Hopp til innhold

Norge sender den første gruppen med ebola-frivillige

Statsminister Erna Solberg møtte i ettermiddag de norske helsearbeiderne som i morgen gjør seg klar til innsats mot ebola i Sierra Leone.

Erna Solberg møter ebolaarbeidere

Statsminister Erna Solberg sier hun er stolt og takknemlig over den norske gruppen helsearbeidere som snart drar til Sierra Leone.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Den første gruppen på rundt 20 personer drar til opptrening i York i Storbritannia onsdag. Etter at treningsopplegget er overstått, reiser de videre for å jobbe på det britiskdrevne behandlingssenteret i Moyamba i Sierra Leone.

I forbindelse med statsrådene Børge Brende (H) og Bent Høies (H) redegjørelse om ebola for Stortinget tirsdag tok representanter fra alle partier ordet. Alle ga uttrykk for en stor takk til de frivillige.

– Jeg er glad og stolt, oppsummerte helse- og omsorgsministeren om responsen til norske helsearbeidere.

Solberg takket

Nå i ettermiddag møtte statsminister Erna Solberg (H) og Høie noen av de frivillige som skal reise ut for å kjempe mot viruset.

– Tusen takk til dere som stiller opp og tusen takk til familiene deres. Jeg vet at dette ikke er enkelt for noen av dere, sa Solberg til en håndfull av de frivillige som var møtt frem hos Helsedirektoratet.

Helseminister Bent Høie sier de var skeptiske til om de ville klare å skaffe nok frivillige da det ble kjent at norsk helsearbeider var smittet av sykdommen.

– Vi trodde vi var optimistiske da vi håpet på 60 frivillige, men vi fikk mange flere, sier Høie som la vekt på at et samlet storting stiller seg bak dem.

Til sammen har over 300 nordmenn meldt seg. Mange er leger og sykepleiere, men også ambulansepersonell og en bioingeniør har vært inne til intervju.

– Er ikke redde

Marita Solli som til daglig jobber ved akuttmottaket på Ullevål sykehus var ikke i tvil da Helsedirektoratet først gikk ut og etterspurte frivillige.

– Jeg har erfaring fra Afrika fra før og ønsket å bidra der det er en humanitær krise, sier Solli til NRK.

Hun har reflektert over smitterisikoen, men sier hun ikke kommer til å gå rundt og være redd.

– Det er en smitterisiko og det er vi klar over. Men vi blir fulgt opp av Helsedirektoratet og skal trene godt. Jeg tror at gode rutiner og godt teamarbeid vil beskytte oss, sier hun.

Marita Solli, Solveig Hauge og Erna Solberg.

Marita Solli og Solveig Hauge er to av de som reiser i første gruppe. Her sammen med statsmininster Erna Solberg.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Teamkollega Solveig Hauge kom hjem fra Afrika i mars og kjente fort at hun ønsket seg tilbake da ebolaepidemien tiltok.

– Vi kommer fra ett av verdens rikeste land. Det å kunne bidra og avlaste de som har jobbet der i lang tid er en av motivasjonene mine.

De to skal nå feire jul sammen i Sierra Leone.

– Vi planlegger å ta med oss litt julepynt nedover, sier Hauge.

– Og pinnekjøttet blir naturligvis med, sier Solli.

Realistisk trening

De norske hjelpearbeiderne skal først til York i Storbritannia hvor de i realistiske omgivelser skal trene på forholdene de vil møte når de kommer til Sierra Leone.

Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet Steinar Olsen sier britene har et godt fokus på sikkerhet og å på å ivareta personellet.

Helsearbeiderne skal blant annet bli utsatt for høye temperaturer og øve på behandling. Etter ni dager i Storbritannia venter et nytt treningsopplegg i Sierra Leone før de til slutt vil settes inn på de reelle behandlingssentrene i Moyamba.

– Når dere kommer hjem vil dere ha mange erfaringer. Da vil dere få en velfortjent fri før dere eventuelt reiser tilbake, sier Olsen.

DSB bygger leir

Avdelingsleder Jørn Atle Moholdt i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har ansvaret for sikkerheten til helsearbeiderne når de kommer ned til Moyamba i Sierra Leone.

– Vi har etablert en leir for 60 helsearbeidere. Vi skal sørge for infrastruktur og gode sanitærforhold, sier Moholdt.

I tillegg vil helsearbeiderne få internettilgang og treningsutstyr fro å ha noe å gjøre på fritiden.

Leiren sendes fra Norge og skal stå klar til den første gruppen med helsearbeidere ankommer området 3. desember.

Klinikksjef Sindre Mellemsmo ved akuttmedisinsk fagavdeling ved St Olavs hospital er teamleder for den første gruppen sier det ikke var vanskelig å takke ja til å reise.

– Jeg har ikke fått møtt alle sammen ennå, men jeg gleder meg til i morgen. Det blir kjempespennende å sette teamet sammen, sier Mellemsmo.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT