Hopp til innhold

Syriske leger jages av regimet

Syriske leger mobiliserer foran det som kan bli nok en blodig fredag. Men de er utsatt. - Leger hentes ut fra sykehus, arresteres og tortureres fordi vi behandler sårede demonstranter og pasienter blir skutt på sykehusene, sier en lege i Damaskus til NRK.

Video Feltsykehus i moske

VIDEO: En moske i Damaskus ble tilfeldigvis en fredag omgjort til feltsykehus. Mange av personene som ble brakt dit, hadde store skader. NRK har valgt å utelate de sterkeste bildene.

Folket i Syria har latt den årelange frykten for regimet fare, og det er varslet nye protester i dag.

Ifølge syriske menneskerettsaktivister er rundt 1350 mennesker drept i opprøret som har vart siden mars. Hvor mange som er såret, aner ingen. Både utenlandske organisasjoner og media nektes tilgang til landet, og det er vanskelig å få nøyaktig og bekreftet informasjon.

NRK har vært i kontakt med en lege som forteller om harde tak i hovedstaden Damaskus. Han og andre leger har med fare for egne liv opprettet feltsykehus fordi folk ikke tør oppsøke de offentlige sykehusene.

Av hensyn til hans sikkerhet, kan vi ikke identifisere ham. Vi har også fått tilgang til en rekke amatørfilmer som underbygger det legen forteller.

Syria-eksperter ved Amnesty International s internasjonale sekretariat i London har vurdert bildene for NRK. De bekrefter at bildene er fra Syria.

Feltsykehuset i moskeen

Legen er en av flere unge leger som med fare for eget liv, har opprettet provisoriske feltsykehus for å hjelpe sårede demonstranter.

Legen forteller hvordan han ikke kunne la være å bli involvert etter å ha sett ut av vinduet en tilfeldig fredag for noen uker siden.

- Nede på gaten under meg startet sikkerhetspolitiet, kledd som sivile, å skyte på menneskene i et begravelsesfølge.

– Jeg så folk løp mot moskeen for å søke tilflukt. Deretter hørte jeg gjennom minareten ropene om at de trengte leger og blod. Og jeg følte jeg ikke kunne noe annet enn å hjelpe, sier legen.

Demonstranter i gatene etter fredagsbønnen i Damaskus

Demonstranter i gatene etter fredagsbønnen i Damaskus

Foto: HO / Reuters

– Jeg samlet sammen det medisinske utstyret jeg hadde tilgjengelig og løp ut. Politiet skjøt på alt som beveget på seg, det var plassert ut snikskyttere flere steder. Det tok meg en time å komme meg 100 meter. Men folk hjalp meg frem via bakgater da de skjønte jeg var lege, forteller han.

Til sammen var de til slutt tre leger og to sykepleiere som skulle ta hånd om flere titalls sårede, mange svært alvorlig.

– Noen var skutt i hodet, andre i brystet. En mann var død, med skuddskader i hodet, magen og brystet. Enkelte hadde sterke blødninger. Mange skrek av smerte. Det var ikke alle vi kunne gjøre noe for.

– Ikke hadde vi operasjonsutstyr eller steriliseringsutstyr, ikke hadde vi smertestillende og infeksjonsdempende. Og ikke hadde vi nok bandasjer. Så det var kaotisk.

- Ingen av de sårede hadde våpen, og jeg tenkte: «Hvorfor har de egentlig skutt mot disse?»

- Etter noen timer fikk vi beskjed om at sikkerhetspoliti og soldater var på vei mot moskeen, og vi flyttet oss videre til private hjem i nærheten hvor vi fortsatte behandlingene, forteller legen.

Sønderskutte

Det ble starten på noe som fortsatt varer.

Foran hver fredag mobiliserer frivillige leger i Damaskus. Fordi de vet at fredagsbønnene pleier å ende i blodbad, er de nå forberedt. Det samme skjer i andre byer.

- Vi kjøpte for egne penger inn mengder med smertestillende, bandasjer og enkelt operasjonsutstyr. Jeg fikk hjelp av venn som driver et privat sykehus om at de som måtte amputere, kunne komme dit. Det klarer ikke vi å foreta i private hjem eller moskeer.

Videobildene NRK har fått tilgang til, viser soldater og politiets oppførsel under demonstrasjonene. De viser avrevne kroppsdeler og døde mennesker som ligger i knuste bygninger og på gatene. Og de dokumenterer store skader på personer som legene har fått til behandling.

Mange av bildene er så sterke at vi velger ikke å viderebringe dem.

- Hver uke får vi inn personer som er slått til døde - på en systematisk måte - av sikkerhetsstyrkene og politiet.Eller skutt. Vi er nå vitne til så mye forferdelig, at flere av mine kolleger har tatt til tårene mens de arbeider.

- For oss som er opplært til å redde liv, føles det vondt når man ser det motsatte, sier legen.

Syrisk feltsykehus i en moske

Syriske leger setter sine liv på spill for å hjelpe sine skadde landsmenn i provisoriske feltsykehus.

Foto: Anonym

– Skutt på sykehuset

Legene som hjelper sårede demonstranter, er sterkt presset av de syriske myndighetene.

– Uken etter at jeg sprang ut til moskeen, ble flere av oss oppsøkt og arrestert. Soldatene sa vi ikke kunne behandle disse menneskene fordi de var bevæpnede terrorister, forteller NRKs kilde.

– Vi svarte at vi ikke hadde sett noen med våpen. Da sa de at det ikke er opp til oss å vurdere, og at vi alltid måtte melde fra til myndighetene hver gang vi behandler noen og hvem de er.

Legen forteller videre at det skal foregå spionasje, tortur og drap på skadde demonstranter på offentlige syriske sykehus.

Ifølge Amnesty International er det ikke uvanlig at soldater og sikkerhetspoliti vokter inngangen ved sykehusene for å arrestere skadde demonstranter.

- VI har fått flere rapporter som tyder på at sykehusene overvåkes nøye, slik at folk ikke tør å bringe sårede venner eller familiemedlemmer dit, sier Maha Abu Shama ved Amnesty International s internasjonale sekretariat i London til NRK.

Ifølge legen i Damaskus er det også kjent at sykehuspersonell med forbindelser til etterretningstjenesten, rapporterer om sårede.

– Folk tør derfor ikke å dra til sykehusene av frykt for å bli arrestert eller drept. Enkelte har blitt skutt mens på sykehuset, sier legen til NRK.

Han refererer en kollega i en annen by som han selv snakket med på telefonen.

- Han fortalte at det kom en høyere funksjonær i etterretningen til sykehuset. Han forlangte å få slippe inn til sårede demonstranter og overhørte alle protester.

- Han startet å dra slangene til blodoverføring ut av armene på pasientene. Han kalte dem «hunder», «terrorister», «israelere» og «amerikanere», og han sa de skulle dø. Så skjøt han dem. Da mine kolleger, som stod utenfor rommet, kom inn igjen, var alle døde, forteller legen.

Legen i Damaskus oppgir navnet både på legen som hadde ansvaret for de drepte pasientene, byen det hendte i og navnet på etterretningsfunksjonæren som kom.

– Vi samler opp det som folk forteller oss og deler med hverandre. Vi har ikke frie medier og har ingen annen måte å få informasjon på, eller få den ut på, sier han.

Maha Abu Shama i Amnesty sier at de ikke har mottatt nok informasjon til å bekrefte denne episoden, samt kunne se et mønster. Men de har selv mottatt andre sterke rapporter fra helsepersonell i Syria.

- Så det er ikke uventet at folk er svært skeptisk til og frykter hva som skjer på sykehusene. Vi har også mottatt lignende indikasjoner. Og vi vet at bruk av tortur og arrestasjoner er svært vanlig, særlig nå, sier Maha Abu Shama.

Video Syriske demonstranter

VIDEO: Sikkerhetspolitiet går løs på en gruppe som har ropt slagord mot regimet.

Arrestert og torturert

Den syriske forteller at to av hans kolleger fra feltsykehuset i moskeen ble arrestert etter den første fredagen.

- Etter fire timer kom de ut igjen, med knekte ribbein, knekte tenner og svært forslåtte. De fikk også elektrisk støt mot kjønnsorganene, noe som er en svært vanlig torturmetode her, sier legen med fortvilelse i stemmen.

Venner av ham har fått legepraksisen stengt på dagen fordi de har hjulpet sårede. Andre har blitt arrestert fordi de kun er leger.

Selv er han allerede pågrepet to ganger og venter bare på den neste.

–Jeg ble observert på et sykehus i samtale med flere leger, som jeg skulle alliere meg med. Det var nok. De følger oss overalt nå.

– I arresten ble jeg slått og kledd naken, og forsøkt fornærmet på det groveste. Dette er stort sett menn uten utdannelse som forsøker å finne på det mest grove og fornærmende de kan, sier han.

Amnesty International bekrefter at dette stemmer med hva de får rapportert inn fra sine kilder.

- De fleste av dem vi har klart å intervjue når de har sluppet fri, forteller at de har blitt torturert og mishandlet i fengselet, sier Amnesty-rådgiveren Maha Abu Shama.

- Vi har selv fått historier fra informanter vi har intervjuet, som forteller at legen som behandlet ham for skuddskader i leggen sa det var ansett som ulovlig og at han risikerte livet.

Gir seg ikke

Likevel, de syriske legene er ikke villig til å gi opp.

- Vi organiserer oss via ulike nettverk, hvor vi varsler hverandre om hvor vi bør være og hva vi trenger av ustyr, forteller legen.

- Men de (etterretningstjenesten red. anm.) kan også være usannsynelig dumme. Mange av dem har ikke særlig skolering eller utdannelse. De har forstått at vi til dels organiserer oss via Internett, men alle er ikke like teknologisk oppdatert.

- Da en lege ble oppsøkt på sykehuset og arrestert, ble laptop'en hans beslaglagt. I det tjenestemannen tok den, spurte han: «Er dette Facebook?». «Nei», fikk han til svar.

Legen forteller at det råder en frykt blant nærmest alle i Damaskus nå. Inkludert legene.

- Alle er redde. Vi. Familiene våre. Kollegene. Vi vet at vår skjebne kommer til å bli forferdelig, men det er vår plikt til å hjelpe, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt