Tenåringer drept på en skole i Donetsk

To tenåringer døde etter at granatild fra flyplassen traff en idrettsplass ved en skole i Donetsk øst i Ukraina.

Flyplassen i Donetsk

Det har i ukevis vært harde kamper rundt flyplassen i Donetsk som kontrolleres av ukrainske myndigheter.

Foto: SHAMIL ZHUMATOV / Reuters

– Som et resultat av et rakettangrep fra konfliktsonen ble to tenåringer drept og tre andre skadd på skolens idrettsplass, heter det i en uttalelse fra administrasjonen i Donetsk i dag.

Det har i lengre tid vært harde kamper mellom prorussiske separatister og ukrainske styrker rundt flyplassen i Donetsk som bare ligger rundt to kilometer fra idrettsplassen der de to ble drept.

I ukevis har ukrainske soldater i ukevis har holdt stand mot separatister som forsøker å ta kontroll over flyplassen og det har blitt meldt om artillerieksplosjoner fra flyplassen.

Det er også meldt om svart røyk fra den regjeringskontrollerte landsbyen Peski, som ligger like ved flyplassen

Sender forsterkninger

Ukrainas president Petro Porosjenko ga i dag ordre om at det skal sendes forsterkninger til byene øst i landet.

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk sier at det er uaktuelt å bevilge penger til de østlige regionene så lenge opprørerne har kontroll.

– Så lenge Donetsk og Luhansk er kontrollert av terrorister, vil ingen utgifter i området bli finansiert over statsbudsjettet, sa Jatsenjuk under et regjeringsmøte onsdag. Regjeringen vil fortsatt levere gass og elektrisitet for å spare «vanlige folk», ifølge statsministeren.

Truer flere byer

Separatistene har truet med å utvide sitt territorium, spesielt mot byen Mariupol ved Svartehavet. Det har fått Porosjenko til å gi militæret ordre om å sende forsterkninger østover, for å kunne stå imot «en mulig offensiv i retning Mariupol, Berjansk, Kharkiv og Nord-Luhansk».

– Ukraina vil fortsatt gi sterk støtte til fredsplanen. Men den ukrainske staten er nødt til å hindre spredningen av denne kreftsvulsten, sier Porosjenko.

Opphevet selvstyre

Separatistene anklager på sin side regjeringen i Kiev for å ha brutt fredsavtalen ved å oppheve en lov som ga de østlige regionene begrenset selvstyre.

– Kievs oppheving av den særskilte statusen for Donbass er til stor skade for fredsprosessen, sier separatistlederne i en felles uttalelse. De føyer til at de er villige til å reforhandle avtalen.

Porosjenko har varslet en ny lov som vil gjøre Donbass-regionen til en «særskilt økonomisk sone». Ettersom han anser søndagens valg som ugyldig, fastholder han at det skal holdes et nytt og legitimt valg i regionen, administrert av den ukrainske regjeringen, men et slikt valg er neppe gjennomførbart med det første.

SISTE NYTT

Siste nytt