NRK Meny
Normal

Uklart hvor mange som var om bord i sunket flyktningskip

En båt med mellom 200 og 400 flyktninger om bord har sunket i havområdet mellom kysten av Libya og den italienske øya Lampedusa. Mange er savnet og flere er bekreftet døde.

Laster kart, vennligst vent...

Omtrent 100 nautiske mil sør for den italienske øya Lampedusa har båten med flyktningene sunket.

Ifølge en talsmann for den italienske kystvakten er det nå sendt ut flere redningsbåter til det aktuelle området. 200 personer er berget opp av havet i live, opplyser talsmannen. Han kan ikke bekrefte opplysninger i italienske medier om at det var over 400 mennesker om bord.

Talsmannen sier videre at redningsaksjonen blir utført av to handelsskip som er sendt til området, sammen med et helikopter og to fartøy fra den italienske marinen. Det er nå også flere skip fra Kystvakten i området der ulykken skjedde.

Den italienske marinen opplyser at 14 mennesker er funnet døde i havet, men at tallet trolig kommer til å stige.

Mellom Libya og Italia

Stedet der båten med flyktningene forliste ligger mellom Lampedusa og kysten av Libya, 185 kilometer sør for Lampedusa. Den italienske avisen La Repubblica melder at båten gikk ned rundt 90 kilometer nord for kysten av Libya.

Ulykken skjer dagen etter 40 mennesker mistet livet i en lignende båtulykke like utenfor kysten av Libya.

Italia båtflyktninger

MER ENN 20 000 FLYKTNINGER DØDE: Det anslås at 20.000 flyktninger har omkommet i forsøk på å ta seg inn i Europa med båt de siste 20 årene. Dette bildet viser flyktninger som blir reddet utenfor Sicilia og ble tatt 20. oktober i fjor av den italienske kystvakten. Kystvakten hevder å ha reddet nesten 20 000 flyktninger etter oppstarten av en omfattende operasjon etter de to dødelige skipsvrakene i oktober i fjor.

Foto: - / Afp

Presidenten i Italias Røde Kors, Francesco Rocca, mener at det nå må åpnes en «humanitær korridor», som sikrer en trygg reise for mennesker som flykter fra krig og matmangel til Europa. Han mener EU er helt nødt til å ta ansvar for å få til dette.

340 berget i Libya

EUs innenrikskommissær, svenske Cecilia Malmström, ber EU-landene om å ta mot fleire flyktninger.

– Jeg ber nå alle EUs medlemsland om å ta imot flere flyktninger og å forbedre mulighetene for å ta seg inn i EU på lovlig vis. Slik kan vi unngå at mennesker havner i hendene på menneskesmuglere, sier hun.

Samtidig melder libyske myndigheter at de har reddet 340 flyktninger fra et skip utenfor havnebyen Zawiy ikke langt fra grensen til Tunisia. Den libyske marinen aksjonerte da flyktningskipet begynte å ta inn vann, heter det.

– 20.000 omkomne

Dette problemet fikk mye oppmerksomhet i fjor da flere hundre flyktninger fra Afrika og Asia mistet livet på vei til Europa i små og overfylte båter. Italia har opprettet en egen innsatsenhet for ulykker med flyktningbåter, som går under navnet Operasjon Mare Nostrum.

Mare Nostrum er det gamle latinske navnet på Middelhavet.

Det er anslått at 20.000 flyktninger har mistet livet i forsøk på å ta seg inn i Europa med båt de siste 20 årene.

Italia er blitt en stor inngangsport til Europa for migranter som kommer sjøveien fra Nord-Afrika. I 2013 ble ankomstene via sjø mer enn tredoblet fra 2012, en direkte konsekvens av eskaleringen av borgerkrigen i Syria og strid på Afrikas horn.

I oktober druknet minst 366 eritreere etter et forlis i nærheten av Lampedusa. Uka etter døde mer enn 200 personer, flesteparten syrere, i nok et skipsforlis.

I april i år godkjente EU-parlamentet nye regler for redningsoppdrag til havs. De fryktet nemlig at mange båtflyktninger mistet livet fordi ingen ville redde dem.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt