Sør-Afrika tar farvel med fotballstjerne

I Sør-Afrika er titusenvis av sørgende i begravelsen til fotballstjernen Senzo Meyiwa. Meyiwa ble skutt og drept av innbruddstyver sist søndag og drapet har satt i gang en debatt om den utbredte kriminaliteten i landet.

SOCCER-SAFRICA-MEYIWA Mourners react during a funeral service of South African national soccer team captain, Senzo Meyiwa in Durban

Titusenvis av sørafrikanere har samlet seg for å ta farvel med kapteinen på det Sør-Afrikanske fotballandslaget.

Foto: SIPHIWE SIBEKO / Reuters

Sør-Afrikas fotballhelt Senzo Meyiwa

Sør-Afrikas fotballhelt Senzo Meyiwa.

Foto: Ap

Vuvuzelaer, trommer og sang. Horder av fotballfans er samlet på Moses Mabdhida Stadion i Durban for å ta del i statsbegravelsen til nasjonalhelten Senzo Meyiwa. Den 27 år gamle fotballspilleren var kaptein og keeper på landslaget.

Han var også kaptein for laget Orlando Pirates fra Parktown i Johannesburg. Dagen før han ble drept, spilte han seriekamp da laget hans slo Ajax Cape Town.

Lokale supportere har kledd seg i fargene til Orlando Pirates. En av dem er Ntsakiso Kubayi som stod grytidlig opp i dag, for å dra fra Johannesburg til Durban for å delta i begravelsen. Han sier til den sørafrikanske avisen The Mail & Guardian at han vil vise Senzo Meyiwa sin siste respekt.

– Han har inspirert meg veldig. Jeg har mistet en legende, Sør-Afrikas største fotballspiller. Dette er et tap for hele nasjonen.

Drept i kjærestens hjem

Sist søndag besøkte Senzo Meyiwa kjæresten sin, popstjernen og skuespilleren Kelly Khumalo. To menn angrep huset i åttetiden om kvelden. Ranerne skal ha bedt om mobiltelefoner og penger. En telefon ble stjålet. Senzo Meyiwa ble skutt og drept.

 Kelly Khumalo, kjæresten til avdøde Senzo Meyiwa, ankommer huset sitt dagen etter at han ble drept.

Kelly Khumalo, kjæresten til avdøde Senzo Meyiwa, ankommer huset sitt dagen etter at han ble drept.

Foto: SIPHIWE SIBEKO / Reuters

Drapet har sjokkert Sør-Afrika og satt søkelyset på den utbredte voldskriminaliteten i landet. Flere enn 17000 mennesker ble drept i Sør-Afrika det siste året. Landets drapsrate er fem ganger høyere enn gjennomsnittet i verden. Samtidig økte antallet væpnede ran. Flere enn 119 tusen slike ran ble anmeldt til politiet det siste året.

– Drap på høyprofilerte personer kan motivere folk i Sør-Afrika til å bekjempe kriminalitet.

Det sier Gareth Newham ved Insitutt for sikkerhetsstudier i Pretoria til avisen Times Live. Han oppfordrer folk til å anmelde drapssaker til politiet og engasjere seg i lokalsamfunnet.

Newman mener likevel at det viktigste middelet for å redusere væpnede ran er å ansette de beste politifolkene i lederstillinger. Han hevder at korrupsjon har ført til en krise i toppledelsen i politiet og sier at det må ryddes opp.

– Det har blitt utnevnt for mange politifolk i topp-posisjoner som verken har den nødvendige integriteten eller kvalifikasjonene.

Politiet har utlovet en belønning for tips som kan føre til pågripelse av dem som stod bak angrepet mot Senzo Meyiwa. I går informerte politiet om at en mann er arrestert, siktet for ran og drap.

Nasjon i sorg

Ord kan ikke uttrykke nasjonens sjokk over dette tapet, sa president Jacob Zuma da han fikk høre om drapet på landets mest kjente og kjære fotballspiller. Han har bedt folk om å flagge på halv stang i dag.

Laster Twitter-innhold

Myndighetene har også annonsert at det Sør-Afrikanske landslaget vil spille neste kvalifiseringskamp i Afrika-cupen mot Sudan i Meyiwas hjemby Durban.

Det er i Durban supportere fra hele landet samles i dag, sammen med offisielle representanter og Meyiwas familie.

På innsiden er stadion dekorert med bilder av fotballstjernen. Tilhengerne har T-skjorter med bilde av Senzo Meyiwa. De sørgende supporterne bærer plakater der det står «Hvil i fred Meyiwa» og «Hambe Kahle» som betyr farvel.

Sør-Afrika tar også farvel med to andre idrettsstjerner i dag. Det er begravelse for mellomdistanseløperen Mbulaeni Mulaudzi. Den tidligere verdensmesteren på 800-meter ble drept i en bilulykke dagen før drapet på Meyiwa. Samme dag døde også den kvinnelige bokseren Phindile Mwelase etter å ha vært to uker i koma. Hun gikk i koma etter et hardt slag under en boksekamp 10. oktober og begraves i sin hjemby Ladysmith i dag. Det har vært en tøff uke for den sportsinteresserte nasjonen Sør-Afrika.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt