– I Sverige er man rasist bare man snakker om innvandring

BOTKYRKA (NRK): Sverige tar i dag i mot seks ganger flere asylsøkere enn Norge. I valgkampen tar bare ett parti til orde for å begrense flyktningestrømmen: Sverigedemokraterna.

SD-politiker Östen Granberg står og prater på kontoret sitt

MEDVIND: Östen Granberg hevder innvandringen er ute av kontroll. Selv representerer Sverigedemokraterna i en kommune der 40 prosent av innbyggerne er innvandrere.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Vi vokser fordi folk er lei masseinnvandringen, sier Östen Granberg, og viser NRK inn på et lite, smårotete kontor innerst i gangen i 3. etasje i kommunehuset i Botkyrka utenfor Stockholm.

I gangene er det enkelte som ikke hilser når de går forbi lokalpolitikeren fra Sverigedemokraterna. I det politiske Sverige er det ikke stuerent å representere et parti som går til valg på å redusere innvandringen med 90 prosent.

– Da vi ble valgt inn for første gang for fire år siden, snakket de om at «nå er det rasister i kommunestyret», sier den lavmælte tidligere fagforeningsmannen og rister på hodet.

Mens politiske motstandere skyr SD som pesten, ligger partiet an til å doble sin oppslutning under valget søndag. De siste meningsmålingene viser at mellom ni og elleve prosent av svenskene sier de vil stemme på partiet.

  • NRK følger valget i Sverige. Få siste nytt her

Men Sverigedemokraternas røtter i nynazistiske kretser, stadige avsløringer av lokalpolitikere som uttaler seg fremmedfiendtlig på nettet, og målet om å stanse nærmest all innvandring gjør at mange svensker ikke nøler med å stemple partiet som rasistisk.

Europamestre i innvandring

– De er rasister! De er islamofobe! De tråkker på menneskeverdet!

Avgangselevene NRK møter ved St. Botvids videregående skole i Botkyrka roper i kor når de blir bedt om å beskrive Sverigedemokraterna.

85 prosent av elevene ved skolen har innvandrerbakgrunn. I kommunen er nærmere 40 prosent av innbyggerne født i et annet land enn Sverige. Til sammenligning er 23,9 prosent av Oslos befolkning innvandrere, altså personer født i utlandet av to utenlandsfødte foreldre.

Sverige gir alle personer som trenger hjelp muligheten til å bo i dette vakre landet. De gir mennesker muligheten til å få et bedre liv, og det synes jeg er kjempebra, sier skoleelev Razan Daklallah til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Seks kvinnelige avgangselever ved en svensk videregående skole står foran et kart

STOLTE: Disse jentene bryr seg ikke om at enkelte kaller St. Botvids gymnasium en «importskole». De er stolte av å gå på en skole med elever fra hele verden. Fra venstre: Rayan Daklallah, Razan Daklallah, Firel Danho, Arijana Gashi, Amine Daler og Ümmühan Yesil.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Sammen med Tyskland fører Sverige den mest liberale flyktninge- og asylpolitikken i Europa.

Ifølge en rapport Statistisk sentralbyrå publiserte i fjor er det om lag tre ganger så mange innvandrere i Sverige som i Norge og i Danmark. Ved inngangen av året sto innvandrere for tolv prosent av folkemengden i Norge. I Sverige er tallet nærmere 16 prosent.

Alternativene til en åpen innvandringspolitikk blir sett på som forkastelige. For å være en hederlig politiker må man støtte den åpne linjen.

Statsviter Andreas Johansson Heinö

Ingenting tyder på at forskjellene mellom de to landene vil minke.

Så langt i år har over seks ganger så mange asylsøkere kommet til Sverige som til Norge. Vårt naboland i øst tar imot hele 17 ganger så mange krigsflyktninger fra Syria som oss.

Det svenske Migrationsverket anslår at 340.000 mennesker kommer til å søke asyl i Sverige de kommende fire årene.

Reinfeldt ba folket «åpne sine hjerter»

Heller ikke SDs voldsomme framgang vil føre til en strengere innvandringspolitikk i Sverige. Partiet står nemlig mutters alene om å ville begrense antall flyktninger og asylsøkere som får opphold i landet.

De andre partiene i Riksdagen – fra SVs søsterparti Vänsterpartiet til Høyres søsterparti Moderaterna – er skjønt enige om at en liberal innvandringspolitikk både er moralsk nødvendig og et gode for Sverige.

Mens politikere fra både høyre- og venstresiden i Norge og Danmark snakker om nødvendigheten av en «streng, men rettferdig» innvandringspolitikk, er situasjonen er helt annen i Sverige.

– Sveriges innvandringspolitikk og debatt er unik i Europa, sier statsviter Andreas Johansson Heinö ved den liberale tenketanken Timbro til NRK.

Da regjeringen i starten av valgkampen gikk ut med at asylveksten kommer til å koste 48 milliarder kroner, var Fredrik Reinfeldts beskjed til det svenske folket at de måtte «åpne sine hjerter».

Det finnes en betydelig minoritet som vil se en begrenset innvandring, og som vil at et parti som deler det synet skal få innflytelse i Riksdagen.

Statsviter Niklas Bolin

Ifølge Heinö må Reinfeldts oppfordring ses i lys av at Sverige siden 1960-tallet har sett på seg selv som en human stormakt fordi de har åpnet grensene for mennesker i nød.

– Alternativene til en åpen innvandringspolitikk blir sett på som forkastelige. Det har blitt en identitetsskapende del av svensk politikk. For å være en hederlig politiker må man støtte den åpne linjen, sier han.

Ingen vil leke med Sverigedemokraterna

Derfor er det helt utenkelig for de de andre partiene i Riksdagen å samarbeide med SD på noen som helst måte. Statsminister Fredrik Reinfeldt fra Moderaterna har sagt at hans sittende regjering går av dersom den rødgrønne blokken blir større etter valget 14. september.

At SD på enkelte målinger ligger an til å doble sin oppslutning fra 5,7 til over ti prosent spiller ingen rolle. De vil uansett bli ignorert av de andre partiene.

Se video av politikernes angrep på SDs innvandringspolitikk:

Annie Lööf i Centerpartiet og de andre partilederne gikk til kraftige angrep mot SDs innvandringspolitikk under debatten på SVT fredag kveld.

SINNE: Annie Lööf i Centerpartiet og de andre partilederne gikk til kraftige angrep mot SDs innvandringspolitikk under debatten på SVT fredag kveld.

Statsminister Fredrik Reinfeldt er stolt over at SD holdes utenfor det gode selskap. Han hevder Sverige er det eneste landet i Europa som har klart å hindre at partier som Sverigedemokraterna lykkes i å vri den politiske debatten til sin fordel.

– Vi har gått i motsatt retning. Vi har valgt å liberalisere og åpne opp asyl- og innvandringspolitikken. Vi har ikke latt dem påvirke, vi har ikke sluppet dem inn i våre hjerner. Vi har stått opp for våre frihetsidealer, og jeg er forberedt på å gjøre det samme igjen om jeg får fortsette, sa han under en debatt på SVT sist søndag.

– Betydelig minoritet deler SDs syn

Men langt fra alle svensker ser med glede på at landet ligger på Europa-toppen i innvandring.

En meningsmåling Novus har utført på oppdrag fra nyhetsbyrået TT viser at 21 prosent av de spurte støtter Sverigedemokraternas innvandringspolitikk.

Antall svensker som deler deres syn på innvandring er dermed over dobbelt så høyt som partiets oppslutning på partibarometrene.

– Det er et stort gap mellom velgere og politikere når det kommer til dette spørsmålet. Men når man sammenligner med andre europeiske land, er mange svenske velgere positive til omfattende innvandring, sier statsviter Heinö.

Men for dem som synes en begrenset innvandring er den viktigste kampsaken, er SD det eneste alternativet.

– De har gått fram lenge. Det finnes en betydelig minoritet som vil se en begrenset innvandring, og som vil at et parti som deler det synet skal få innflytelse i Riksdagen, sier Niklas Bolin, statsviter ved Mittuniversitetet i Sundsvall, til NRK.

Bolin mener framgangen også skyldes at partileder Jimmie Åkesson har ryddet opp i egne rekker og tatt avstand fra partimedlemmer som ytrer seg rasistisk.

Men ryddejobben pågår fortsatt. De siste dagene har hele tolv SD-politikere blitt presset til å trekke seg etter avsløringer om at de har spredt hat mot innvandrere på internett.

Östen Granberg står foran en plakat av Jimmie Åkesson

FORBILDE: En stor plakat av partileder Jimmie Åkesson pryder veggen på Östen Granbergs kontor.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Jeg er ikke rasist

Tilbake i Botkyrka hevder Östen Granberg at lokalpolitikerne som blir tatt med buksene nede ikke er representative for partiet.

– Det er ingen plass for rasister i Sverigedemokraterna, sier han.

Han krever å bli trodd på at han som folkevalgt i Botkyrka er like opptatt av velferden til innvandrerne som til de svenskfødte.

– I Sverige blir man jo sett på som en rasist bare man nevner ordet innvandring. Jeg har ingenting imot innvandrere. Men det er nok nå, sier han.

Granberg hevder at 20 prosent av medlemmene til Sverigedemokraterna i Botkyrka har innvandrerbakgrunn. Ifølge ham ser også de med uro på den økende segregeringen i kommunen. I enkelte nabolag i Botkyrka er innvandrerandelen opp mot 90 prosent.

– Når det bare bor innvandrere i visse bydeler, så fører det til problemer. Det blir høy arbeidsløshet, og det fører til at «utenforskapet» øker, sier han og viser til at deler av Botkyrka også ble rammet av bilbranner under opptøyene utenfor Stockholm i fjor vår.

Kjenner fremmedfrykten på kroppen

Men skoleelevene NRK møter på St. Botvids i Botkyrka har en annen forklarer på det svenskene kaller «utenforskapet».

Amine Daler

FREMMEDGJORT: Amine Daler forteller at hun føler seg utrygg når hun forlater innvandrerbydelen Fittja i Botkyrka.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Ifølge dem skyldes fremmedgjøringen de av og til føler på først og fremst rasisme og fremmedfrykt.

Amine Daler, som bor i Fittja der rundt 90 prosent av innbyggerne er innvandrere, forteller at hun ikke føler seg trygg når hun reiser inn til Stockholm sentrum.

– Da føler jeg meg ikke hjemme. Men når jeg kommer tilbake til Fittja, tenker jeg «nå er det ok, nå er jeg hjemme, nå kan jeg være meg selv». Det burde ikke være sånn. Man burde ikke være redd for å bli kalt stygge ting når man er ute i byen, sier Daler til NRK.

Hun får støtte fra klassevenninnen Razan Daklallah. Hun har selv vært vitne til at stockholmere har ropt rasistiske skjellsord etter familiemedlemmer.

– Jeg tror det er grunnen til at alle innvandrerne bor på samme sted, som i Botkyrka, fordi her føler de seg trygge. Inne i byen føler de seg ikke hjemme, helt enkelt.

SISTE NYTT

Siste nytt