Hopp til innhold

Ungdom i sorg etter rapdrapet i Stockholm: Skulle vitne mot kriminelt nettverk

Den svenske rapperen Einár (19) er skutt og drept i Stockholm. Øyevitner sier drapet fremstår som en henrettelse. 19-åringen var involvert i en pågående rettssak mot et kriminelt nettverk med «stor voldskapital».

Rett bortenfor åstedet i Stockholm er det lagt ned blomster og tent lyst for å hedre rapartisten Einár (19), som ble skutt og drept torsdag kveld.

MINNES: Rett bortenfor åstedet i Stockholm er det lagt ned blomster og tent lyst for å hedre rapartisten Einár (19), som ble skutt og drept torsdag kveld.

Foto: Thorvald Aschim / NRK

Politiet fikk melding om skyting i Hammarby sør i Stockholm klokken 22.50 torsdag. En mann ble funnet skutt og såret. Han skal ha blitt skutt i hodet og brystet. Det ble forsøkt hjerte – og lungeredning, men offeret døde senere av skadene. Politiet sier pårørende er blitt varslet.

Det er den 19 år gamle svenske rapartisten Einár som er drept. Skyteepisoden skal ha skjedd i området han bor i.

Flere hundre personer er samlet rett ved åsstedet fredag kveld. Det er lagt ned blomster og tent lys. Mange av de fremmøtte er så unge som 10-12 år gamle.

– Han var en enormt stor artist for de yngre. I 2019 var han Sveriges mest spilte artist på Spotify, i alle kategorier, sier TV4s Per Hermanrud, som har dekket saken gjennom dagen.

NRK møter ungdom i Stockholm som ikke bare sørger, men som også er redde og synes det som har skjedd er skummelt.

Einár opptrer i Stockholm i 2019

DREPT: Den svenske artisten Einár opptrer i Stockholm i 2019. Torsdag kveld ble han skutt og drept, ifølge svenske medier.

Foto: Henrik Montgomery / AFP

Få opplysninger

– Det finnes opplysninger om at en eller to personer løp fra stedet, sier politiets pressetalskvinne Carina Skagerlind.

Politiet bekrefter at de har startet en drapsetterforskning. Ingen er så langt pågrepet i saken, men politiet sier de har gode vitneobservasjoner å gå etter.

– Det er personer som har gjort observasjoner, som enten har observert hele eller deler av hendelsesforløpet, sier Ole Österling, pressetalsperson for politiet til Expressen.

Aftonbladet har snakket med flere kilder og øyenvitner som så hele forløpet og beskriver episoden som en «ren henrettelse». Avisa skriver at gjerningspersonen skal ha stått omtrent halvannen meter fra rapperen og avfyrt flere skudd.

TV4-reporter Per Hermanrud

TV4-reporter Per Hermanrud forteller at politiet har gått ut med få opplysninger.

Foto: Thorvald Schim / NRK

– Politiet holder kortene tett til brystet, men dette er et borligområdet så jeg regner de har mange vitner å avhøre og mange videoer å gå gjennom, sier Hermanrud til NRK.

Aftonbladet: Hadde skuddpremie på seg

Ifølge Expressen har Einár, eller Nils Kurt Erik Einár Grönberg, over lengre tid vært utsatt for trusler. Kilder sier til Aftonbladet at dette trusselbildet skal ha forverret seg den siste tiden.

– Det var en skuddpremie på Einár, sier en kilde til avisa.

Avisa skriver også at 19-åringen levde med skjult identitet. De viser også til dødstrusler mot den unge artisten publisert i sosiale medier bare fire dager før drapet.

«Grabben kmr dö när som», skrev en bruker på Instagram.

Den svenske krimjournalisten Evalisa Walin sier tidligere trusler mot Einár har vært mye omtalt i svenske medier.

– Han har hatt et trusselbilde mot seg. Selv om han har en sterk fanbase som gir ham mye kjærlighet, har han også fått mye hat og trusler. Vi får se om det kommer til å bli koblet til dette drapet, sier Wallin til NRK.

Aftonbladet skriver videre at artisten var en av tre som ble pågrepet etter en knivstikking 9. oktober i år. Avisa skriver at de tre var mistenkt for mordforsøk. De tre ble løslatt, men mistanken ble opprettholdt.

Politi og krimteknikere på stedet der den svenske artisten Einár ble skutt og drept torsdag

Politi og krimteknikere på stedet der den 19 år gamle rapperen ble skutt.

Foto: Tt News Agency / Reuters

Stevnet som vitne mot kriminelt nettverk

Einár ble i fjor vår kidnappet av en annen svensk artist som har tilknytning til det såkalte Vårbynettverket. Den andre svenske rapartisten ble dømt i saken. Bare to uker tidligere mislyktes en annen kidnappingsplan med utgangspunkt i det samme nettverket.

Ifølge Expressen skulle Einár vitne i den omfattende ankesaken mot nettverket neste uke. Rundt 30 personer er tiltalt i den omfattende rettssaken, som også dreier seg om flere grove volds- og narkotikaforhold.

Aktor i saken, Anna Stråth, har tidligere sagt at hun ikke trodde rapperen kom til å møte i retten.

Nettverket brukte blant den krypterte meldingstjenesten Encrochat til å kommunisere om drap, narkotika og mishandling. Encrochat, som hadde om lag 800 svenske brukere, ble senere stengt av fransk politi.

– Trusselbildet kunne ha blitt forsterket

Wallin har laget flere podkastepisoder om Vårbynettverket. Ifølge henne driver nettverket fortsatt med narkotikasalg, selv om mange av lederne sitter varetektsfengslet i forbindelse med ankesaken.

– De har stor voldskapital, med enkel tilgang til våpen og sprengstoff, sier Wallin.

Evalisa Wallin i svenske P3 Krim

Evalisa Wallin er krimjournalist i den svenske podkasten P3 Krim.

Foto: Mattias Ahlm / Mattias Ahlm

Hun sier motivet for kidnappingen av Einár i mars i fjor fortsatt fremstår som noe uklart, men at pengeutpressing inngår som et element. Den unge artisten ble lurt til en leilighet, der han ble ranet. I etterkant ble det spredt bilder fra kidnappingen i sosiale medier.

Wallin sier Einár hele tiden har motsatt seg å snakke med politiet eller vitne i retten. Hun sier at forsvarerne til de tiltalte har krevd at rapperen skulle vitne. Det har også blitt spekulert i om han kom til å bli innbrakt av politiet.

– Det handler delvis om at han i tillegg til musikkarrieren selv er dømt for lovbrudd og har hatt kontakt med kriminelle. I disse kretsene er det ikke bra å snakke med politiet, sier Wallin.

Einár har selv hevdet at han ikke ble kidnappet, og at det hele var snakk om et PR-stunt. Dette har politiet altså ikke festet lit til.

– Det kan også handle om at trusselbildet fra Vårbynettverket kunne ha blitt forsterket om han vitnet. Samtidig vet man foreløpig ikke om dette har sammenheng med drapet, sier Wallin.

– Står ikke med pistol og skyter folk

Aftonbladet skriver også at Einár var en av tre som ble pågrepet etter en knivstikking 9. oktober i år. Avisa skriver at de tre var mistenkt for mordforsøk. De tre ble løslatt, men mistanken ble opprettholdt.

Den unge artisten har flere ganger snakket åpent om sin trøblete bakgrunn.

– Folk blir kanskje redde og tenker «hva er dette?», og noen tenker det er bare rap, men det er noe seriøst bak det hele. Ikke at jeg står med en pistol og skyter folk, men det finnes andre 16-åringer som gjør det i vårt samfunn, der vi er og befinner oss, har Einár tidligere sagt i et intervju med Aftonbladet.

Nils Kurt Erik Einar Grönberg, med kunstnernavnet Einár,

Den svenske rapperen Einár, eller Nils Kurt Erik Einár Grönberg, ble skutt i Stockholm torsdag kveld. Han døde senere av skadene.

Foto: Pontus Esse Carmback CC BY 3.0

Einár slo gjennom i 2019 med sangen «Katten i trakten». Han var da 16 år gammel. Einár har flere millioner avspillinger på Spotify og flere sanger som har toppet svenske lister. Han har også vunnet priser på Grammisgalan.

Han har svensk-russisk far og svensk mor.

Drapet på den populære artisten har fått mye oppmerksomhet i svenske medier og mange sørger over tapet av den unge artisten. Marcus Kabelo Møll Mosele, kjent som rapartisten Kamelen, sier til NRK at 19-åringen var et vanvittig talent.

– Han var 19 år gammel, fremdeles bare et barn nærmest. Det er helt forferdelig.

Rapperens siste innlegg på Instagram ble publisert for en uke siden. I kommentarfeltet under er det nå mange som deler sin sorg over 19-åringens bortgang.

– Du fortjente ikke dette. Fly høyt, skriver en bruker, etterfulgt av et hjerte.

Drapet kan ha blitt filmet

Svenske medier skriver at politiet har satt inn hunder som er trent til å lukte seg fram til våpen og blod. Österling sier krimteknikere har gjort flere funn på stedet som kan vise seg å bli verdifulle for den videre etterforskningen.

Flere medier skriver også at drapet kan ha blitt fanget opp av overvåkningskameraer i området.

– Vi har hentet inn film fra området som skal analyseres, sier Österling til Aftonbladet.

I løpet av natten skal det ha blitt delt flere bilder av den avdøde artisten i sosiale medier. Politiet sier på generelt grunnlag at det er uheldig å dele bilder av et offer i en kriminalsak.

NRK har tidligere omtalt at antallet drepte etter skyteepisoder i Sverige er det høyeste på fem år.

En mann plasserer blomster og lys på steder der Nils Grönberg, også kjent som Einár, ble skutt og drept torsdag kveld

En mann plasserer blomster og lys på steder der Nils Grönberg, også kjent som Einár, ble skutt og drept torsdag kveld.

Foto: Tt News Agency / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt