Normal

Spanias kongefamilie dras inn i korrupsjonssak

Spanias kongefamilie har fått en ripe i lakken etter at prinsesse Cristina er innkalt for å forklare seg som mistenkt i en korrupsjonssak.

Spanske kongefamilien

SVERTES AV KORRUPSJONSANKLAGER: Kong Juan Carlos (75) fra venstre poserer med resten av den spanske kongefamilien. Prinsesse Cristina og ektemannen Inaki Urdangarin står i midten av bildet ved siden av kongen og dronning Sofia. Prinsesse Elena i rosa kjole står ved siden av princesse Letizia og hennes ektemann, kronprins Felipe.

Foto: JAVIER SORIANO / Afp

Det er første gang et medlem av den spanske kongefamilien må møte i retten, mistenkt for kriminalitet, skriver nyhetsbyrået AFP.

Prinsesse Cristina har frem til nå klart å styre unna saken der ektemannen Inaki Urdangarin og hans tidligere samarbeidspartner Diego Torres anklages for å ha unndratt penger fra en veldedig organisasjon kalt Noos-instituttet.

Etterforskerne kom imidlertid over en rekke e-poster som viser at Urdangarin ved flere tilfeller skal ha diskutert organisasjonens gjøren og laden med sin kone, som også satt i styret.

Dermed vedtok dommeren at den 47 år gamle prinsessa likevel på innfinne seg i retten, og forklare seg om korrupsjonsmistankene som nå er stryket mot henne. 27. april må hun møte i Palma på den spanske øya Mallorca.

– Vi kommenterer ikke rettsavgjørelser, svarte Natalia Junquera, talsperson for det spanske kongehuset, ifølge den spanske avisa El Pais.

Dalende popularitet for kongefamilien

Utviklingen i saken er et kraftig slag i magen for det spanske kongehuset, som allerede sliter med synkende popularitet.

I tillegg til etterforskningen mot svigersønnen, har kong Juan Carlos (75) fått kritikk for at han valgte å dra på en luksuriøs elefantsafari i Afrika i fjor samtidig som arbeidsledigheten i hans kongedeømme steg til nye høyder.

Tidligere har spanskekongen også hatt et rykte på seg som en skjørtejeger av rang, og utroskapshistoriene skal være et hyppig samtaleemne blant undersåttene.

I forrige måned viste en meningsmåling at i underkant av 60 prosent av spanjolene mener at den 75 år gamle kongen burde gå av til fordel for sin sønn, prins Felipe (45).

Bekyldes for underslag av 6 millioner euro

Prinsesse Cristina er nummer sju i den kongelige arverekken til tronen.

Hun møtte sin ektemann Inaki Urdangarin i 1996 da han spilte for det spanske landslaget i håndball. De har fire barn sammen.

Noos-instituttet ble opprettet i 2003, med Urdangarin som styreleder. Ifølge etterforskerne skal han ha underslått 6 millioner euro (rundt 50 millioner norske kroner), som han og Torres skal ha plassert i sine egne, private selskaper.

Ektemannen nekter straffskyld.

Prinsesse Cristina og ektemannen Inaki Urdangarin

Prinsesse Cristina av Spania og ektemannen Inaki Urdangarin vinker fra bilen. Bildet er tatt i 2005.

Foto: DANIEL OCHOA DE OLZA / Ap

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt