Hopp til innhold

– Veldig sterkt å være her i Sør-Afrika

JOHANNESBURG (NRK): Besøket ved minnesmerket for Mandelas parti ANC vakte sterke følelser hos Erna i Solberg. I dag startet hun sin tredagersreise til Afrika i kontinentets sørligste land.

Solberg og Brende i Johannesburg

BESØKTE ANC-MUSEUM: Statsminister Erna Solbergs første stopp på sin Afrika-reise var ved ANC-museet i Liliesleaf. Solberg og Børge Brende møtte de to veteranene fra kampen mot apartheid, Andrew Mlangeni, og sønn til Harold Wolpe Nicholas Wolpe.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Statsministeren og utenriksminister Børge Brende startet rundreisen i Sør-Afrika med det som kanskje er det mektigste Afrika har å by på: minnet etter den oppofrende frihetskampen som ANC og Nelson Mandela stod for.

– Det er veldig sterkt å komme hit og se stedet der Mandela planla kampen mot apartheidregimet, sier Erna Solberg.

Solberg treffer ANC-veteraner

TRAFF VETERANER: Erna Solberg traff ANC-veteraner som satt fengslet med Nelson Mandela på Robben Island. Her snakker hun og utenriksminister Børge Brende med Nicolas Wolpe og Andrew Mlangeni.

Foto: Jarle Roheim Håkonsen / NRK

Statsministeren legger til at de sterke båndene mellom Norge og Sør-Afrika nettopp er et resultat av apartheid, og den norske støtten til kampen mot apartheidregimet.

På besøket ved ANC-museet i Liliesleaf fikk Solberg og Brende se de lave, beskjedne murbygningene med stråtak, som var Mandela og ANC sitt skjulested på 60-tallet, da den gryende kampen mot den hvite overmakten startet.

I tillegg fikk statsministeren og utenriksministeren treffe Nicolas Wolpe og Andrew Mlangeni. Mlangeni satt fengslet sammen med Mandela på Robben Island, og Wolpe er sønnen til en annen av Mandelas medfanger, Harold Wolpe.

Utdanning for jenter

Mandela var også opptatt av det som er Ernas Solbergs hovedformål med reisen, nemlig retten til utdanning, og da særlig lik rett for jenter til å gå på skole.

Den kjente frihetsforkjemperen skal ha sagt at utdanning er det sterkeste redskapet for å forandre verden.

Solberg reiser videre til Malawi i kveld, der hun skal treffe representanter for landet for å snakke om utdanning for jenter.

Norge har utstrakt samarbeid og bistand til Malawi, som er et svært fattig land.

Erna Solberg besøker Mandelas gjemmested

Video: Statsminister Erna Solberg vil prioritere kvinners situasjon i u-land og utdannelse. Solberg er på rundreise i Afrika og besøkte i dag Nelson Mandelas gjemmested i Sør-Afrika.

Pådriver for tusenårsmålene

Onsdag ettermiddag reiser statsministeren videre til Rwanda, der hun blant annet skal delta på en markering for folkemordet, som skjedde for 20 år siden.

Men Solberg skal også ha møter om positiv utvikling. I hovedstaden Kigali skal hun treffe den rwandiske presidenten Paul Kagame. De skal diskutere FNs tusenårsmål, som det går nokså bra med.

Målene dreier seg blant annet om å redusere fattigdom, og sikre utdanning, spesielt for jenter.

Fristen for tusenårsmålene går ut neste sommer, og den norske statsministeren leder en FN-gruppe, blant annet sammen med Kagame, som skal være pådrivere for å få målene i havn innen fristen.

SISTE NYTT

Siste nytt