NRK Meny
Normal

Støre krever svar fra regjeringa om atomvåpen-forbud

Et forbud mot atomvåpen vil ikke hjelpe, mener regjeringa. Men Arbeiderpartiet mener det er flertall på Stortinget for et forbud og vil kreve svar.

Jonas Gahr Støre (Ap) kritiserer regjeringens arbeid for et forbud mot kjernevåpen.

– Verden er farligere med atomvåpen. Prosessen for nedrustning går for sakte og i gal retning. Derfor er dette en viktig fredspris, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Etter å ha gratulert ICAN med fredsprisen, går Ap-leder Jonas Gahr Støre løs på regjeringas arbeid mot atomvåpen.

– Vi har vært kritiske til at regjeringa har vært for passiv, sier Støre til NRK.

Han mener arbeidet mot atomvåpen går for sakte, og mener regjeringa burde stått på mer for å påvirke FN-avtalen som går for et forbud mot masseødeleggelsesvåpnene.

– Vi kommer til å foreslå nå at regjeringa vil orientere Stortinget om hvordan de vil følge opp det som er Stortingets syn, sier Støre.

– For her i Stortinget er det et klart flertall som ønsker at Norge skal jobbe for et forbud mot atomvåpen, sier han.

Ved sitt landsmøte i vår vedtok Arbeiderpartiet at Norge bør jobbe «med et langsiktig mål om et internasjonalt forbud mot kjernevåpen»

Høyre på sin side, har presisert senest i dag at de mener et forbud mot atomvåpen ikke er veien å gå for å fjerne våpnene.

– Avtalen i FN gir ikke ett eneste atomvåpen mindre. Resultater skjer ved å ha med de landene som faktisk har atomvåpen, sier Solberg.

Hun mener en ikke-spredningsavtale er viktigere enn FN-forbudet.

– Norge dro i gang dette arbeidet

Støre understreker at Ap ikke vil «detaljstyre» hvordan regjeringa skal stemme i FN, men sier han synes det er beklagelig at regjeringa ikke tatt en aktiv rolle i prosessen fram mot FN-avtalen.

– Prosessen som leda fram til det som skjedde i FN var det Norge som dro i gang, da jeg og Barth Eide var utenriksministre. Det trakk Solberg-regjeringen seg ut at, det beklager jeg, da fikk ikke Norge påvirket den prosessen som vi burde, sier han.

Solberg på sin svarer at det var den rødgrønne regjeringa som var med på å utarbeide strategien mot atomvåpen i NATO.

– Den strategien er årsaken til at ingen NATO-land er med på forbudet, sier hun i dagens pressekonferanse på direkte spørsmål om Støres uttalelser.

Støre: Vil ikke instruere regjeringen

Selv om Arbeiderpartiet har landsmøtevedtak om å jobbe for et internasjonalt forbud mot atomvåpen på sikt, vil ikke partiet stemme for forslag som instruerer regjeringen om å gjøre det samme.

– Vi har ikke for vane å instruere regjeringen om vedtak i FN, men vi kommer til å be om orientering om hvordan regjeringen jobber for å følge opp Stortingets holdning til nedrustning, sier Støre.

– Og hvis ikke det er godt nok så må Stortinget presisere det ytterligere, sier han.

ICANs oversikt over land med atomvåpen

Dett er ICANs oversikt over landene med atomvåpen.

Foto: NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt