Hopp til innhold

Tester ut ny ebolamedisin i Vest-Afrika

Leger Uten Grenser skal dele ut eksperimentell ebola-medisin ved tre klinikker i Vest-Afrika.

Leger Uten Grensers ebolasenter i Donka

På denne klinikken i Donka i Guinea vil Leger Uten Grenser tilby pasientene ebola-medisin.

Foto: Youssouf Bah / Ap

Morten Rostrup

Morten Rostrup understreker at det ikke er noen garanti for at ebola-medisinene vil være noen mirakelkur.

Foto: Kristin Granbo / NRK

I løpet av en måned vil organisasjonen starte utdelingen av eksperimentell ebola-medisin ved tre forskjellige klinikker der to er i Guinea og en ennå ikke bestemt.

Haster

Dette er et spesielt prosjekt siden det foregår midt i en epidemi og at medisinen ennå ikke har gjennomgått alle teststadiene før den tilbys syke mennesker.

– Det haster å få på plass en effektiv kur for ebola, sier lege Morten Rostrup i Leger Uten Grenser.

Bakgrunnen er at Leger Uten Grenser håper dette tiltaket vil bidra til å få ned dødsraten som ligger på rundt 70 prosent i dette området.

– Dette er en type internasjonalt partnerskap vi ikke har sett før. Det representerer håp for pasientene om å endelig få en skikkelig medisin mot sykdommen som i dag dreper mellom 50 og 80 prosent av de smittede, sier Rostrup.

Forskningssamarbeid

Det har vært mye snakk om legemiddelet Zmapp, som blant annet den norske ebolasmittede sykepleieren Silje Lehne Michalsen ble behandlet med, men det er ikke aktuelt siden lagrene er tomme og det tar for lang tid å fylle dem opp igjen.

Det er tre forskjellige forskningspartnere vil lede prosjektene i Vest-Afrika.

I en pressemelding fra Leger Uten grenser heter det at The French National Institute of Health and Medical Research (INSERM) vil lede utprøvingene av det antivirale legemidlet favipiravir i Guéckédou, Guinea. På ebolasenteret Donka i Conakry, Guinea vil Antwerp Institute of Tropical Medicine (ITM) lede utprøvingene av rekonvalesent fullblods- og plasmaterapi.

Universitetet i Oxford vil lede utprøvingene på vegne av International Severe Acute Respiratory and Emerging Infection Consortium (ISARIC) ved et behandlingssenter som ennå ikke er identifisert. Her skal utprøvingene av det antivirale legemidlet brincidofovir finansieres av Wellcome Trust.

– Ingen garanti

Legemiddelet brincidofovir skal ha vist seg effektiv mot ebola i laboratorieforsøk, men er foreløpig ikke testet på dyr.

Rundt 140 pasienter vil nå bli tilbud fem piller i løpet av fire dager som et ledd i den første forsøksperioden.

– Det finnes ingen garanti for at noen av disse behandlingene vil være noen mirakelkur. Men vi må gjøre alt vi kan for å prøve ut produktene som er tilgjengelige i dag, slik at vi øker sjansene for å finne en effektiv behandling mot ebola, sier Rostrup.

SISTE NYTT

Siste nytt