Hopp til innhold

Syrisk aktivistlege drept på flukt

Ibrahim Othman ble talsmann for de syriske legene som risikerte sitt eget liv for å hjelpe sårede demonstranter, og ble etter hvert en av Syrias mest ettersøkte menn. Lørdag ble han drept.

Video Syrisk aktivistlege bekreftet drept

NETT-TV: Den syriske aktivistlegen Ibrahim Naahel Othman ble drept – trolig av syriske etterretningsstyrker – i landsbyen Kherbat Al-Jouz, noen få kilometer fra den syrisk-tyrkiske grensen. Denne amatørvideoen viser det som skal være Othman og passet hans etter drapet.

Ibrahim Othman

Legen Ibrahim Othman.

Foto: Privat

NRK.no fortalte i juni historien om hvordan syriske leger ble jaget av regimet . NRKs kilde, som vi valgte å anonymisere for ikke å utsette ham for fare, var den 26 år gamle legen Ibrahim Othman.

Lørdag ble han drept idet han var i ferd med å ta seg over grensen til Tyrkia.

Smuglet ut sterke bilder

Under opprøreret reiste Othman til Saudi-Arabia, hvor han hadde bodd i barndommen, for å kunne snakke med NRK og formidle materiale om hva som skjedde inne i Syria, der svært få utenlandske journalister og fotografer slipper inn.

Videofilmene Othman smuglet ut viste hvordan syriske soldater og politi angrep demonstranter og sivile, som kun befant seg i nærheten av en demonstrasjon.

Bildene viste avrevne kroppsdeler og døde mennesker som lå i knuste bygninger og på gatene, og de dokumenterte store skader på dem legene fikk inn behandling. Filmbildene viste også soldaters mishandling av arresterte .

Mange av videostrekkene var så sterke at NRK ikke kunne viderebringe dem i sin helhet.

Video Feltsykehus i moske

VIDEO: En av videoene som ble brakt ut fra Syria viser hvordan en moské i Damaskus ble omgjort til feltsykehus. Mange av personene som ble brakt dit, hadde store skader. NRK valgte å utelate de sterkeste bildene.

– Hver uke får vi inn personer som er slått til døde – på en systematisk måte – av sikkerhetsstyrkene og politiet. Eller skutt.

– Vi er nå vitne til så mye forferdelig at flere av mine kolleger har tatt til tårene mens de arbeider. For oss som er opplært til å redde liv, føles det vondt når man ser det motsatte, sa Ibrahim Othman på telefon.

Othman fortalte også hvordan leger, som hadde opprettet feltsykehus i kirker og moskeer og på andre hemmelige steder, ble lett etter og arrestert av syriske sikkerhetsstyrker.

Leger som opererte og pleiet sårede demonstranter ble oppsøkt på sykehusene, pågrepet og torturert. Legekontorer ble stengt på dagen, og leger ble arrestert kun fordi de var leger.

Han regnes som en av grunnleggerne av nettverket som populært blir kalt «Damascus Doctors», selv om legenes feltsykehusmodell kjapt spredde seg til andre byer.

Legen, som var på vei til å spesialisere seg til kirurg, fortalte videre om spionasje, tortur og drap på sårede demonstranter på offentlige syriske sykehus. Pasienter ble skutt i sykehussengene og sikkerhetspolitiet voktet inngangene, derfor turde mange ikke å oppsøke hjelp der.

Han fortalte at det kom en høyere funksjonær i etterretningen til sykehuset. Han forlangte å få slippe inn til sårede demonstranter og overhørte alle protester.

Han startet å dra slangene til blodoverføring ut av armene på pasientene. Han kalte dem «hunder», «terrorister», «israelere» og «amerikanere», og han sa de skulle dø. Så skjøt han dem. Da mine kolleger, som stod utenfor rommet, kom inn igjen, var alle døde.

Ibrahim Uthman refererte en navngitt kollega om en navngitt etterretningsfunksjonærs oppførsel

Legene måtta la flere av de hardest sårede demonstrantene dø, på grunn av mangel på utstyr til å redde dem.

Amnesty International samlet vitnesbyrd fra legene, blant dem Othman, og sammenfattet dem i rapporten «Health Crisis – Syrian Government Targets The Wounded and Health Workers», hvor svært rystende historier – lik dem Othman kunne dokumentere overfor NRK – presenteres.

Drept på flukt

Lørdag, samme dag som demokratiaktivisten Tawakkul Karman mottok Nobels fredspris i Oslo for sin rolle i den arabiske våren, ble Ibrahim Othman drept for sin gjerning med å hjelpe sine landsmenn.

Han bestemte seg for å flykte til Tyrkia, etter at legekolleger var blitt arrestert og hans egentlige navn kommet ut. I flere måneder hadde han operert med dekknavn når han talte på vegne av legenettverket. Da det ordentlige navnet ble avslørt, ble han ettersøkt av regimet.

I den siste samtalen Ibrahim Othman hadde med Amnesty International i London, fortalte han at han nå var ettersøkt og hadde til hensikt å forlate Syria.

Det råder en frykt blant nærmest alle i Damaskus nå. Inkludert legene. Alle er redde. Vi. Familiene våre. Kollegene. Vi vet at vår skjebne kommer til å bli forferdelig, men det er vår plikt til å hjelpe.

Ibrahim Uthman om frykten i Damaskus

Ifølge opposisjonsnettverket Shaam News Network ble Otham drept i landsbyen Kherbat Al-Jouz. Landsbyen ligger mellom tre og fem kilometer fra grensen til Tyrkia.

Amnesty Internationals Syria-etterforskere i London bekrefter overfor NRK at Othman ble drept mens han var på flukt.

De har foreløpig ikke detaljert informasjon om omstendighetene rundt drapet og hvorfor han ble drept. De mener likevel det er rimelig å anta at det har sammenheng med hans legegjerning for sårede demonstranter og hans rolle som grunnlegger og talsperson for legenettverket.

Ifølge Shaam News Network og en legekollega nå bosatt i Tyskland, var det syriske etterretningsstyrker som tok ham. Dette er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

– Han var svært populær blant mange i Damaskus, men spesielt hos de kristne. Han var kjent for sin sterke personlighet og sitt humør – selv ved operasjonsbordet var det latter rundt ham. Samtidig ønsket han å bli lege for å hjelpe andre. Og han viste aldri frykt, skriver en syrisk lege og venn som er bosatt i Tyskland i sitt minneord, som NRK har fått tilgang til.

Overvåket

Både Othman og de andre legene i «Damascus Doctors» visste at de ble overvåket. Selv hadde han vært arrestert to ganger da vi var i kontakt med ham i juni.

– I arresten ble jeg slått og kledd naken, og forsøkt fornærmet på det groveste. Dette er stort sett menn uten utdannelse som forsøker å finne på det mest grove og fornærmende de kan, fortalte han til NRK.

To andre av hans kolleger fikk samme behandling.

– Etter fire timer kom de ut igjen, med knekte ribbein, knekte tenner og svært forslåtte. De fikk også elektrisk støt mot kjønnsorganene, noe som er en svært vanlig torturmetode her, sa Othman.

Umulig valg for legene

– Othams skjebne, som er en grusom nyhet i seg selv, viser nivået på forfølgelsen som nå foregår i Syria, sier kommunikasjonssjef Ina Tin i Amnesty International i Norge til NRK.

– Som også vår rapport viste, har det gått så langt at syriske myndigheter bruker mennesker, som har avlagt en ed på å hjelpe andre, som et redskap for å ramme dem som protesterer.

– Leger i Syria har de siste månedene blitt stilt overfor umulige dilemmaer: Skal de følge myndighetenes ordre om å rapportere sårede, da vet leger og sykepleiere at personene trolig blir forfulgt, arrestert og torturert. Eller skal de ikke følge ordre, med vissheten om at de selv da kommer i søkelyset og risikerer å bli forfulgt, sier Tin.

– Det Ibrahim Othman gjorde, var det siste. Han valgte å hjelpe mennesker som var såret og trengte medisinsk assistanse. Gjennom det kom han i myndighetenes søkelys, og av samme grunn er han tatt av dage nå, sier Ina Tin.

Så langt har Amnesty International registrert ved navn 3700 personer som døde siden opprøret mot Bashar al-Assads regime startet i vår. Othman ble en av de siste på den listen, hvor opptellingen neppe er slutt.

SISTE NYTT

Siste nytt