Hopp til innhold

Røde Kors skuffet over Norge

(NEW YORK, NRK) I ettermiddag signerer opp mot 122 regjeringssjefer og utenriksministre en ny FN-traktat som forbyr atomvåpen. Men Norge vil ikke være til stede. Norges Røde Kors er skuffet.

I NEW YORK MOT ATOMVÅPEN:

SKUFFET: Prestident i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv er skuffet over at Norge ikke vil være til stedet under signeringen av atomvåpen forbudet.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK


– Vi er veldig skuffet. Vi håper at regjeringen vil lytte til flertallet i Stortinget og i det norske folk i denne saken, sier president i Norges Røde Kors Svein Mollekleiv som er i New York blant annet for å være med på en seremoni dag der den nye traktaten om forbud mot atomvåpen blir lagt ut til signering.

I juli stemte 122 land for et atomvåpenforbud i FN. Blant dem Sverige, Østerrike og Sveits.

– Jeg håper den norske regjeringen vil signere på et senere tidspunkt. Norge kan gjøre dette av humanitære årsaker. Vi er ikke forhindret fra å signere fordi vi er NATO-medlemmer.

Brende: – Uaktuelt å signere

Utenriksminister Børge Brende svarer slik på kritikken fra Røde Kors:

– Det er ikke aktuelt for Norge å støtte forslag i FN som svekker Nato som forsvarsallianse. I denne saken står vi sammen med våre NATO-allierte, og vi har hele tiden sagt at så lenge land utenfor alliansen beholder sine kjernevåpen vil Nato måtte forbli en kjernefysisk allianse.

brende

– Det er ikke aktuelt for Norge å støtte forslag i FN som svekker Nato som forsvarsallianse, sier utenriksminister, Børge Brende.

Foto: Johannes Worsøe Berg / NTB scanpix

Brende mener det ville være ren markeringspolitikk fra Norges side å signere traktaten fordi den ikke vil være effektiv siden land som faktisk har atomvåpen ikke
kommer til å signere.

Brende aviser at det er flertall i Stortinget for at Norge skal signere.

– Regjeringens håndtering av denne saken følger opp Stortingets enstemmige vedtak fra i fjor, sier han til NRK.

Av humanitære årsaker

– Det er ikke et brudd på Norges NATO-medlemskap å signere denne avtalen. Vi kan gjøre det fordi internasjonal humanitær rett sier en må gjøre hva man kan for avvikle våpen som ikke skiller mellom sivile og militære, mener Sven Mollekleiv.

Det er imidlertid slik at ingen Nato-land kommer til å signere traktaten i dag.

Verken Sverige, Østerrike eller Sveits er Nato medlemmer. Nederland vurderte det lenge, men kommer heller ikke til å signere.

Stoltenberg: – Ikke et godt virkemiddel

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier til NRK at han mener avtalen om forbud ikke vil nå målet om nedrustning.

– Vi mener denne avtalen ikke er et godt virkemiddel for å oppnå det vi alle ønsker, nemlig en verden uten atomvåpen. Vi må i stedet bruke avtalen om ikke-spredning for å hindre at flere land får atomvåpen.

stoltenberg

– En verden med ensidig nedrustning der Nato-land fjerner sine atomvåpen, mens Russland, Kina, Iran og Nord-Korea fortsatt har dem, er ikke en tryggere verden, sier Stoltenberg.

Foto: Daniel Rosenquist / NTB scanpix

Stoltenberg frykter at forbudsavtalen ville føre til ensidig nedrustning.

– En verden med ensidig nedrustning der Nato-land fjerner sine atomvåpen, mens Russland, Kina, Iran og Nord-Korea fortsatt har dem, er ikke en tryggere verden.

SISTE NYTT

Siste nytt

Eksklusivt intervju med Israels nye talsperson: – Vi er den mest humane hæren nokosinne

Israel hevdar UNRWA-tilsette er knytte til terror, at 18 Hamas-bataljonar er knuste og sår tvil ved talet på drepne palestinarar. Men bevisa er få.