NRK Meny
Normal

Statstopper hyller Mubarak

Israels president Shimon Peres hyller sin hardt pressede egyptiske kollega Hosni Mubarak og advarer mot å holde demokratiske valg i nabolandet. På sjette dagen fortsetter nå protestene på Tharir-plassen i Kairo.

Shimon Peres

Israels president Shimon Peres advarer mot å holde demokratiske valg i Egypt.

Foto: SHIZUO KAMBAYASHI / AP

– Hans bidrag til fred vil aldri bli glemt, sa Shimon Peres ifølge israelske medier i en tale til hundrevis av EU-parlamentarikere lørdag.

Etter den siste ukens voldsomme demostrasjoner har det roet seg litt i Egypt, men også i dag har flere tusen samlet seg på Tharir-plassen i Kairo og fortsetter å kreve Mubaraks avgang.

– Bildet er uoversiktlig og jeg tror en del av demonstrantene begynner nok å bli litt utålmodig, men dette er arbeidsdag og bankene har igjen åpnet. For mange egyptere er nå interessert i å få økonomien og arbeidet i gang igjen, så det kan føre til litt færre demonstrasjoner i tiden fremover, sier NRKs utenriksmedarbeider Sigurd Falkenberg Mikkelsen, som befinner seg i Kairo.

Reddet liv

Peres, som sammen med Yasser Arafat og Yitzhak Rabin vant Nobels fredspris i 1994, la i sin tale i går ikke skjul på hvor høyt han setter den egyptiske presidenten.

Gjennom de tre tiårene Hosni Mubarak har sittet med makten, har han konsekvent håndhevet fredsavtalen som forgjengeren Anwar Sadat undertegnet med Israel i 1979, påpekte Peres overfor gjestene fra Europa.

– Jeg takker ham for å ha reddet mange menneskeliv ved å forhindre krig, sa den 87 år gamle Peres.

Israel er dypt bekymret over utviklingen i Egypt og frykter at den politiske uroen i nabolandet skal resultere i et nytt og mindre Israel-vennlig regime.

Islamistene i Det muslimske brorskap har alt gjort det klart at de vil kreve folkeavstemning om fredsavtalen med Israel om de kommer til makten etter valget i september.

Peres gikk lørdag så langt som til å advare mot å holde demokratiske valg i Egypt.

Farlig valg

– Valg i Egypt er farlig. Skulle Det muslimske brorskap bli valgt, kommer de ikke til å bringe fred. Demokrati uten fred, er ikke demokrati, sa den israelske presidenten.

Også tidligere i uka, da han tok imot Tysklands forbundskansler Angela Merkel, advarte Peres mot valg, og viste til valget i de palestinske områdene i 2006 der islamistene i Hamas vant.

– Verden så hva som skjedde i Gaza, da de presset gjennom demokratiske valg og en farlig og radikal bevegelse, som ikke akter å gi Gazas innbyggere én eneste dag med demokrati, kom til makten, sa Peres.

– Verden må lære av det som skjedde i Gaza, la den israelske presidenten til.

– Mubarak er en god mann

Dick Cheney

USAs tidligere visepresident Dick Cheney roser Mubarak.

Foto: SUSAN WALSH / AP

Også USAs tidligere visepresident Dick Cheney roser Egypts president Hosni Mubarak, men sier det er opp til Egypts befolkning å stake ut landets kurs.

– Han er en god mann, og han har vært USAs gode venn og allierte, og vi må ha dette in mente, sier Cheney, som spesielt framhever Mubaraks samarbeid med USA under Golfkrigen i 1990–91 da Cheney var forsvarsminister.

Cheney vil ikke ta stilling til om Mubarak bør gå av eller ei.

– Jeg vet ikke. Men det kommer ei tid for alle hvor det er på tide å legge opp og gå videre. Man kommer til et punkt hvor årene hoper seg opp og byrdene blir tyngre å bære, sier han.

Til sjuende og sist er det Egypts befolkning som må avgjøre hva som skal skje videre, tilføyer Cheney.

– Bør bli sittende

I en uoffisiel uttalelse fra USA tar tidligere ambassadør i Egypt Frank Wisner til orde for at Mubarak bør bli sittende frem til et nyvalg.

– Vi trenger å få til en nasjonal enighet rundt betingelsene for neste skritt fremover. Presidenten må bli sittende for å styre de endringene, sa veterandiplomaten Frank Wisner lørdag og kalte også Mubarak «en gammel venn» av USA.

Etter uttalelsen presiserte amerikanske tjenestemenn at Wisner snakket som privatperson og ikke på vegne av Obama-administrasjonen. Wisner ble i uken som gikk sendt til Kairo som spesialutsending for amerikanerne for å møte Mubarak.

Wisner sier videre at han frykter at det kan bryte ut ny vold i Egypt, men mener det er ting som tyder på at situasjonen er på rett vei.

– Det er en mulighet til å bevege seg framover. Det er sårbart, det er første trinn, ting kan gå galt. Men retningen er lovende, sa Wisner til deltakerne på sikkerhetskonferansen i München via videooverføring fra Washington lørdag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt