Hopp til innhold

Spanias regjering forbereder direkte styre i Catalonia

Spanias regjering forbereder seg på å iverksette paragraf 155 i grunnloven – å sette regionen Catalonia under direkte styre. Men fortsatt venter man på en presisering når det gjelder gårsdagens erklæring om selvstyre.

SPAIN-POLITICS-CATALONIA

Spanias statsminister Mariano Rajoy holdt en tordentale mot katalanske myndigheter i det spanske parlamentet i ettermiddag.

Foto: JAVIER SORIANO / AFP

Hva innebærer gårsdagens erklæring fra Catalonias leder Carles Puigdemont?

Svaret på dette spørsmålet vil avgjøre hva som vil skje i Spania de neste dagene.

Puigdemont ba regionens parlament om å stemme for løsrivelse av Catalonia. Men han ba også om noen ukers utsettelse, og han sier han ønsker en dialog med regjeringen i Madrid.

Tordentale

Den spanske statsministeren Mariano Rajoys tale til parlamentet i Madrid i ettermiddag var definitivt ingen invitasjon til dialog.

SPAIN-POLITICS/CATALONIA-SPLIT FAMILY

Den katalanske uavhengighetsbevegelsen håper fortsatt på løsrivelse fra Spania. Men motstanderne er mektige, og katalanske myndigheter har utsatt sin erklæring om uavhengighet.

Foto: ENRIQUE CALVO / Reuters

Den var et sammenhengende angrep på den katalanske ledelsen og deres ønske om løsrivelse fra Spania:

– Lederne i Catalonia har utnyttet sin maktstilling for å iverksette et illojalt angrep mot grunnloven, mot Spanias enhet, og mot Catalonias egen status. Og enda verre: mot det fredelige samlivet mellom våre borgere, sa den spanske statsministeren.

Hva mener dere?

Den spanske regjeringen står altså bom fast på sin politiske linje overfor de opprørske katalanerne. Uten at Catalonias ledere gir opp sin uavhengighetskamp er det ikke grunnlag for dialog.

Regjeringen i Madrid forlanger derfor nå et klart svar på hva som er situasjonen etter gårsdagens erklæring i parlamentet i Barcelona:

Foreligger det en erklæring om uavhengighet for Catalonia – eller ikke? Den spanske regjeringen har gitt katalanske myndigheter en frist på fem dager med å svare, melder det spanske nyhetsbyrået EFE.

Artikkel 155

SPAIN-POLITICS/CATALONIA

Presset øker mot Catalonias leder Carles Puigdemont. Den spanske regjeringen krever nå et klart svar på følgende spørsmål: "Har dere erklært uavhengighet eller ikke?"

Foto: ALBERT GEA / Reuters

Og i påvente av en avklaring på dette har myndighetene i Madrid satt i verk forberedelsene til et dramatisk svar: Å iverksette paragraf 155 i den spanske grunnloven.

Denne bestemmelsen gir Spanias regjering rett til å sette det katalanske selvstyret ut av drift, og å overta kontrollen over de regionale institusjonene i Barcelona.

Paragraf 155 er en del av grunnloven fra 1978, men i de 40 årene som er gått har det aldri vært aktuelt å bruke den.

Hva gjør Catalonia?

Catalonias leder Carles Puigdemont tråkket altså på bremsen i går kveld, etter at han hadde ledet en kampanje som syntes å lede til en umiddelbar erklæring om ensidig løsrivelse.

Truslene fra Madrid om å frata regionen sitt selvstyre, den manglende støtten fra EU og store europeiske land, og store bedrifters beslutning om å forlate Catalonia, var nok de meste tungtveiende grunnene til at selvstyreerklæringen ble utsatt.

Nå sier Puigdemont at han "tilbyr en dialog uten betingelser" overfor Madrid. Men knapt noen tror at den spanske regjeringen vil fravike sin harde linje.

Hva Catalonias regjering gjør i denne situasjonen er derfor høyst uklart. Det eneste sikre er at den bitre konflikten mellom Catalonia og den spanske staten vil fortsette.

TOPSHOT-SPAIN-CATALONIA-POLITICS-REFERENDUM

80 prosent av Spanias befolkning er imot selvstyre for Catalonia, og flere hundre tusen mennesker demonstrerte mot katalanske løsrivelse sist søndag.

Foto: JORGE GUERRERO / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt