Stjal smykker for 800 millioner

Diamantsmykkene som ble stjålet i Cannes var verdt 800 millioner kroner, over dobbelt så mye som først antatt, opplyser fransk politi.

Carlton Hotel i Cannes

Ranet på Carlton Hotel i Cannes beskrives som et av tidenes største, og politiet har foreløpig ingen mistenkte.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Diamantutstilling i Cannes

Plakat for diamantutstillingen utenfor hotellet.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Det frekke ranet fant sted på fasjonable Carlton Hotel i Cannes søndag formiddag.

En enslig mann, maskert og bevæpnet med en pistol, tok seg inn i første etasje på hotellet før en juvelutstilling og truet seg forbi sikkerhetsvakter og gjester.

Deretter forsynte han seg med diamantbelagte klokker, kjeder og øreringer før han flyktet til fots. Ingen kom til skade, og ingen tok opp jakten på mannen.

Politiet anslo først at mannen kom seg avgårde med smykker for drøyt 300 millioner kroner, men fastslår nå at det dreier seg om opp mot 800 millioner.

Endringen skyldes at politiet nå har fått en fullstendig oversikt av arrangøren, den israelske milliardæren Lev Leviev, opplyser påtalemyndighetens talsmann, Phillippe Vique.

Vique kan også fortelle at raneren hadde på seg en hjelm og et skjerf. Han skal ha rettet en pistol mot sikkerhetsvaktene, for så å gå rett forbi dem og inn på et rom der verdisakene ble oppbevart.

Etter å ha puttet smykkene i en koffert, spaserte han rolig ut av hotellet og forsvant nedover Croisette-promenaden.

Informerte ikke politiet

De stjålne juvelene er laget av sveitsiske Chopard, som også sponset filmfestivalen i byen.

Ranet rangeres nå som et av tidenes største, og politiet står uten mistenkte. Ifølge AFP er politiet like overrasket over det enkle ranet som arrangøren og hotellet.

Det er fortsatt usikkert hvordan mannen kom seg inn, og hvordan han klarte å gjennomføre ranet på så kort tid.

Onsdag ble det også kjent at fransk politi ikke ble informert om utstillingen på forhånd.

Det er ikke ulovlig å la være, men det er likevel vanlig å varsle politiet om liknende utstillinger, skriver AFP. Politiet kunne også ha stilt med væpnede vakter, noe private sikkerhetsselskaper ikke har lov til.

– Det er vanlig praksis å informere oss når så mange kostbare smykker skal stilles ut, men i dette tilfellet visste vi ikke om det, sier en ikke navngitt politimann ifølge Telegraph.

Utstillingen skulle vare til slutten av august.

Smykkeran på Carlton Hotel i Cannes

Politiet undersøker inngangene til Carlton Hotel.

Foto: Lionel Cironneau / Ap

Ransbølge

Ranet er det tredje smykketyveriet i Cannes på kort tid. Under filmfestivalen i mai ble smykker for flere millioner kroner stjålet fra en safe på et hotellrom midt i byen. Chopard-smykkene skulle lånes ut til festivalens filmstjerner.

Kort tid etter forsvant et De Grisogono-kjede til en verdi av nesten to millioner euro fra en fest som ble arrangert på et femstjerners hotell i Cap d'Antibes i forbindelse med festivalen.

Onsdag formiddag ble en klokkebutikk på promenaden i Cannes ranet av to væpnede menn.

De ansatte i butikken skal ha blitt truet med en granat og et skytevåpen, og ranerne skal ha kommet seg avgårde med et titalls klokker, melder BBC.

Det er foreløpig ukjent hvor mye ranerne fikk med seg, men samme butikk ble ranet senest i februar. Da fikk gjerningsmennene med seg 150 luksusklokker til en verdi av minst en million euro.

Les også: Tyver stjal Cannes-smykker verdt millioner fra hotellsafe
Les også: Juveler til 100 millioner funnet i kloakken

SISTE NYTT

Siste nytt