Hopp til innhold

Ny avtale hindrer fryktet blodbad i Syria

Russland og Tyrkia er enige om å opprette en demilitarisert sone mellom opprørerne og de syriske styrkene. Begge lands presidenter mener en humanitær tragedie i Idlib-provinsen er avverget.

Putin og Erdogan

Russland og Tyrkia ble enige mandag kveld om å opprette en demilitarisert sone i Idlib-provinsen i Syria. Putin og Erdogan mener det vil hindre en humanitær katastrofe der.

Foto: Mikhail Klimentyev / AP

OSLO/MOSKVA (NRK): Langt på overtid, klokken 18.15 norsk tid, kom de to statslederne til pressekonferansen i Sotsji. Det internasjonale pressekorpset hadde ventet i flere timer.

Russlands leder gikk rett på sak.

Vladimir Putin

Vladimir Putin sa på en pressekonferanse mandag kveld at han og Tyrkias president Erdogan er enige om å opprette en demilitarisert sone i Idlib i Syria.

Foto: Ebrahim Noroozi / AP

– Russland og Tyrkia har i dag blitt enige om å opprette en demilitarisert sone mellom opprørerne og de syriske styrkene innen 15. oktober, sa Putin.

– Den demilitariserte sonen skal være 15-20 kilometer og skal patruljeres av russiske og tyrkiske styrker i fellesskap, fortsatte Russlands leder.

– Innen 10. oktober skal tunge våpen fjernes fra den demilitariserte sonen, sa Putin.

«Hindre humanitær katastrofe»

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan mener avtalen mellom Russland og Tyrkia vil hindre en humanitær katastrofe i Idlib-provinsen.

Turkish President Erdogan

Tyrkias president Erdogan mener at avtalen mellom Russland og Tyrkia vil hindre en humanitær tragedie i Syria.

Foto: Handout / Reuters

– Med avtalen i dag unngår vi en humanitær tragedie, sa Erdogan

– Vi vil sammen med de russiske styrkene fjerne alle de radikale gruppene fra den demilitariserte sonen og hindre provokasjoner. Dette er et veldig viktig skritt, la den tyrkiske presidenten til.

Angrepet avlyst

På pressekonferansen i OL-byen ved Svartehavet sa Putin at Russland vil forsøke å redusere kampene i Syria, og at landet vil gjøre en humanitær innsats.

– Vi vil også fortsette de diplomatiske anstrengelsene for å finne en fredelig løsning på konflikten i Syria, men vi vil fortsette å kjempe mot terroristene, sa den russiske lederen.

Russlands forsvarsminister sa etter pressekonferansen at det ikke blir et stort angrep på Idlib, slik Syrias president Bashar al-Assad har planlagt og mange har fryktet.

Avtalen i dag blir sett på som en stor sier for Tyrkias leder Erdogan og for det internasjonale samfunnet som har advart sterkt imot den planlagte militære offensiven mot Idlib.

Planlagt stormløp

Sist fredag kom det meldinger om at stormløpene mot Idlib syntes å være satt på pause. Ifølge en tyrkisk talsmann var partene enige om at de humanitære konsekvensene ved flere angrep blir for store.

Store syriske regjeringsstyrker har de siste ukene posisjonert seg på flere fronter, slik at opprørerne og islamistene i provinsen er omringet og har få veier ut.

Russiske og syriske fly har den siste tiden bombet mål sentralt i Idlib, men angrepene har avtatt den siste uken.

Internasjonalt press

I forrige uke ba Tyskland Russland bruke sin innflytelse til å be Bashar al-Assad reversere den varslede offensiven.

I begynnelsen av september møttes Iran, Russland og Tyrkia for å diskutere situasjonen. De klarte ikke bli enige om løsning som kunne stanset offensiven fra de russiske og de syriske regjeringsstyrkene.

Russland og Iran er Assads nærmeste allierte mens Tyrkia har helt siden opprøret mot regimet startet for sju år siden, støttet opprørssiden.

Mandag kveld møtte altså Russlands president Vladimir Putin sin tyrkiske motpart Recep Tayyip Erdogan i Sotsji i Russland.

Tyrkia har allerede tatt imot tre millioner syrere. Det vil bli svært vanskelig om de tre millioner menneskene som er i Idlib-provinsen også skal prøve å komme seg til Tyrkia.

Demonstrasjon i Atmeh, nord i Idlib

Helsearbeidere demonstrerer i Atmeh, nord i Idlib. De krever at sykehusene må beskyttes hvis eller nå provinsen blir angrepet.

Foto: Omar Haj Kadour / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt