Trekker seg fra fredsforhandlinger

Opposisjonen trekker seg fra Genève-samtalene om Syria. Sjefkoordinator for den saudistøttede alliansen av opprørs- og opposisjonsgrupper, Riad Hijab, sier de ikke kan fortsette fredssamtalene så lenge Assads regjeringsstyrker bryter våpenhvilen.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA-HIJAB Hijab, chief coordinator HNC leaves after a news conference aside of Syria peace talks in Geneva

REISER FRA GENEVE: – Vi er ute av den politiske prosessen, sier sjefkoordinator Riad Hijab i den saudistøttede alliansen av opprørs- og opposisjonsgrupper i Syria.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Opposisjonens representanter i de FN-støttede forhandlingene forlot mandag forhandlingsbordet i Genève på ubestemt tid, i protest mot det de mener er grove brudd på våpenhvilen fra regimets side.

Tirsdag blir det klart at de forlater Genève.

Regimets sjefforhandler Bashar al-Jaafari gjentok på sin side at Assads skjebne ikke er et tema.

– I Genève har vi bare ett mandat, og det er kun å oppnå en utvidet nasjonal regjering. Dette er målet vi prøver å oppnå i fredssamtalene i Genève, sier Jaafari til den libanesiske nyhetskanalen al-Maydeen.

Anser våpenhvilen som over

Mohammad Alloush, som sitter i HNCs delegasjon for opprørsgruppa Jaish al-Islam, sier at våpenhvilen nå er å anses som over etter regjeringsstyrkenes siste offensiv for å gjenerobre Aleppo.

– Når det er 70 luftangrep, når det mobiliseres tropper, når Iran sender ytterligere bevæpnede menn og Russland sender raketter og ubemannede fly, så forteller dette oss at det er ingen reell vilje til en politisk løsning som sikrer sikkerhet og stabilitet i landet, sier Mohammad Alloush, ifølge Reuters.

Laster Twitter-innhold

– Vi vil kjempe med steiner

Syriske regjeringsstyrker skal ifølge opposisjonen ha utnyttet våpenhvilen til å rykke fram på slagmarken, og samtidig mottatt forsyninger av lette og tyngre våpen.

– Vi vil kjempe, selv med steiner. Vi overgir oss ikke, sier sjefkoordinator for den saudistøttede alliansen av opprørs- og opposisjonsgrupper, Riad Hijab.

Han ber FNs sikkerhetsråd oppfylle avtalen om stans i kamphandlingene, og krever internasjonale observatører på bakken for å avgjøre hvem som bryter våpenhvilen.

– Vi venter ikke på en ny revurdering torsdag eller fredag. Vi er ute av den politiske prosessen, sier Riad Hijab ifølge AP.

Laster Twitter-innhold

Obama til Putin: – Syria rakner

USAs president Barack Obama advarer Russlands president Vladimir Putin om at situasjonen i det krigsherjede landet bare vil bli verre dersom de to stormaktene ikke klarer å samkjøre seg.

Barack Obama

USAs president Barack Obama

Foto: JIM BOURG / Reuters

– Det vil ikke gagne noen av oss, sier Obama i et intervju med CBS.

Russlands FN-ambassadør Aleksej Borodavkin mener ekstremister har tatt kontroll over opposisjonens forhandlingsdelegasjon, melder AP.

Borodavkin fastholder at Russland vil fortsette sin støtte til den syriske regjeringshæren.

Laster Twitter-innhold

Anklager Mistura

FN-mekler Staffan de Mistura har de siste dagene forsøkt å hindre at fredssamtalene om en politisk løsning for Syria bryter fullstendig sammen.

Lite tyder på at han er i ferd med å lykkes. Mandag anklaget opposisjonen de Mistura for å være partisk til fordel for Assads regime.

Dermed henger den allerede skjøre våpenhvilen i en tynn tråd.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA-DEMISTURA UN mediator de Mistura leaves a news conference after a meeting with the HNC during Syria peace talks in Geneva

FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura, forlater en pressekonferanse etter et møte med delegasjonen fra opposisjonsalliansen HNC i Genève mandag.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt