Terra-skandalen opp i valgdebatt

John McCain mener Mitt Romney ikke er den  super-økonomen han ynder å fremstille seg som. Og viste til norske Terra-kommuner om at noe er råttent i USAs økonomi.

John McCain og Mitt Romney
Foto: Mark J. Terrill / AP

Under den siste republikanske debatten før Super-Tirsdag 5. februar var stemningen som ventet spent, til tider nær amper mellom Mitt Romney og John McCain.

De to andre debattene, Mick Hucabee og Ron Paul kom til tider knapt til orde.

John McCain er kjent for sin "ordentlige" stil. Men i natt var det full fres over den gamle soldaten og Vietnam-veteranen - som tydelig satset på å diskreditere Romney.

- Forlot kaos og gjeld

McCain scorer høyt på troverdighet om USAs sikkerhet hos velgerne, mens Romney scorer tilsvarende høyt på økonomisk troverdighet.

Nancy Reagan hilser på Mitt Romney, Mike Huckabee, Ron Paul og Mike Huckabee før republikansk debatt

Nancy Reagan hilser på Mitt Romney, Mike Huckabee, Ron Paul og Mike Huckabee før den republikansk debatten i Ronald Reagans presidentbibliotek.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / AFP

-  Etter din periode som guvernør i Massachussetts, forlot du staten med skyhøy gjeld og høyere skatter, sa McCain til Romney.

- Som forretningsmann har han styrt, kjøpt og solgt selskaper - og av og til har folk mistet jobbene sine på dette. Det er forretningslivets natur, sa McCain og mente det ikke var det beste utgangspunktet for å styre på vegne av fellesskapet.

Romney ledet investeringsselskapet Bain Capital mellom 1984 og 1999. Det var i denne tiden han bygget opp sin svære formue.

Bain Capital spesialiserte seg på å gå inn i selskaper som slet, satte i verk omstruktureringsplaner for å effektivisere -  med kutt i arbeidsstokken og nedstegning av fabrikker som grunnoppskrift.

Noen ganger lyktes det å skape et levedyktig selskap, andre ganger ble det konkurs og masseoppsigelser. 

- Krise smittet norske kommuner

McCain tok opp de globale økonomiske krisetegnene som har sin bakgrunn fra amerikansk økonomi. 

- Når en by i Norge påvirkes av boligsituasjonen i USA, så har vi satt oss i et interessant dilemma, sa McCain.

Totalt åtte norske kommuner investerte i usikre boliglån gjennom Terra Securities og Citibank, og sitter nå i klisteret.

McCain sa han ønsker å forfølge de såkalte råtne boliglånene, og mener bankene har opptrått i strid med god bankskikk.

- Det er kanskje noen grådige på Wall Street, som bør straffes, sa McCain.

- Vi må tilbake til prinsippet om du ikke kan låne mer penger enn du kan betale tilbake. Jeg tror det må være mer gjennomsiktighet, slik at vi kan hindre at det skjer igjen.

- Ikke konservativ nok

Romney på sin side angrep McCains svakeste punkt, at han ikke er langt nok ut på den konservative siden. McCain har vært mer populær blant uavhengige og demokrater enn blant republikanske kjernevelgere - som har mistrodd ham siden den første presidentkampanjen i 2000.

- Han er en god republikaner, det er ikke det - men i mange spørsmål er han langt utenfor hva som anses for å være allmenne republikanske synspunkter, sa Romney.

Video: - Du er ikke konservativ nok

McCain, som er opptatt av miljø, er motstander av oljeboring i en naturpark i Alaska. Romney trakk også frem at McCain to ganger har stemt mot skattekutt som president Bush har foreslått.

Alle debattantene -  McCain, Romney, Huckabee og Paul - uttrykte at de støtter den økonomiske tiltakspakken som presidenten og Kongressen er blitt enige om.

Irak i ilden

Også Irak-krigen ble kilde til sterk uenighet.

McCain, som hele veien har støttet USAs krig i Irak men mener den burde vært bedre løst, beskyldte Romney for å gå demokratens ærend - blant annet med å støtte en timeplan for tilbaketrekning av de amerikanske soldatene.

- Jeg har hele tiden sagt at vi kan ikke trekke oss tilbake, vi må i  stedet sende flere soldater hvis vi skal ha en sjanse til å lykkes, sa McCain.

Romney mente John McCain tok meninger ut av sin sammenheng.

- Det er fullstendig galt. Men å komme med beskyldningen like før valget i Florida, hvor det var liten anledning for å tilbakevise den, er et stygt triks som ikke Ronald Reagan hadde bifallt, sa Romeny.

Den avdøde presidenten trekkes nå frem som en republikansk lederstjerne, og kandidatene sloss om å si at de forvalter arven etter ham.

Debatten ble arrangert av CNN, Los Angeles Times og Politico.com.

Se høydepunkter fra debatten

Les: John McCain (R)  Video: Dette er John McCain

Les: Mitt Romney (R)  Video: Dette er Mitt Romney

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt