NRK Meny
Normal

Porosjenko kaller inn sikkerhetssjefer til krisemøte

Russiske myndigheter mener separatistene i Øst-Ukraina nå har så stor støtte at lederne i Kiev må etablere en dialog med dem og avslutte sin militæroffensiv. Nå har Ukrainas president kalt inn til hastemøte.

Petro Porosjenko

Ukrainas president Petro Porosjenko har kalt inn til et hastemøte der de skal diskutere valget i Øst-Ukraina.

Foto: Michel Euler / Ap

I går gjennomførte separatistene president og parlamentsvalg i Donetsk og Luhansk, med en klar valgseier til de to sittende lederne, Aleksander Zjartsjenko i Donetsk og Igor Plotnitskij i Luhansk.

Nå vurderer myndighetene i Kiev å bryte våpenhvileavtalen.

Hastemøte

Ukrainske myndigheter har i likhet med de fleste andre land ikke godkjent valget som ble gjennomført uten internasjonale valgobservatører og komiteene som arrangerte valgene, hadde ikke satt noen minimumsgrense for hvor stor valgdeltakelsen måtte være før valget skal kunne erklæres som gyldig.

– Disse «pseudo-valgene» er et klart brudd på Minsk-avtalen, sier Ukrainas president Petro Porosjenko i kveld.

Russland på sin side har anerkjent valget og ber nå styresmaktene i Kiev forholde seg til resultatet.

– Opprørslederne har nå så stor støtte at myndighetene burde etablere en dialog med dem, sier Russlands viseutenriksminister Grigory Karasin til det statlige nyhetsbyrået TASS.

– Man kan kun gå videre gjennom gjensidig respekt og dialog, og når myndighetene i Kiev har avsluttet sine militær operasjoner og sine «antiterror»-operasjoner, sier han videre.

Mange kritikere har hevdet at søndagens valg kun var ment til å gi de prorussiske separatistene legitimitet, nå kan russerne risikere nye runder med sanksjoner, men Karasin er ikke enig at det er veien å gå.

– All snakk om sanksjoner er lite hensiktsmessig og vil aldri løse konflikten, sier han, og understreker at myndighetene i Moskva vil hjelpe og legge til rette for samtaler mellom de to partene hvis det er ønskelig.

– Det er nå viktig at det aktivt jobbes for en dialog mellom myndighetene i Kiev og Donbass, og vi er klar for å legge forholdene til rette.

I kveld har Porosjenko kalt inn til et hastemøte der han sammen med sine sikkerhetssjefer skal diskutere hvordan de skal forholde seg til valgene i Øst-Ukraina.

En prorussisk Valgkontrollør i Donetsk

Valget i Donbass har blitt kritisert av flere vestlige-land og EU for blant annet å ha blitt gjennomført uten internasjonale valgobservatører. Her holder en prorussisk soldat vakt ved et stemmelokale i Donetsk.

Foto: DIMITAR DILKOFF / Afp

Åpner for sanksjoner

Men det virker som en politisk løsning i regionen er langt unna. For trass i våpenhvilen som ble undertegnet i Minsk så pågår det fortsatt harde kamper flere steder i regionen.

Et annet problem med tanke på forhandlingsklimaet er at Porosjenko kaller valgene en farse, og sier han vil sette i gang en gransking av det han kaller grunnlovsstridige handlinger.

EU kommer ikke til å anerkjenne valgene i de separatist-kontrollerte områdene. Mogherini understreker som Brende at valgene er i strid med Minsk-avtalen.
Også fra Tyskland er reaksjonene sterke.

En eldre kvinne henter ved like ved flyplassen i Donetsk

Store deler av Donbass-regionen har opplevd vanskelige tider og totalt har over 4000 mennesker mistet livet siden konflikten brøt ut i vår.

Foto: DIMITAR DILKOFF / Afp

– Det er enda mer uforståelig at det er offisielle, russiske stemmer som respekterer og sågar anerkjenner disse såkalte valgene, sier statsminister Angela Merkels talsmann Steffen Seibert.

Han legger til at dagens utvikling i Øst-Ukraina utelukker noen form for lettelser i EUs sanksjoner mot Russland. Hvis situasjonen forverres, kan nye sanksjoner bli aktuelt, ifølge Seibert.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt