Hopp til innhold

– Jeg ønsker ikke å samarbeide med SD

STOCKHOLM (NRK.no): Stefan Löfven åpner for et samarbeid med borgerlige partier. Men han var tydelig på at han nekter å samarbeide med Sverigedemokraterna i sin første pressekonferanse som kommende statsminister.

Stefan Løfven

Socialdemokraternas Stefan Löfven holdt i dag sin første pressekonferanse som valgvinner og Sveriges kommende statsminister. Budskapet var at han jakter på regjeringspartnere, men vil holde SD utenfor.

Foto: NRK

Socialdemokraternas leder Stefan Löfven varsler natt til mandag at han vil starte arbeidet med å skaffe Sverige en ny regjering.

Stefan Löfven

Socialdemokraternas leder Stefan Löfven varslet natt til mandag at han vil starte arbeidet med å skaffe Sverige en ny regjering.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

I hele dag har Löfven sittet i møter i Socialdemokraternas hovedkontor i Sveavägen 68 i Stockholm.

Klokken 13.30 holdt han sin første pressekonferanse som valgvinner og Sveriges kommende statsminister.

Han sa at han snakker med flere partier, men var tydelig i en sak:

– Kort sagt: Jeg ønsker ikke å ha et samarbeid med SD, sa han til de fremmøtte journalistene.

– Jeg strekker ut en hånd

De rødgrønne vant, men fikk ikke flertall. Nå vil Sveriges neste statsminister Stefan Löfven forsøke å nekte Sverigedemokraterna (SD) all innflytelse.

– Vi er inne i ny fase etter valgkampen, og som Sverige trenger, hvor Sverigedemokraterna ikke får innflytelse, sa Löfven.

Han la vekt på at han leter etter samarbeidspartnere.

– Jeg strekker ut en hånd. I ettermiddag skal jeg snakke med Miljöpartiet og etter det skal jeg ha kontakt med Vänsterpartiet.

Men partiet gjorde et brakvalg, og ble med 49 mandater tredje størst i Riksdagen og blir vanskelige å omgå. Derfor legger Löfven nå ut på en omfattende runde til de andre partiene for å be om en eller annen form for støtte.

Han hadde allerede før pressekonferansen bekreftet at han skal i samtaler med Miljöpartiet.

Stefan Löfven åpnet for et samarbeid med borgerlige partier under dagens pressekonferanse.

SE VIDEO: – Vi må begynne å bygge en ny handlekraftig regjering, sa Stefan Löfven under dagens pressekonferanse.

SD krever gjennomslag

Selv om Löfven tidligere i dag utelukket å gå i regjering med noen fra den borgerlige Alliansen, understreket han viktigheten av at blokkene samarbeider i Riksdagen.

SDs framgang gir nemlig den rødgrønne valgseieren en kraftig bismak.
Med en oppslutning på 12,9 prosent er de Sveriges tredje største parti, og partileder Jimmie Åkesson har allerede varslet at han nå vil kreve mer gjennomslag for sin politikk.

– Socialdemokraterna vil ha gjennom store velferdsreformen. Det blir vanskelig å finansiere det uten store kutt i innvandringen, sa han til SVT mandag morgen.

NRK vet at Åkesson har tilbrakt dagen i møter hos Sverigedemokraternas kontorer i Riksdagen. Der legges trolig strategien for hvordan de skal tvinge de andre partiene til å bryte den politiske isoleringen av partiet.

De politiske rådgiverne i Sverigedemokraterna, Jonas Rydfors og Kristoffer Lövblad

De politiske rådgiverne i Sverigedemokraterna, Jonas Rydfors og Kristoffer Lövblad feiret med svenske flagg utenfor Sverigedemokraternas kontorer i Riksdagen.

Foto: Siv Sandvik / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt

OSIRIS-REx har vært 7 år i verdensrommet, og er nå tilbake på jorda.

Historisk Nasa-landing kan gi svar på livets opp­rinnelse

Prøver fra romsonden Osiris-Rex har akkurat landet i ørkenen i Utah. Nasa håper prøvene kan fortelle oss hvordan livet på jorda begynte.

Marko havnet i leirskredet: – Bilen bare fløy

Marko Mijatovic var på vei hjem da han svingte inn på E6. I det stummende mørket var det en avgrunn der veien skulle vært.