Disse stemmer på Sverigedemokraterna

STOCKHOLM (NRK): Over 781.000 svensker ga sin stemme til Sverigedemokraterna. Veksten skyldes særlig arbeiderklassemenn som stemte på Moderaterna sist valg.

 Jimmie Åkesson

ØKER BLANT ELDRE: Langt flere eldre velgere stemmer på Sverigedemokraterna nå enn for fire år siden. Her feier Jimmie Åkesson valgresultatet under valgvaken søndag.

Foto: Anders Wiklund/ TT / NTB scanpix

Sveriges eneste innvandringskritiske parti gjorde et brakvalg søndag. Jimmie Åkessons parti fikk flere stemmer i gårsdagens valg enn de hadde totalt for fire år siden.

Med 12,9 prosent av stemmene mer enn doblet de sin oppslutning. SD er nå det tredje største partiet i Riksdagen.

Og det er først og fremst menn fra arbeiderklassen som bidrar til den enorme framgangen, viser SVTs valgdagsundersøkelse.

Alle som deltok i undersøkelsen ble ble i tillegg til parti bedt om å krysse av for kjønn, alder og yrke. De som ikke ville dele disse opplysningene er ikke med i tallgrunnlaget.

Ti prosent av dem som oppga at de var menn stemte på SD. Det er en dobling fra fem prosent målt opp mot sist valg. Til sammenligning stemte seks prosent av kvinnene på partiet.

Fra Moderaterna til SD

Sverigedemokraterna stjeler særlig velgere fra Moderaterna.

29 prosent av SD-velgerne ga sin stemme til Fredrik Reinfeldts parti i valget for fire år siden.

Velgerflukten bidro sterkt til regjeringens fall. Med en samlet oppslutning på 39,3 prosent gjør de fire borgerlige partiene sitt svakeste valg siden Alliansen ble dannet for ti år siden.

Øker kraftig blant eldre

Særlige velgere som tidligere har gått fra Socialdemokraterna til Moderaterna hopper nå videre til Sverigedemokraterna.

12 prosent av velgere som oppgir at de er arbeidere stemte på SD under årets valg. Det er en dobling sammenlignet med valget i 2010.

Samtidig når partiet ut til flere velgergrupper enn ved tidligere valg.

– I hovedsak rekrutterer de fra samme grupper som tidligere, men det skjer utjevninger, og da særlig når det gjelder alder. Tidligere har de hatt en veldig ung velgermasse. Nå ser vi ingen store forskjeller når det gjelder alder, SD står like sterkt i alle aldersgrupper, forklarer SVTs valganalytiker Henrik Ekengren Oscarsson.

Mens tre prosent av velgerne over 65 år stemte på SD for fire år siden, stemmer nå åtte prosent av de eldste velgerne på partiet.

Åkesson: - vi er tredje størst

SISTE NYTT

Siste nytt