Syklonen utslettet byer i Mosambik, nå kommer flommen

Regnet høljer ned, flomvannet sprer seg og bygninger kollapser nord i Mosambik i kjølvannet av syklonen Kenneth. Hundretusener er i fare.

Omfattende oversvømmelser truer søndag de samme områdene nord i Mosambik som ble rammet av syklonen Kenneth for tre dager siden. Vannet står så høyt at regjeringen oppfordrer folk til å søke seg opp i høyden.

I de oversvømte gatene i byen Pemba er folk desperate.

– Hjelp oss, vi mister alt! ropte fortvilte innbyggere til biler som kjørte gjennom gater hvor vannet noen steder nådde folk til livet.

– Jeg har aldri sett slikt regn i hele mitt liv. Sånt skjer ikke i Pemba, sa 35 år gamle Michael Fernando.

FN opplyser på Twitter at bygninger har begynt å kollapse i nordlige deler av Mosambik og at de venter store ødeleggelser som følge av flommen i Pemba.

Laster Twitter-innhold

Hundretusener i fare

Meteorologene varsler 250 millimeter regn nord i Mosambik de neste dagene. Dette tilsvarer en firedel av nedbøren som vanligvis kommer i løpet av et helt år.

Nesten 700.000 mennesker er utsatt etter at syklonen Kenneth raste innover området torsdag. Minst fem mennesker har mistet livet siden da.

Mann leier kvinne gjennom flomrammede gater i Pemba

Å komme seg gjennom gatene i Pemba er en utfordring etter som vannet stiger.

Foto: MIKE HUTCHINGS / Reuters

Områder lenger sør i Mosambik ble rammet av syklonen Idai for bare halvannen måned siden. Idai er beskrevet som en av de verste værkatastrofene i Afrika noensinne. Over tusen mennesker omkom i Mosambik, Zimbabwe og Malawi, og mye av ødeleggelsene skyldtes flom.

Historiske sykloner

At Mosambik rammes av to sykloner i løpet av én sesong, har aldri tidligere skjedd i landets historie.

Begge syklonene var kraftigere enn uvær, som vanligvis rammer landet sørøst i Afrika. FN har knyttet syklonene til endringene i klimaet. Byen Beira som ble totalt ødelagt under den forrige syklonen hadde forsøkt å tilpasse seg klimaendringene men ble likevel nærmest utslettet.

Ekstremt kraftige vedvarende vindstyrker på 61 meter per sekund ble registrert da Kenneth traff kysten av Mosambik. Dette tilsvarer en orkan i kategori 4 i Atlanterhavet.

Nesten 3500 boliger ble helt eller delvis ødelagt i provinsen Cabo Delgado som følge av uværet. I tillegg har det vært omfattende strømbrudd.

Knuste møbler og folk strandet ved havet i Mosambik

Noen knuste møbler er alt som er igjen etter at syklonen Kenneth raste gjennom Fumbuni nord i Mosambik. Syklonen etterlater tusenvis av folk hjemløse.

Foto: IBRAHIM YOUSSOUF / AFP

Flomvannet sprer seg etter syklonen nord i Mosambik, i områder som aldri før har opplevd denne typen uvær i moderne tid.

Etter den forrige syklonen økte antall kolerasmittede raskt pga. mangel på rent vann. Et massevaksinasjonsprogram ble satt i gang, nå kan det bli enda mer prekært.

Kolera spres i forurenset vann og mat. Uten behandling kan man dø i løpet av timer, men sykdommen er lett å behandle. Vannet gjør også at det blir bedre forhold for malariamygg.

Mosambik er blant verdens aller fattigste land. Når landet det i tillegg har svært høy arbeidsledighet og rammes av sykloner og flom lurer folk på hvordan de skal klare seg.

– Vi må bare fortsette å bevege oss til vi kommer til et trygt sted, sier innbyggerne mens de flykter opp i høyden.

Det regner kraftig mens folk vasser gjennom byen Pemba

Folk nord i Mosambik er blitt oppfordret til å komme seg opp i høyden etter som flomvannet stiger.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP

SISTE NYTT

Siste nytt