Hopp til innhold

Juveler til 100 millioner funnet i kloakken

Brutal ransliga skjulte juveler for flere hundre millioner i Paris-bolig. Nå har iherdige etterforskere funnet nye smykker.

France Jewel Heist

Harry Winston i Paris ble ranet 5. desember 2008. Nå er en ny del av ransutbyttet funnet. Fortsatt er halvparten av juvelene på avveie.

Foto: FRANCOIS MORI / Ap

Fransk politi har i over to år etterforsket et brutalt ran mot luksusjuveléren Harry Winston i Paris, og mandag denne uka fikk etterforskere et nytt gjennombrudd, skriver den franske avisa Le Figaro..

I et bolighus i Paris fant etterforskerne en ring med en diamant stor som en klinkekule, 18 andre ringer og tre øreringer, pakket i plast og støpt inn i en betongblokk, som i tur var skjult i et avløpsrør. Smykkene er av flere medier verdsatt til om lag 100 millioner norske kroner. Det er likevel en liten del av det totale utbyttet, som trolig har vært rundt 700 millioner kroner.

LES OGSÅ: Stjal juveler for over 700 millioner

Huset der smykkene ble funnet har de siste to årene ved flere ganger vært gjennomsøkt av etterforskere. Boligen tilhører den 46-årige hovedtiltalte i saken.

Spilte serbisk ransliga

Selve ranet skapte overskrifter verden over i desember 2008. Fire menn, tre av dem utkledd som kvinner, tok seg inn i butikken tett ved stengetid. En av mennene holdt en avsikret håndgranat, mens de tre andre tømte montrene for verdisaker.

FILES-CRIMINALITE-LUXE-ENQUETE

I juni 2009 slo fransk politi til mot en privatbolig i forstaden Seine-Saint_Denis utenfor Paris. Bak en falsk vegg fant etterforskere klokker og juveler til en verdi av flere hundre millioner kroner. Selv med det siste funnet denne uka er trolig halvparten av ransutbyttet fortsatt på avveie.

Foto: FRANCOIS GUILLOT / Afp

Fransk presse døpte forbrytelsen «århundrets ran», fordi det virket svært godt planlagt, og fordi ransutbyttet ble beregnet til enorme 550 millioner kroner.

Tida etter ranet ble preget av spekulasjoner i fransk presse. De fire mennene snakket fransk med tykk østeuropeisk aksent, og mediene hevdet å vite at ligaen var del av den såkalte Rosa Panter-ringen, en gruppe serbiske forbrytere etterlyst av Interpol for en rekke dristige ran over hele Europa.

LES OGSÅ: "De rosa panterne" knyttes til ranet

Men det var én kritisk tabbe som felte ligaen.

En av mennene etterlot seg en veske med et DNA-spor. Og språkeksperter som gikk gjennom lydsporet fra overvåkningskameraene kunne fortelle at mennene slett ikke var serbere, men parisere fra de nordlige forstedene. Sporene ledet til en gjeng helere og småkriminelle i Seine-Saint-Denis, nettopp i de nordlige forstedene.

En utro tjener i vaktmannskapet i juvelérbutikken hadde forsynt ligaen med informasjon om butikkens ansatte, rutiner og hvor de mest verdifulle smykkene ble oppbevart, ifølge den franske avisa France Soir.

Fant juveler og våpen

I 2009 gjorde politiet anslag mot en privatbolig, og arresterte 25 personer. I huset fant de store mengder juveler og klokker bak en skjult vegg, og de fant flere millioner euro i kontanter, samt et haglegevær og en rakettkaster. Ni av de arresterte ble senere tiltalt for ranet, blant dem den hovedtiltalte 46-åringen.

Med det siste funnet av diamantringer er trolig omtrent halvparten av ransutbyttet funnet.

LES OGSÅ: Smykker for 55 millioner stjålet i Paris

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)