Syria skjøt ned russisk fly

Et russisk militærfly er skutt ned av det syriske regimet ved et «uhell» etter at syrerne ble angrepet av israelske missiler. Russland klandrer Israel for at 15 soldater nå er døde.

Ilusjin IL-20

SLIK SER FLYET UT: Iljusjin IL-20 er et russisk rekognoseringsfly.

Foto: Wikipedia

Det russiske kampflyet av typen IL-20 hadde 15 soldater om bord da det styrtet i Middelhavet.

Ifølge en amerikansk tjenestemann skal det syriske regimet ha forsøkt å stanse israelske missiler da de ved et uhell skjøt ned det russiske flyet, melder CNN.

Det russiske forsvarsdepartementet opplyser at flyet forsvant fra radaren samtidig med angrepet fra fire israelske F16-fly mot syriske styrker i Syrias største havneby Latakia, skriver det statlige russiske nyhetsbyrået TASS.

Flyet skal ha blitt skutt ned av et luftvernsystem Russland solgte til Syria for flere år siden, ifølge CNNs kilder.

Russland klandrer Israel

Russiske myndigheter anklager Israel for en «internasjonal provokasjon» etter nedskytingen.

Den israelske ambassadøren i Moskva er kalt inn på teppet blant annet fordi russerne mener de israelske flyene brukte det russiske overvåkingsflyet som skjold for selv å unngå å bli truffet.

– Som følge av det israelske militærets uansvarlige handlinger, er 15 russiske soldater døde. Vi anser disse provoserende handlingene fra Israel som fiendtlige, sier talsmann for det russiske militæret, Igor Konasjenkov.

I en uttalelse fra militæret heter det også at Russland forbeholder seg retten til å gjengjelde angrepet overfor Israel.

Israelske myndigheter sier de beklager dødsfallene, men klandrer Syrias leder Bashar al-Assad og Iran for det som har skjedd. De tilbakeviser også påstander om at israelske flygere skal ha brukt det russiske flyet som skjold.

Laster kart, vennligst vent...

ANGREP MOT LATAKIA: Ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS angrep Israel syriske styrker i Latakia da nedskytingen skjedde.

Avtale nettopp signert

Nedskytingen skjedde bare timer etter at Russland og Tyrkia ble enige om en avtale for å forhindre en humanitær tragedie i Idlib-provinsen. Landene skal opprette en demilitarisert sone mellom opprørerne og de syriske styrkene.

– Vi vil også fortsette de diplomatiske anstrengelsene for å finne en fredelig løsning på konflikten i Syria, men vi vil fortsette å kjempe mot terroristene, sa president Vladimir Putin etter møtet med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Russland har vært involvert i Syria-krigen, på Assads side, siden 2015. Og det er ikke første gang et russisk fly er skutt ned.

I november 2015 skjøt Tyrkia ned et russisk militærfly på grensen til Syria, noe som skapte en krise i forholdet mellom de to landene.

I snart seks år har de prøvd å styrte Bashar al-Assad, men han biter seg fast til makta. Hvordan ligger presidenten i Syria an nå? Urix forklarer!

URIX FORKLARER: Se forklarer-videoen om Syria fra Urix-redaksjonen.

Israelske angrep

Syriske medier meldte mandag kveld at flere mål i Latakia ble angrepet av Israel.

Ifølge den statlige syriske TV-kanalen Al-Ikhbariya var angrepet trolig rettet mot det statlige Institute for Technical Industries i utkanten av Latakia.

Militære kilder opplyser at tre mål ble angrepet, blant dem en bensinstasjon og et forskningssenter.

To personer ble drept i angrepet, opplyser Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Syrisk luftvern har ifølge en militær talsmann skutt ned flere missiler som skal være avfyrt av marinefartøy utenfor kysten av landet, melder det statlige nyhetsbyrået SANA.

Det er ikke bekreftet at Israel står bak angrepet, men landet har tidligere stått bak flere angrep mot mål i Syria.

Lørdag gjennomførte Israel ifølge syriske medier et flyangrep mot et ammunisjonslager nær den internasjonale flyplassen i Damaskus.

Lageret inneholdt ifølge meldingene ammunisjon som var øremerket iranske styrker eller den libanesiske Hizbollah-militsen, som støtter president Bashar al-Assad i krigen mot opprørere.

SISTE NYTT

Siste nytt