Sør-Korea raser mot japanske skolebøker

Sinnene er i kok i Sør-Korea over at Tokyo har anerkjent nye skolebøker der en omstridt øygruppe blir sagt å tilhøre Japan.

Japan og Sør-Korea har ulikt syn på hvem som har krav på Dokdo/Takeshima-øyene

Både Japan og Sør-Korea krever eierskap til Dokdo/Takeshima-øyene, og konflikten har nå blusset opp med nye japanske skolebøker.

Foto: AHN YOUNG-JOON / Ap

Japan anerkjente i dag flere ungdomsskolebøker i geografi der det heter at Sør-Korea driver en ulovlig okkupasjon av en øygruppe som begge land krever eierskap til.

– Vi fordømmer historieforfalskningen i skolebøkene og krever en umiddelbar dementering, sier sørkoreanske aktivister som demonstrerte ved å rive i stykker bilder av bøkene i dag, til APTN.

Se video fra en koreansk protest mot skolebøkene:

Japan provoserer nabolandene med nye skolebøker der øyene Dokdo/Takeshima sies å være japanske

Tokyo mener at Japan er i sin fulle rett.

– Det er helt naturlig at vi ønsker å undervise barna i det som er korrekt om landets territorium, sier utdannelsesminister Hakubun Shimomura.

– Oppdrar løgnere

Den lille øygruppen, som på japansk heter Takeshima, og på koreansk heter Dokdo, administreres i dag av Sør-Korea.

– At Japan mater barna sine med historieforfalskning i disse ungdomsskolebøkene, betyr at landet vil lære dem opp i løgn, og gjøre dem til løgnere, sier aktivisten Moon Je-ik, som ledet an i demonstrasjonen i Seoul.

Kun to fastboende og noen koreanske politifolk holder til på øyene som har skapt sterke følelser i begge nasjoner i mange år.

I 2005 reagerte representanter fra de koreanske sikkerhetsstyrkene så sterkt på japanske skolebøker, at politiet måtte gripe inn og blant annet hindre at en av dem begikk selvmord i rent raseri.

Sørkoreanske etteretningsagenter protesterer mot Japan i 2005

Representanter fra den sørkoreanske sikkerhetstjenesten protesterte høylytt over japanske skolebøker som kom ut i 2005.

Foto: LEE JIN-MAN / Ap

Kalt inn på teppet

Japans ambassadør til Sør-Korea, Koro Bessho, ble i dag kalt inn på teppet hos utenriksdepartementet i Seoul, der han måtte stå til rette.

– Den japanske regjeringen har atter igjen provosert oss ved å styrke sine urimelige påstander om Dokdo, som uten tvil er vårt territorium, sa talspersonen for det sørkoreanske utenriksdepartementet, Noh Kwang-il, på en pressekonferanse.

Japan har anerkjent 13 bøker der det heter at Sør-Korea ulovlig okkuperer de omstridte øyene. I 2011 stod det samme budskapet i fire av 18 bøker.

Sør-Korea kritiserer derfor Japan for å være en uansvarlig nabo, som ikke ønsker å oppnå tillit, trass i at det er femti år etter at de normaliserte forholdet seg imellom.

– At den japanske regjeringen kontinuerlig sprer sine forvrengte syn på historien til den unge generasjonen betyr tydeligvis at den vil fortsette i samme spor som tidligere ugjerninger, sier Noh Kwang-il.

Japan koloniserte den koreanske halvøya fra 1910 frem til Japans nederlag i Andre verdenskrig i 1945.

SISTE NYTT

Siste nytt