Hopp til innhold

Spanjolene vil kaste skandalekongen

MADRID/BARCELONA (NRK): En rekke skandaler truer med å velte monarkiet i Spania. Kongen er uønsket av et klart flertallet av folket, og over halvparten sier at de ikke vil ha monarki som statsform.

Juan Carlos

Kong Juan Carlos er mer upopulær enn noensinne. Over halvparten av spanjolene vil at han skal abdisere.

Foto: SERGIO PEREZ / Reuters

– De er en skam for hele landet, sier en ung mann i Barcelonas gater.

– Det er helt latterlig. De har tjent landet på en god måte lenge, men nå er det ingen grunn til å beholde dem, sier en annen.

Det hagler med negative karakteristikker når man spør spanjolene om hva de mener om kongehuset. At kongens yngste datter Cristina er mistenkt i en korrupsjonssak er dråpen som har fått begeret til å renne over.

– Det er en skandale, det går ikke an å beskrive det på noen annen måte. En skandale, sier en kvinne.

Elefanten i rommet

Det er snart to år siden spanjolene våknet til nyheten om at kong Juan Carlos var fløyet fra Botswana til Spania for å operere hoften. Mens folk slet med å få endende til å møtes, hadde han vært på elefantjakt med en elskerinne.

– Jeg gjorde en feil, det skal ikke skje igjen, sa kongen da han kom humpende ut på krykker.

kong juan carlos

Kong Juan Carlos halter videre etter flere hofteoperasjoner. Halter gjør også det spanske monarkiet.

Foto: J. J. GUILLÉN / Afp

Seks operasjoner senere halter Juan Carlos videre som konge med skadet omdømme.

På vei mot tilintetgjørelse

– Det kongen ikke har forstått, er at det viktigste ikke er hva an gjør, for han har ikke reell makt, men at makten hans ligger i hvordan har oppfører seg. At han er et forbilde, sier forfatter og journalist José García Abad.

Han har skrevet et rekke bøker om monarkiet i Spania. Den mest velbrukte han har i bokhylla, handler om overgangen fra Franco-regimet til konstitusjonelt monarki.

Han mener hele det spanske kongehuset igjen kan stå for fall hvis de ikke klarer å snu folkemeningen.

– Jeg tror at grunnet feilstegene til kongen, men også andre i familien, så er de på vei mot tilintetgjørelse. Det er en kamp mot klokka for det spanske monarkiet, mener han.

Ble hentet tilbake av Franco

Stemningen var en annen da Juan Carlos ble kronet til konge i november 1975. Han ble sett på som en som skulle redde spanjolene fra diktatur og ta Spania inn i en ny tid.

Diktator Fransisco Franco hadde få år tidligere hentet prinsen fra hans eksil i Frankrike. Etter diktatorens død skulle Spania igjen bli et monarki. Men de færreste turte å håpe på at han ville bli noe annet enn en eneveldig konge.

Til alles overraskelse sa Juan Carlos fra seg privilegier, en ny grunnlov erstattet den gamle fascistiske, alle politiske partier ble tillatt og Spania ble et demokrati.

Kong Juan Carlos og statsminister Mariano Rajoy

Kong Juan Carlos har alltid hatt stor støtte i det politiske miljøet, her sammen med statsminister Mariano Rajoy. Men nå murrer det også der.

Foto: POOL / Reuters
felipe juan carlos

Mange ønsker at kronprins Felipe nå skal ta over etter far Juan Carlos.

Foto: DOMINIQUE FAGET / Afp

– Han inngikk en pakt med folket og bestemte seg for å ende Franco-tiden, sier José García Abad.

– Men på den andre siden ønsket han ikke at det skulle stilles spørsmål ved hans rolle, legger han til.

Mediene bryter uskreven pakt

Dermed inngikk kongehuset også en uskreven pakt med mediene om at de skulle akseptere kongehusets handlinger uten at det ble spredd til offentligheten. Mediene drev utbredt selvsensur – inntil det ble for mye.

– Jeg har ikke eksakte tall for hvor mange artikler vi har skrevet, men kongefamilien har det siste året eller to blitt viktig å dekke for avisen, sier visedirektør Jan Martinez Ahrens i Spanias største avis El País.

Han mener de ikke ville ha endret sin pakt med kongehuset om det ikke hadde vært for den økonomiske krisen.

– De som har lidd mest under krisen, de som har mistet husene sine og havnet på gaten har ikke sett på monarkiet som noen beskytter av deres rettigheter, og det har ført til større distanse mellom kongefamilien og folket, sier Martinez Ahrens.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Prinsesse Letizia, prins Felipe, dronnig Sofia and kong Juan Carlos

Et flertall av spanjolene mener tiden er inne for et nytt kongepar. Prinsesse Letizia og prins Felipe skal uansett overta for dronning Sofia og kong Juan Carlos hvis landet fortsatt blir monarki, spørsmålet er bare når.

Foto: POOL / Reuters

Prinsessetrøbbel

De kongeliges popularitet har aldri vært lavere, og den fikk heller ikke noe oppsving da kongens svigersønn Iñaki Urdangarín i fjor måtte forklare seg i retten mistenkt for å ha underslått millioner av offentlige midler.

At kongens yngste datter prinsesse Cristina i forrige uke ble formelt mistenkt i samme sak var den verst tenkelige starten på det nye året.

Dommeren ved en domstol i Palma på Mallorca, Jose Castro, sier i den skriftlige kjennelsen at han har besluttet å stevne prinsesse Cristina til å møte i retten 8. februar for å svare på spørsmål om påståtte forbrytelser som skattesvindel og hvitvasking av kriminelle penger.

Castro har også en gang tidligere forsøkt å få henne til å forklare seg, men da anket advokatene saken og hindrer forhøret.

Cristina og Urdangarin

Prinsesse Cristina og hennes ektemann Iñaki Urdangarín er begge mistenkt for underslag, hvitvasking og skattesvindel.

Foto: ALBERT GEA / Reuters
Dronning Sofia av Spania

Det har vært en tøff tid for dronning Sofia. Hun har måtte tåle å få kongens sideprang og elskerinner presentert i mediene og nå en dattter under tiltale.

Foto: GERARD JULIEN / Afp

Denne gang har de ikke anket den over 70 sider lange kjennelsen. Cristina risikerer dermed å bli den første prinsessen som blir stilt for en domstol.

– Når det gjelder reaksjonen fra prinsesse Cristina i denne saken, så har den vært det motsatte av hva man forventer av en offentlig person. Hun har ikke ønsket å bidra til å oppklare, sier Jan Martinez Ahrens i El País.

– Det har ødelagt for kongefamilien, svekket tilliten de har hatt i folket og har utviklet seg til den verste krisen siden borgerkrigen, mener han.

Overdådige gaver

Men forfatter José García Abad mener at det ikke er første gang man kan stille spørsmål rundt kongefamiliens etikk og moral. I en av bøkene sine skriver han om provisjon fra arabiske konger, om sponsede jaktlag og dyre gaver.

– Ingen har noen gang motsagt meg alt det jeg skriver om kongehuset i denne boken og det er bra dokumentert, mener han.

Han legger til at den tidligere sosialdemokratiske statsministeren Felipe Gonzalez forsøkte å få stoppet boken, men mislyktes.

– Juan Carlos fikk flotte biler, båt og dyre motorsykler i gaver, og noe slikt tror jeg aldri man har sett i noe annet kongehus eller regjeringer i Europa.

– Juan Carlos var oppsatt på å ha mange penger etter å ha levd en barndom i eksil. Han lovet seg selv aldri å komme i en like dårlig økonomisk situasjon igjen, hevder Abad.

Vil bli kvitt kongen

Men nå mener flertallet av spanjolene at det er på tide for kongen å abdisere, ifølge en undersøkelse i avisa El Mundo.

Utenfor palasset i Madrid er stemningen entydig.

– Det er bedre at han overlater tronen til sønnen til kronprins Felipe, for han har ikke noen skraper i lakken, sier en av de forbipasserende til NRK.

– Jeg mener han bør begynne å tenke på å overlate tronen til sønnen. Kongen er jo både gammel og syk, sier en annen.

– Kongen har alltid sagt at han ikke vil abdisere, at han vil sitte på tronen til han dør, avslutter José García Abad.

I tre år har det vært snakket om «Annus Horibilis» i det spanske kongehuset. El País regner med å ha nok å skrive om også i det kommende året også.

– Kongefamilien er satt på prøve. Hvis kongen klarer å løse problemene som han står overfor, så vil han med sin historie klare å vinne tilbake tilliten. Men det står mange prøver foran ham, og mange av dem kommer dette året, mener Jan Martinez Ahrens.

SISTE NYTT

Siste nytt