Sverigedemokraterna truer med å velte regjeringen

Sveriges ferske mindretallsregjering kan bli tvunget til å gå av dersom Sverigedemokraterna liker høyresidens budsjettforslag bedre.

Socialdemokraternas leder Stefan Löfven

LEVER FARLIG: Socialdemokraternas leder og statsminister Stefan Löfven la torsdag fram sitt første budsjett. Men det er slettes ikke sikkert at budsjettforslaget overlever behandlingen i Riksdagen.

Foto: ANTTI AIMO-KOIVISTO / Afp

Torsdag la den rødgrønne regjeringen i Sverige sitt første budsjettforslag.

Budsjettet inneholder nysatsinger for over 20 milliarder svenske kroner, og er et kompromiss mellom regjeringspartiene Socialdemokraterna og Miljöpartiet og støttepartiet Vänsterpartiet.

SD kan kreve nyvalg

Men de tre rødgrønne partiene har ikke støtte i Riksdagen.

Det er derfor stor spenning knyttet til hva det høyrepopulistiske partiet Sverigedemokraterna (SD) kommer til å gjøre. SD mer enn doblet sin oppslutning i valget, og er nå Sveriges tredje største parti.

Til avisen Dagens industri sier Mattias Karlsson, som vikarierer som leder mens Jimmie Åkesson er sykmeldt, at hans parti vurderer å felle regjeringen og kreve nyvalg.

Men før de bestemmer seg, må de se det alternative budsjettet de borgerlige Allianse-partiene legger fram.

Ifølge Karlsson vil de stemme for det budsjettet som er minst skadelig for Sverige. Dersom SD vurderer at det rødgrønne budsjettet er langt mer skadlig for Sverige enn Alliansen sitt, vil de stemme for høyresidens alternativ og dermed felle den ferske regjeringen.

Ingen vil leke med SD

Samtidig avviser Karlsson noe som helst ansvar for en eventuell regjeringskrise.

– Det kan umulig være vår skyld at vi har en usikker parlamentarisk situasjon som kan få dramatiske følger, sier han til Dagens Industri.

Artikkelen fortsetter under bildet:

SD-partileder Jimmie Åkesson jubler for valgresultatet

SD-leder Jimmie Åkesson ble hyllet som en helt av sine egne valgnatten. Nå er han sykmeldt på grunn av utmattelse.

Foto: Anders Wiklund/ TT / NTB scanpix

SDs restriktive innvandringspolitikk gjør at ingen andre svenske partier ønsker å samarbeide med dem. Verken de rødgrønne eller Alliansen vil aktivt søke deres støtte i behandlingen av budsjettet.

Så langt har SD blitt stengt ute av alle forhandlinger og forlik i Riksdagen. Lite tyder på at de etablerte partiene vil endre sin strategi.

Likevel kan blokkene bli avhengige av SDs støtte.

– Dersom vi lander på at Alliansens forslag ikke er så mye bedre enn de rødgrønnes at det er verdt å skape parlamentarisk rot og et eventuelt nyvalg, da blir neste steg å gå inn og se på de enkelte sakene, sier Karlsson.

Skatteøkning og mer til velferd

SD har allerede varslet at de vil forsøke å stoppe ett av Socialdemokraternas viktigste valgløfter. I valgkampen lovet Stefan Löfven 32.000 nye traineejobber for å få arbeidsledige ungdommer ut i jobb. I statsbudsjettet setter han ifølge Dagens Næringsliv av 450 millioner kroner til de 3200 første stillingene.

Heller ikke Alliansen er særlig begeistret for trainee-programmet.

De er også svært kritisk til skatteøkningene statsminister Löfven legger opp til.

Samtidig har Socialdemokraterna måttet gå tilbake på noen av sine valgløfter, blant annet halvering av moms på restauranter og skattefradrag på tjenester i hjemmet, skriver NTB.

Regjeringspartner Miljöpartiet får ikke gjennomslag for alle miljøavgiftene de gikk til valg på, men fikk gjennom flere bevilgninger til naturvern.

Vänsterpartiet, som etter sterk misnøye ble kastet ut av koalisjonsregjeringen, fikk blant annet gjennomslag for å bevilge 2 milliarder kroner mer til ansatte i eldreomsorgen og å øke barnebidraget til aleneforeldre.

SISTE NYTT

Siste nytt