Normal

– 30.000 drevet på flukt i Syria det siste døgnet

Minst 30.000 mennesker har flyktet nord i Syria i løpet av det siste døgnet etter kamper mellom IS og syriske opprørere, ifølge Human Rights Watch (HRW). Organisasjonen ber nå Tyrkia åpne grensene sine for flyktningene.

Syria angrep flyktningleir IS

Denne flyktningleiren skal ha blitt angrepet av IS i Azaz-distriktet i Aleppo-regionen.

Foto: AA / Abaca

Human Rights Watch har også anklaget tyrkiske grensevakter for å ha skutt mot flyktningene som har rømt i kjølvannet av kampene mellom terrororganisasjonen Den islamske stat (IS) og de syriske opprørerne i Aleppo-provinsen, da de nærmet seg grensen mellom Syria og Tyrkia, skriver AFP.

– Fanget på feil side av betongmur

– Mens sivile flykter fra IS-krigere, svarer Tyrkia med å skyte med skarp ammunisjon i stedet for medfølelse, sier HRW-forsker Gerry Simpson til nyhetsbyrået.

– Hele verden snakker om å slåss mot IS, mens de som er i størst fare for å bli ofre for organisasjonens fryktelige mishandlinger er fanget på feil side av en betongmur.

Ifølge HRW befant mange av dem som flyktet seg allerede i nødleire satt opp langs grensa. De forsøkte å komme seg til andre leire eller nærliggende landsbyer selv om de fremdeles var utrygge.

Flyktniger Syria Aleppo

Flyktningene hadde allerede flyktet fra kamphandlinger rundt byen Aleppo til nødleire lenger nord i provinsen, slik som denne ved byen Azaz, da de igjen ble rammet av kamphandlinger og måtte flykte.

Foto: MUJAHED ABUL JOUD / Afp

Nær frontlinjene

FNs Sentrale humanitære samordningsenhet (OCHA) opplyser på sin side at 23.000 internt fordrevne syriske flyktninger flyktet fra IS-offensiven nord i Syria. Ifølge OCHA er mange av flyktningene nå farlig nær kampfronten og derfor ekstremt sårbare hvis situasjonen eskalerer ytterligere.

For i tillegg har kampene mellom det russiskstøttede syriske regimet og opprørere har trappet opp rundt provinshovedstaden Aleppo lenger sør, og truer den nesten sju uker lange våpenhvilen i landet.

Fredag bisto russiske krigsfly syriske bakkestyrker i et forsøk på å gjøre framstøt mot opprørskontrollerte områder rundt byen, ifølge aktivister i området. Regimets styrker har klart å kutte en viktig forsyningslinje, ifølge kildene.

– Tropper som er lojale overfor Syrias president Bashar al-Assad og russiske allierte, startet torsdag et storstilt angrep mot Handarat og al-Mallah nord for Aleppo, sier aktivisten Mahmoud al-Shami, som holder til i Aleppo, til DPA.

Fredssamtaler

Våpenhvilen har ført til at det har blitt en markant nedgang i kamphandlinger i Syria for første gang i løpet av den fem år lange borgerkrigen. IS og andre lignende islamistgrupper er ekskludert fra våpenhvilen.

Hvis Assads styrker klarer å få kontroll over området, vil det bety at de også kan komme til å forsøke å erobre øvrige opprørskontrollerte deler i Aleppo-provinsen, uttaler den syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights' leder Rami Abdulrahman.

Representanter for Assads regime er fredag ventet å delta i en ny runde fredssamtaler i Genève. Målet for samtalene er å få satt en stopper for den fem år lange krigen som til nå har kostet 270.000 mennesker livet og sendt halvparten av befolkningen på flukt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt