Hopp til innhold

Sterke inntrykk i Beslan

For seks år siden måtte over 330 små og store ofre for terroraksjonen hentes ut av ruinene av skole nr. 1 i Beslan. I dag møtte pyntede barn opp til første skoledag i et helt nytt skolekompleks - bygget i stor grad med norske midler.

Statssekretær Espen Barth Eide i Beslan

Statssekretær Espen Barth Eide på kirkegården for de drepte etter Beslan-tragedien i 2004.

Foto: Marte Lerberg Kopstad, Utenriksdepartementet

– Poenget med terroraksjonen i Beslan var å ramme en barneskole. Det tar kaka i umenneskelighet. Kontrasten mellom det og de barna som møtte opp til første skoledag nå, med et optimistisk blikk på fremtiden, gjorde et sterkt inntrykk, sier statssekretær i Utenriksdepartementet, Espen Barth Eide (Ap).

Barn i Beslan på første skoledag

Det var pyntede småbarn som møtte opp til første skoledag på ny skole i Beslan.

Foto: Marte Lerberg Kopstad, Utenriksdepartementet

Han var med da den nye skolen ble åpnet i dag.

Norske millioner til ny skole

I år skulle flere av de små ofrene for terrorhandlingen ha fullført skolegangen på Beslan skole nr.1. I stedet var det et helt nytt skolekompleks, like ved ruinene av åstedet for den tragiske gisselaksjonen, som tok imot skolebarna ved årets skolestart.

– Norge har gitt rundt 10 millioner kroner til byggingen av den nye skolen, og som hoveddonor ønsket vi å være til stede ved åpningen. I tillegg er det et viktig uttrykk for solidaritet til en hardt prøvet befolkning, sier Barth Eide til NRK.no.

1. september 2004 stormet 32 terrorister Beslans barneskole nr.1 og tok omlag 1200 personer som gisler, de fleste av dem barn.

I 51 timer ble ofrene holdt fanget uten mat og drikke og i kvelende varme. NRKs reporter Arne Egil Tønset var kommet til Beslan for å dekke gisselaksjonen da det smalt, og som han selv sier marerittet startet.

– Det var et inferno og et uvirkelig mareritt som en helst ikke vil tenke så mye på i etterkant, forteller Tønset om hvordan det var å være i byen da skytingen begynte.

Tønset hadde kommet til byen dagen før, og var bare et kvartal unna.

– Det jeg husker aller best er eksplosjonene som vi hørte i skolen. På formiddagen den 3. september hørte vi eksplosjoner fra et hus der vi visste at det satt over 1000 barn og voksne på sin første skoledag. Det gjorde inntrykk for å si det mildt, forteller Tønset i dag til NRK.

Beslan skole nr. 1

Skolebøker ligger fremdeles i ruinene på skole nr. 1.

Foto: Marte Lerberg Kopstad, Utenriksdepartementet

– Dette var ikke en bombeaksjon som rammet umiddelbart, men tre dager i uvisshet om barna deres ville overleve eller ikke. Det er ikke mulig å frigjøre seg fra minnene, sier Barth Eide.

– Beslan er en liten by med rundt 30.000 innbyggere. Alle ble berørt. Det er ikke en eneste som ikke er en onkel, mor, bestemor eller bror til en som ble drept på skolen.

Idrettslinje

Den nye skolen er oppkalt etter Ivan Kanidi. Den 74 år gamle gymlæreren gjorde motstand mot terroristene og var en av de første som ble skutt - foran øyene på skolebarna.

Statssekretær Espen Barth Eide i Beslan

Espen Barth Eide minnes de omkomne etter gisselaksjonen på skole nr. 1.

Foto: Marte Lerberg Kopstad, Utenriksdepartementet

I går besøkte den norske statssekretæren minnekirkegården for ofrene for terroraksjonen, samt ruinene av Beslan skole nr. 1.

I dag var han med da Beslan rettet blikket fremover, og snoren foran den nye skolen ble klippet over.

– Skolen, som også skal være internatskole, har en høy moderne standard. Den har blant annet en idrettslinje, med flotte idrettsanlegg rundt, forteller Espen Barth Eide.

I tillegg til Norge har Hellas bidratt til å finansiere byggingen av skolekomplekset. FNs utviklingsprogram og Russland har også vært med og har organisert arbeidet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Eksklusivt intervju med Israels nye talsperson: – Vi er den mest humane hæren nokosinne

Israel hevdar UNRWA-tilsette er knytte til terror, at 18 Hamas-bataljonar er knuste og sår tvil ved talet på drepne palestinarar. Men bevisa er få.