NRK Meny
Normal

Syklonen «Yasi» er nedgradert

Den kraftige syklonen «Yasi» herjet i byer og områder langs Queensland-kysten i Australia.

OPPDATERING: I kveld er syklonen nedgradert fra kategori fem, via kategori fire, til kategori tre etter hvert som den har beveget seg innover land, men landets meteorologiske institutt sier at den fortsatt er sterk nok til å gjøre stor skade. Meteorologene mener «Yasi» vil fortsette å svekke seg etter hvert som den fortsetter over land i vestlig- sørvestlig retning.

Kjernen av syklonen passerte kysten mellom Innisfail og Cardwell i ettermiddag, melder det metrologiske instituttet i Australia.

Instituttet advarte om et «ekstremt farlig» havnivå i dette området.

Kraftige vindkast, med hastigheter opp til 290 kilometer i timen, har revet med seg hustak, trær og kraftledninger i den nordlige kysten i Australia. Da var «Yasi » fortsatt en kategori 5 syklon.

Flere hustak i byen Townsville har blåst bort, melder den australske nettavisen news.com.au.

Les også: Flykter fra monstersyklonen «Yasi»

Queenslands delstatsminister Anna Bligh

Delstatsminister Anna Bligh

Foto: TORSTEN BLACKWOOD / Afp

– Dette er en veldig dødelig og ødeleggende syklon, sa Ian Stewart, katastrofekoordinator i en pressekonferanse.

– Dessverre blir det nok store ødeleggelser på bygninger og det er sannsynlig at det også vil kreve menneskeliv, sa Stewart.

«Yasi» er den første syklonen i kategori 5 som rammer denne delen av Australia siden 1918.

Men det er forøvrig ikke bare vindene i en syklon som forårsaker skader, men også det kraftige regnet og flombølger som skyller inn over kystområdene.

LIVE ANIMASJON: Her kan du følge syklonens ødeleggelsferd

Sender ikke ut hjelp

Både politiet og hjelpekorpset har rådet innbyggerne om å søke tilflukt i egne hjem ettersom tilfluktssentrene i området er fulle.

Hjelpekorpset har ikke tenkt å risikere livet til redningsmannskapet ved å rykke ut mens syklonen herjer som verst, skriver news.com.au.

– Under slike tilstander kan vi ikke sende ut redningshelikoptere for å utføre redningsoppdrag. Det er rett og slett umulig, sa delstatsminister Anna Bligh i sin siste medieoppdatering.

– Må klare seg selv

AUSTRALIA-WEATHER-CYCLONE YASI

Gatene i Cairns står tomme i påvente av syklonens ankomst.

Foto: PAUL CROCK / Afp

Bligh sendte ut sine tanker til folket som nå engstelig venter på syklonens ankomst.

– Vi håper at dere kan føle våre tanker. Vi håper at dere er trygge i morgen, sa Bligh.

Samtidig ville hun ikke «pynte på sannheten» om vanskelighetene som venter delstatens innbyggere fremover.

– Folk i de utsatte områdene må muligens klare seg selv de neste dagene, mens redningsmannskapet skaffer en totalvurdering av situasjonen i etterkant av syklonen, sa Bligh.

Ifølge australske myndigheter kan mobilnettverket bli satt ut av spill og mellom 150.000 og 200.000 mennesker kan miste strømmen.

Så langt har strømmen har gått i rundt 89 000 hjem og i et av tilfluktssentrene i Cairns som gir ly til over 2500 innbyggere.

Møtte stengte dører

Australia-tilfluktssentrene er fulle

Tilfluktssentrene er fulle og flere innbyggere møtte stenge dører kun timer før syklonen herjer for fullt.

Foto: Rick Rycroft / Ap

Tidligere i dag ble folk som oppsøkte tilfluktssentrene i byen Cairns ble avvist i døra fordi sentrene allerede var fulle.

Flere mennesker ventet likevel utenfor i håp om at politiet likevel ville slippe dem inn før syklonen traff land.

– Vi er veldig skuffet over at vi ikke kan slippe flere folk inn, men det er rett og slett ikke trygt nok, sa politiinspektør John Bosnjak til Sydney Morning Herald.

Ifølge en talsmann for borgermesteren i Cairns, har hjelpekorpset, i løpet av kvelden, klart å finne kriseoppholdssteder for alle som ikke har fått plass på tilfluktssentrene i byen.

Hamstrer mat og drikke

Norske Marit Winther Øyslebø studerer i Cairns. Hun bor knappe 200 meter fra vannkanten i Cairns sentrum og er spent på stormen som kommer.

Hun forteller at folk har fylt opp bilene for å gjøre dem så tunge som mulig slik at de ikke blir tatt av vinden.

– Butikkene er nesten tomme for mat og vann. Stearinlys, batterier og gass er nesten umulig å få tak i. Vi har teipet opp vinduene og beskytter husene våre med store sandsekker. Her i Cairns har vi vært heldige før, men det ser ut som om vi blir hardest rammet denne gangen, sa Øyslebø til NRK tidligere i dag.

Les hvordan nordmenn i Australia har søkt tilflukt:

Familie evakuert i Queensland, Australia

Selwyn Hughes og familien var en av de som opprinnelig ikke fikk plass ved de overfylte tilfluktssentrene i byen Cairns.

Foto: PAUL CROCK / Afp

Like kraftig som «Katarina»

Yasi plasseres i kategori fem på Saffir-Simpson-skalaen over styrken i orkaner. Den er dermed like kraftig som Katrina, katastrofeorkanen som rammet det sørlige USA i august 2005 og raserte deler av storbyen New Orleans.

Ifølge Queenslands delstatsminister Anna Bligh kan «Yasi» komme til å herje over delstaten i inntil tre dager, mens den beveger seg vestover og langsomt svekkes.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt