NRK Meny
Normal

Mitt Romney (R)

Mitt Romey har i en periode vært republikansk guvernør i delstaten Massachusetts.

Mitt Romney
Foto: JUSTIN SULLIVAN / AFP

(Artikkelen er skrevet før Romney trakk seg.)

Romney offentliggjorde sitt kandidatur i februar 2007, da han erklærte at USA trenger "nyskapning og forvandling" fra utenfor Washington.

Han har skapt mange overskrifter for en lov som påbyr helseforsikring.

Derfor kan han vinne

Guvernør Romney kan ha løst en av USAs vanskeligste oppgaver - de millioner av mennesker som står uten helseforsikring i et land uten et nasjonalt helsesystem.

Han nyter stor respekt for og vant anerkjennelse da han tok over styringen av 2002-OL i Salt Lake City - da planleggingen var på randen av en katastrofe - og rodde i land et innbringende og suksessrikt arrangement.

I første kvartal i fjor rapporterte han å ha samlet inn imponerende 23 millioner dollar, men gikk noe tilbake i andre kvartal.

Etter å ha brukt en god del ressurser i Iowa vant han delstatens ikke-bindende prøveavstemming (som hans viktigste motstandere hoppet over). Han har gjort det godt på meningsmålingene.

Dette kan ødelegge

Det er usikkert om Romneys helseforsikringsmodell kan brukes på nasjonalt plan, siden Massachusetts er en liten og rik delstat.

Noen velgere kan mislike at han er mormoner - en religion som noen anser som utenfor det vanlige. I en meningsmåling utført for Los Angeles Times/Bloomberg i 2006 sa bare en av tre amerikanske velgere at de ville stemme på en mormomer til president.

Visste du dette?

Romneys far, tidligere guvernør George Romney i Michigan, stilte som presidentkandidat i 1968, men ble ikke nominert av partiet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt