Hopp til innhold

SD-Jimmie: – Dette er helt fantastisk

STOCKHOLM (NRK.no): Sverigedemokraterna får en oppslutning på nærmere 13 prosent i det svenske valget og blir Sveriges tredje største parti.

Åkesson: - vi er tredje størst

Åkesson jubler på SDs valgvake: – Dette er helt fantastisk.

 Jimmie Åkesson

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson takker for støtten under valgvaken.

Foto: Anders Wiklund/ TT / NTB scanpix
Stefan Heggelund deler ut valgkampmateriell for Moderaterna i Sverige

Stefan Heggelund deler ut valgkampmateriell for Moderaterna i Sverige. Han mener Sverigedemokraterna står for en destruktiv politikk.

Foto: Siv Sandvik / NRK
Raymond Johansen på valgvake i Sverige

Raymond Johansen er på Socialdemokraternas valgvake. Han mener det er beklagelig at Sverigedemokraterna går frem.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Klokken 00.18 er 99,5 prosent av valgkretsene talt opp. Tallene viser at Sverigedemokraterna får 12,9 prosent av stemmene, og blir Riksdagens tredje største parti.

– Vi nådd vårt mål, sa partileder Jimmie Åkesson til støttespillerne på valgvaken etter at sukseen var et faktum.

– Det har vært en fantastisk valgkamp, og alle som er her, alle som har bidratt, 13.000 partimedlemmer og hundretusener av velgere, fortjener en stor, stor takk, sa Åkesson da han talte til partiets valgvake.

– Lover isolasjon av SD

Tilhengerne veivet med svenske flagg og jublet da partilederne takket dem for innsatsen.

Men de andre partiene i Riksdagen lover at de skal fortsette den politiske isolasjonen av partiet.

Tidligere leder for Socialdemokraterna, Mona Sahlin, mener SDs framgang skyldes at mange velgere ikke stoler på de etablerte partiene.

– Moderaterna har tapt velgere til Sverigedemokraterna, sier tidligere leder for Socialdemokraterna, Mona Sahlin til SVT

SVTs valgdagsmåling viser at 29 prosent av dem som i år stemte på Sverigedemokraterna, stemte på Moderaterna for fire år siden. 16 av SDs velgere kom fra Socialdemokraterna.

Ifølge en undersøkelse Novus gjennomførte i mars støtter 11,2 prosent av LOs medlemmer i Sverige det innvandringskritiske partiet SD.

Samtidig tar de 19 prosent av stemmene til svenskene som mener innvandringspolitikk er viktigst, melder SVT.

Under valget for fire år siden kom partiet inn i Riksdagen for første gang.

– En destruktiv politikk

Høyres Stefan Heggelund er i Stockholm for å følge valget. Han liker dårlig at Sverigedemokraterna gjør det bra på målingene.

– Det liker jeg veldig dårlig. Uansett hvilken av blokkene som vinner, så ligger det an til å bli en mildt sagt vanskelig parlamentarisk situasjon, nettopp på grunn av Sverigedemokraterna, sier han til NRK.no.

Han understreker at politikk ikke bare er strategi.

– Man kan si at den holdningen de andre svenske partiene har til Sverigedemokraterna ikke fungerer, fordi partiet jo bare blir større og større. Da er det viktig å huske på at politikk er ikke bare strategi.

– De andre partiene mener at SD har et splittende budskap og en destruktiv politikk, og det er jeg helt enig med dem i. Da er det en politisk refleksreaksjon å si at disse vil jeg ikke ha noe med å gjøre, og det forstår jeg godt, sier han.

Erna om Sverigedemokratene.

SE VIDEO: Erna Solberg synes det er leit med et stort SD.

– Beklagelig

Også Arbeiderpartiets Raymond Johansen er på plass i Stockholm. Han beskriver det som beklagelig at SD rykker frem på målingene.

– Det betyr at et veldig høyreorientert parti, som spiller på fremmedfrykt og setter svake grupper opp mot hverandre, også her i Sverige har en grobunn. Og det synes jeg er beklagelig.

I Sverige fremstilles ofte Sverigedemokraterna og Fremskrittspartiet som to like partier. Både Stefan Heggelund og Raymond Johansen advarer mot den sammenligningen.

– Det er ingen i Norge som gjør det, for vi kjenner jo norsk politikk fra innsiden. De svenskene som gjør det bør sette seg litt nærmere inn i norsk politikk, sier Heggelund til NRK.

Johansen sier at selv om både SD og Frp har en restriktiv innvandringspolitikk som sine fanesaker, har de to partiene svært ulike røtter.

– Frp ble etablert for å få kutt av skatter, og har vel beveget seg i en innvandringskritisk retning etter det. Sverigedemokraterna har en nazifisert fortid. Vi kan si at de har fellestrekk når det gjelder høyrepopulistisk retorikk, men dette er to forskjellige partier, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt

Marko havnet i leirskredet: – Bilen bare fløy

Marko Mijatovic var på vei hjem da han svingte inn på E6. I det stummende mørket var det en avgrunn der veien skulle vært.

Slik delte leirskredet E6 i to

Ferske bilder fra kvikkleireskredet nær Göteborg viser hvor dramatisk det var natt til lørdag.