzais ordre er brutt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Veibombe i Qalat, Zabul-provinsen, Afghanistan

Afghanske soldater kommer til etter at en veibombe drepte seks amerikanere og en afghansk lege i Qalat sør i landet.

Foto: APTN / Ap

Blodig uke

Det nest siste luftangrepet skjedde torsdag, etter at Taliban-sympatisører gikk til angrep på en politistasjon og ISAF-styrker ble tilkalt. Fire afghanske politimenn og to sivile døde i angrepet som skjedde i Ghazni-provinsen.

Og det har vært en blodig uke i Afghanistan.

Onsdag mistet 46 personer, alle afghanere, livet da opprørere gikk til angrep på en rettssal i byen Farah, som ligger vest i landet. Hensikten var å befri andre opprørere som stod tiltalt.

Lørdag ble fem amerikanere drept av en veibombe sør i Afghanistan, tre av dem var soldater, en diplomat og en sivil arbeider. En afgansk lege døde også. De var på reise sammen med afghanske myndighetspersoner i den sørlige provinsen Zabul, hvor de skulle dele ut bøker til studenter.

Taliban har ennå ikke erklært sin årlige «våroffensiv», som normalt starter i mai, men det har vært et mønster det siste tiåret at angrepene starter så fort vinteren er på hell.

SISTE NYTT

Siste nytt