Eurosonens finansministre hasteinnkalles

– En ekstraordinær telefonkonferanse vil finne sted kl. 19 i dag for å diskutere forslaget om en ny toårig av tale med EU. Det er formannen i eurogruppen Jeroen Djisselbloem som innkaller til møtet.

Den greske regjeringen har bred folkelig støtte for at mye i Europa må endres

Den greske regjeringen har bred folkelig støtte for at Europa må endres. Men regjeringen er ikke garantert flertall i folkeavstemningen søndag

Hellas avviste EUs krisepakke og marsjerte ut av forhandlingene sist lørdag. I ettermiddag kom det melding fra statsminsiterens kontor om at regjeringen har lagt fram et nytt forslag om en toårig avtale med Den europeiske stabiliseringsmekanismen, ESM. ESM ble opprettet i 2012 av medlemslandene i eurosonen for å kunne hjelpe kriserammede medlemsland som har behov for kapital i forbindelse med nødvendige reformer i finanssektoren.

Hellas fortsatt ved forhandlingsbordet

Ifølge uttalelsen fra statsminister Tsipras sitt kontor sitter hans regjering fortsatt ved forhandlingsbordet. Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, sa tidligere i ettermiddag at hun ikke venter noen ny utvikling i den greske krisen før fristen til å godta EUs krisepakke utløper ved midnatt.

Les også:

Her er de 10 punktene Hellas nekter å si ja til

Hellas må stemme for EU-hjelp

Den siste meldingen om telefonkonferanse med finansministrene kan tyde på at det likevel er en åpning for å diskutere det greske motforslaget før fristen går ut.

I følge nyhetsbyrået AFP er det mulig at Tysklands statsminister vil delta på telefonkonferansen, trass i Merkels prinsipielle holdning. Men en eventuell bindende avtale med Hellas må godkjennes av Forbundsdagen før den kan tre i kraft.

Strukturelle reformer en forutsetning

Enighet om strukturelle reformer er en viktig forutsetning for å kunne motta støtte fra ESM, som totalt disponerer 500 milliarder euro.

Detaljene i det greske forslag om en ny avtale med ESM er ikke kjent, men det er klart at det dreier seg om noe annet reforhandling av allerede eksisterende avtaler.

SISTE NYTT

Siste nytt