NRK Meny
Normal

USA og Frankrike advarer Syria-regimet

Flere mener nå Syrias regjering forsøker å ødelegge de planlagte fredssamtalene allerede før de har startet.

John Kerry og Jean-Marc Ayrault

USAs utenriksminister John Kerry og hans franske kollega Jean-Marc Ayrault advarer nå Assad om å følge om avtalene de har inngått.

Foto: MINISTERIAL MEETING IN PARIS: FR / Afp

– Syrias myndigheter tar feil hvis de tror de fortsatt kan forsøke å teste grensene for den skjøre våpenhvilen, sa USAs utenriksminister John Kerry, med henvisning til påståtte brudd på våpenhvileavtalen.

– En provokasjon

– Det er en provokasjon, et dårlig tegn, og er i uoverensstemmelse med våpenhvilens ånd, sa hans franske kollega Jean-Marc Ayrault på en pressekonferanse med britiske, tyske, italienske og amerikanske kolleger i Paris i dag.

Og de viser begge til den syriske utenriksministernes uttalelser i går, der Walid Muallem ga opposisjonen 24 timer på å møte dem, og avskrev all prat om Bashar al-Assads fremtid.

– Verken han (FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura journ.anm.) eller noen som helst andre, uansett hvem de er, har rett til å diskutere presidentvalg. Den rettigheten tilhører kun det syriske folk, sa Muallem i går.

Et annet noteark

Kerry mener president Bashar al-Assad og hans regjering nå må «leve opp til» det den har gått med på, og at Putin må ta en prat med syrerne og be dem følge opp avtalen.

– President Assad synger fra et helt annet noteark og sendte lørdag ut sin utenriksminister for å forsøke å fjerne fra bordet det som president Vladimir Putin og iranerne har gått med på, var Kerry sin reaksjon i dag.

I februar ble partene enige om en midlertidig våpenstilsand i det borgerkrigsherjede landet. Den skjøre avtalen har stort sett blitt overholdt og mange håper nå at partene kan komme frem til mer varige løsninger, når de i utgangspunktet skal fortsette samtalene med FN i Genève i morgen.

Totalt har over 270.000 mennesker mistet livet og flere millioner er på flukt i den over fem år lange krigen i Syria.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt