Spanskekongens første TV-intervju på ti år

Den spanske kongefamilien blir stadig mindre populær. Fredag prøvde kong Juan Carlos å komme på banen igjen med sitt første TV-intervju på ti år.

Populariteten har dalt raskt for kongen av Spania. Fredag kveld prøver kong Juan Carlos å komme på banen igjen med sitt første TV-intervju på ti år.

SE INTERVJUET: Sendes i beste sendetid på spansk fjernsyn fredag kveld og skal markere at den spanske kongen Juan Carlos fyller 75 år lørdag.

Intervjuet med kongen ble sendt i beste sendetid på spansk fjernsyn fredag kveld. TV-opptredenen skal markere at kongen fyller 75 år lørdag.

Mange eksperter mener at kongen stiller opp i et forsøk på å rette opp sitt dårlige rykte etter et år preget av tabber og skandaler.

Avisen Financial Times kaller 2012 for ett av de verste årene for den spanske kongefamilien siden Juan Carlos ble konge i 1975.

Det vises også i meningsmålingene – rekordhøye 41 prosent av de spurte spanjolene mener hele monarkiet bør avskaffes, ifølge undersøkelsen til avisen El Mundo.

Skandale etter skandale

Det spanske kongehuset ble spesielt lite populære etter den skandaleombruste «Botswana-episoden». Kongen måtte sende ut en offentlig beklagelse i fjor da det ble kjent at han hadde dratt på en kostbar jakttur i det afrikanske landet.

I et kriserammet Spania der nesten hver fjerde innbygger er arbeidsledig, ble turen svært dårlig mottatt og det haglet harde ord om kongen. Men jaktturen kom på toppen av flere uheldige kongelige episoder i 2012.

Kongehuset ble kritisert da en av kongens svigersønner lot sin 13 år gamle sønn prøveskyte med våpen selv om aldersgrensen for å få våpenlisens i Spania er 14 år. 13-åringen skjøt seg selv i foten under skyteopplæringen på en familieeiendom utenfor Madrid og våpenet som ble brukt hadde ikke lisens.

Også en mye omtalt korrupsjonssak som involverer en annen svigersønn, har fått spanjolene til å se rødt. Inaki Urdangarin, som er gift med prinsesse Christina, ble suspendert fra alle sine offentlige oppgaver etter at det ble kjent at han underslo offentlige midler da han var sjef for Instituto Noos i perioden 2004 og 2006.

Også det skrantende ekteskapet mellom kong Juan Carlos og dronning Sofia og kongens påståtte elskerinner har vært mye omtalt i spanske medier.

Fall på målingene

Etter å ha fått godkjentstempel fra 72 prosent av spanjolene for under ett år siden, svarer nå 50 prosent at de har et godt inntrykk av kongen.

Nær 45 prosent sier Juan Carlos bør la kronprins Felipe ta over. Hele 41 prosent mener hele monarkiet bør avskaffes.

Støtten til monarkiet smuldrer spesielt blant unge spanjoler som ikke har like sterke minner om kongens viktige rolle under overgangen til demokrati i Spania.

Det skal være grunnen til at man i TV-sendingen fredag tar med utsagn fra viktige personer fra denne perioden som roser kongens innsats, skriver NTB.

Kong Juan Carlos holdt den tradisjonelle talen før jul

Kong Juan Carlos prøvde å vise et litt nytt image under nyttårstalen sin, og nå gir han også et fjernsynsintervju for første gang på mange år.

Foto: POOL / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt

Presset Trump på koronahåndteringen

Joe Biden kalte Kinas og Russlands presidenter for kjeltringer og avviste alle påstander om korrupsjon. Mens Donald Trump mente koronavaksinen er like rundt hjørnet, og avslørte hvorfor han i det hele tatt ville bli president.