Karzai ber USA forlate provins

Afghanistans president Hamid Karzai krever at USA må trekke sine spesialstyrker ut av provinsen Wardak innen to uker.

Karzai og Obama

Afghanistans president Hamid Karzai i samtale med USA-president Barack Obama utenfor Det hvite hus i januar.

Foto: Pete SOUZA / Afp

Kravet skal ha blitt fremsatt på søndagens møte i det nasjonale sikkerhetsutvalget.

– De amerikanske spesialstyrkene og ulovlige væpnede grupper som er opprettet av dem, skaper usikkerhet og ustabilitet. De trakasserer lokalbefolkningen i denne provinsen, sier presidentens talsmann Aimal Faizi.

Kunngjøringen er enda et nederlag for de USA-ledede styrkene. USA forbereder seg på å trekke ut de stridende troppene som har kjempet mot Taliban innen 2014.

Hovedtyngden av NATOs 100.000 soldater skal forlate Afghanistan innen utgangen av 2014.

Over 3.200 NATO-soldater drept

De amerikanske militærstyrkene i Afghanistan opplyser at de nå vil holde samtaler med afghanske styresmakter om saken.

– Vi tar alle påstander om uredelighet på alvor og går langt for å finne frem til fakta rundt dette, sier en talsmann for de amerikanske styrkene i Afghanistan, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Inntil vi har hatt en sjanse til å snakke med afghanske tjenestemenn om dette problemet, er vi ikke i posisjon til å kommentere dette ytterligere. Dette er en viktig sak som vi har til hensikt å få diskutert med våre afghanske kolleger, sier den ikke navngitte talsmannen.

Hamid Karzai har vært Vestens mann i Kabul siden Talibans fall, selv om han med tiden har kommet med stadig sterkere kritikk av de utenlandske styrkene i landet.

Flere enn 3.200 NATO-soldater, for det meste amerikanere, har dødd i kamper for Karzai-regjeringen, men forholdet mellom Afghanistans president og USA er likevel betent.

Sivile tap og angrep på «feil» mål har gjort USAs og NATOs tilstedeværelse stadig mer upopulær blant afghanerne, og Karzai har hevdet at landet vil klare seg bedre når utlendingene trekker seg ut. Da vil opprørerne ha mindre grunn til å ta til våpen, hevdet han overfor avisen The Guardian.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt