I en ny rapport fra den amerikanske hjelpeorganisasjonen Mercy Corps pekes det på den nye faren i området: En voldsom matmangel.
- Les:
Ingen mat og høye priser
Til Mercy Corps sier hele 90 prosent av de spurte at de spiser mindre til hvert måltid nå enn de gjorde før utbruddet, og 85 prosent sier at de spiser færre daglige måltider.
Hjelpeorganisasjonen har intervjuet 122 familier og 122 matvareselgere i de verst rammede områdene i Liberia, Lofa, Monrovia og Nimba.
Matkrisen kan bli enda mer omfattende enn ebolakrisen, og krisen bunner i to problemer mener Mercy Corps.
Det er både en reel matmangel i området og høye priser.
Da ebola-krisen slo inn for fullt stengte Liberia grensene til nabolandene, områder de normalt har stor handel med, noe som førte til at tilgangen på mat ble kraftig redusert i grenseområdene.
Også i hovedstaden Monrovia merket man import-tørken. Mange selskaper som normalt handler med landet kansellerte sine skipsanløp, eller de hevet forsikringen slik at varene økte kraftig i pris.
- Les:
Mot kollaps
Samtidig som importen stupte har også det lokale jordbruket nærmest ligget brak i denne perioden. Bare i Lofa-området nord i landet har risproduksjonen sunket med 25 prosent, mens i enkelte områder i de sørlige delene av landet har man sett en nedgang på 50 prosent fordi mange av arbeiderne har holdt seg hjemme i frykt for å bli smittet.
Nå er økonomien i landet i ferd med å kollapse, og det kan gå fra vondt til verre advarer organisasjonen.
– Hvis man ikke tar grep nå så vil den økonomiske krisen forverres i de kommende månedene, heter det i rapporten.
Et annet problem de opplever i nabolandet Sierra Leone, der antallet ebolasmittede fortsatt øker, er at folk forlater karantenemottakene på grunn av matmangel.
«Dermed spres smitten ytterligere» advarer FNs organisasjon for bekjempelse av ebola UNMEER.
Ber om gjeldssletting
Nærmere 5.000 mennesker har dødd av ebola i de tre vestafrikanske landene Guinea, Liberia og Sierra Leone, opplyste Verdens helseorganisasjon WHO i forrige uke.
Nå har situasjonen bedret seg i Liberia og stabilisert seg i Guinea, mens to tredeler av de nye tilfellene de siste tre ukene vært i Sierra Leone.
Ecowas (Det økonomiske fellesskapet for vestafrikanske stater) har tidligere pekt på de økonomiske problemene landene nå står overfor. De har også pekt på at tusenvis av barn har blitt foreldreløse og at omtrent halvparten av dem som har overlevd sykdommen, ikke har mulighet for å reise hjem eller gå tilbake til arbeid.
USA har nå tatt initiativ overfor Det internasjonale pengefondet (IMF) om å slette gjeld for 100 millioner dollar til de tre vestafrikanske landene.
- Les: