Hopp til innhold

Thailand legaliserer produksjon av cannabis – gir bort én million frø

Nå er det lov å både dyrke og selge cannabis i Thailand. Men det er fortsatt begrensninger på bruken.

Thailand Marijuana

CANNABIS: Produksjon og salg av cannabis legaliseres fra torsdag av.

Foto: Sakchai Lalit / AP

I Thailand kan folk nå lovlig dyrke cannabisplanter i sitt eget hjem og selge det videre, etter at myndighetene i landet vedtok å legalisere produksjon og salg av cannabis. Lovendringen trådde i kraft torsdag.

Visestatsminister Anutin Charnvirakul

LEGALISERT: Visestatsminister Anutin Charnvirakul under en pressekonferanse om lovendringen.

Foto: Sakchai Lalit / AP

– Det gir både folket og staten en mulighet til å tjene penger på marihuana og hamp, sier Thailands visestatsminister og helseminister, Anutin Charnvirakul.

Thailandske myndigheter håper lovendringen kan føre til å styrke landets landbruk og turisme ytterligere.

Saken var først omtalt av BBC.

Landet er det første som slipper opp på narkotikalovene i Sørøst-Asia, hvor det tradisjonelt sett har vært svært strenge lover knyttet til narkotika og narkotikabruk.

I et forsøk på å gi produksjonen en pangstart, gir myndighetene bort til sammen én million cannabisfrø.

Cannabis potteplante

POTTE: Opptil seks potteplanter med cannabis per husholdning er nå tillatt i Thailand.

Foto: MLADEN ANTONOV / AFP

Fortsatt forbud mot bruk

Selv om det blir lov med både produksjon og salg, er det på ingen måte fritt frem i landet av den grunn.

Personlig bruk av cannabis er stadig forbudt, og salg av ekstrakter med mer enn 0,2 prosent av virkestoffet THC er heller ikke tillatt.

– Det er fortsatt å regne som kriminelt, hvis du ikke har en lovlig resept. Du må ha medisinsk grunnlag for å kunne bruke cannabis slik du vil, sier Kitty Chopaka til CNN. Hun selger cannabisprodukter i hovedstaden Bangkok.

Kitty Chopaka

UTSALG: Kitty Chopaka selger en rekke ulike cannabisprodukter fra sin butikk i Bangkok.

Foto: ATHIT PERAWONGMETHA / Reuters

Produksjonen kommer også med klare restriksjoner, og det krever en søknad til myndighetene for i det hele tatt å få lov til å dyrke hjemme. Får man den innvilget kan hver husholdning dyrke opp til seks potteplanter med cannabis hver.

Les også Joakim mener medisinsk cannabis er det eneste som hjelper – blir nektet medisinen i fengsel

Det er ventet at man ikke lenger vil bli straffet for å være i besittelse av marihuana, noe BBC skriver kan være et tiltak for å redusere antallet innsatte i thailandske fengsel.

– Planen er videre å slippe fri om lag 4000 fanger som sitter inne for cannabisrelaterte lovbrudd, skriver thailandske myndighetene.

Cannabisplantasje i Thailand

PLANTASJE: Selskapet kan søke om lov til å dyrke cannabis. Da kan de fremstille langt større mengder enn husholdningene kan.

Foto: Sakchai Lalit / AP

Mat og medisin

Blant de som allerede har rukket å benytte seg av lovendringen er restaurantbransjen. Flere steder i Thailand kan man nå kjøpe mat og drikke som inneholder cannabis eller virkestoffet THC.

Cannabispizza

PIZZA: En rekke mat- og drikkeprodukter med cannabis selges nå på ulike restauranter rundt om i Thailand.

Foto: Sakchai Lalit / AP

I tillegg vil det øke tilgangen på cannabis ved ulike medisinske klinikker i landet. I Thailand har man allerede i flere år tatt i bruk cannabisplanten til å fremstille virkestoffet CBD, som igjen har blitt brukt til behandling.

Myndighetene håper å få en tjuvstart på nabolandene, og bli ledende når det gjelder CBD-produkter i Sørøst-Asia.

I 2018 ble Thailand første land i Asia til å legalisere medisinsk bruk av cannabis.

Les også – Det er på tide at medisinsk cannabis blir lovlig i Norge

NRK forklarer

Hva er medisinsk cannabis?

Hva er medisinsk cannabis?

Hva er cannabis?

Cannabis er en samlebetegnelse for de narkotiske stoffene som man kan lage av en underart av hamp. Den vanligste inntaksformen er å røyke cannabis som hasj eller marihuana. Cannabis regnes som narkotika, og er ulovlig å bruke i Norge. 

Hva er medisinsk cannabis?

Cannabis er ulovlig - hvem kan bruke det likevel?

I Norge er det veldig få som får lov til å få cannabis medisinsk gjennom det norske helsevesenet. Det finnes cannabisrelaterte legemidler som er godkjent i Norge for bruk ved MS eller sjeldne typer epilepsi. 

 

Leger kan også søke om å bruke cannabislegemidler som ikke er godkjent i Norge. Hvis legemiddelet har mer enn 1 % THC i seg, kan kun spesialister som jobber på sykehus søke om at deres pasienter får det. Da må de begrunne hvorfor deres pasient trenger akkurat dette legemiddelet, og ikke noe som er godkjent i Norge. 

Hva er medisinsk cannabis?

Hva brukes medisinsk cannabis til?

I Norge brukes cannabis stort sett for smerter, plager ved kreft og kreftbehandling, og MS. Det finnes ingen liste over tilstander som det er aktuelt å bruke cannabis i behandlingen av. 

 

I land som Nederland skriver leger også ut resept på cannabis som ledd i behandling for diagnoser som hjerneskader, ADHD og post-traumatisk stress. Medisinsk cannabis kan redusere symptomene disse sykdommene forårsaker, men ikke kurere dem, skriver nederlandske Cannabis Bureau på sine nettsider.

Hva er medisinsk cannabis?

Er det lov å hente medisinsk cannabis i utlandet?

Nordmenn har rett til å velge lege og behandling, også i utlandet. Leger i land hvor cannabis er vanligere i medisinsk behandling, kan skrive resepter til norske borgere. Nordmenn kan ta med seg cannabis, og andre narkotiske legemidler, til Norge dersom de har resept og bevis på at legemiddelet er kjøpt på apotek.

 

Med legeerklæring fra norsk lege kan man importere medisinsk cannabis for en måneds bruk av gangen. Har man ikke det, kan man importere cannabis for en ukes bruk av gangen.

Hva er medisinsk cannabis?

Kilder

Legemiddelverket, Helsedirektoratets veileder, Cannabis Bureau i Nederland, NHI.no, Norsk legemiddelhåndbok, Store medisinske leksikon

SISTE NYTT

Siste nytt