Her starter oljemarerittet

Dette bildet viser da oljeriggen «Deepwater Horizon» eksploderte. Så startet oljeutslippene.

Gulf Oil Spill BP Safety

Her starter oljekatastrofen i Mexicogolfen.

Foto: Anonymous / Ap

Bildet er tatt 20. april i det oljeriggen «Deepwater Horizon» eksploderer og lener seg over. LIke etter forsvinner riggen i dypet.

Les også: – Oljeflaket er større enn antatt
Les også: - Dette gikk feil i Mexicogolfen
Les også:
Nye forsøk på å stanse utslipp

Elleve personer døde da riggen gikk ned. 17 ble skadd, og to dager senere startet oljeutslippet som truer sørstatene i USA.

Nå forsøker myndighetene febrilsk å hindre at oljeflaket, som blir foret med 25.000 nye fat råolje hver eneste dag, skal nå land. Samtidig forsøker riggopperatøren BP å dekke til utslippet for å hindre at mer olje siver ut i Mexicogolfen.

Langer ut mot oljeselskapene

Og samtidig som stadig mer olje pumpes ut i Mexicogolfen, forsøker selskapene som skulle sikret for at utslippet ikke fant sted å legge skylden på hverandre. Det har irritert president Barack Obama.

Video Oljeplattform i brann i Mexico-gulfen

Oljeplattform i brann i Mexico-gulfen

Han kritiserer særlig de tre skapene BP, Halliburton og Transocean som alle er knyttet til oljeriggen Deepwater Horizon, som sank i slutten av april, for å prøve å gi hverandre skylden for ulykken.

– Jeg vil ikke tolerere at oljeselskapene gir hverandre skylden eller mer uansvarlighet. Folk rundt Mexicogolfen trenger vår hjelp, sa Obama.

Og der ligger problemet. For utslippet kommer til å bli dyrt.

– 70 milliarder kroner

Den som sitter igjen med ansvaret kommer til å måtte betale en regning i milliardklassen. De må både betale skadeerstatning til de rammede områdene, de må betale de private selskapene som bidrar i forsøket på å begrense og stoppe utslippet, og de kan også måtte betale for bruken av millitære styrker som er utkommandert for å bistå i rednings- og oppryddingsarbeidet.

Video OLJEFLAK-280410-WW_MXF_Innboks.MP4

Oljeflak truer sør-kysten av USA

BP-sjef Tony Hayward forsikrer at oljegiganten vil betale for det de selv er ansvarlige for. Bare det kommer til å bli en svimlende sum.

– Det kommer til å bli enormt. Jeg tror ikke noen kan si hva dette kommer til å koste, sier sjeføkonom ved analysefirmaet Cumberland Advisors, Robert Eisenbeis, til avisa Christian Science Monitor.

Styreleder i samme firma, David Kotok, sier kostnadene for BP vil komme opp i minst 12 milliarder dollar (om lag 70 milliarder kroner).

– BP må regne med minst 12,5 milliarder dollar, sier Kotok.

– Forpliktelsene er gigantiske og må ikke undervurderes. Anslaget på 12,5 milliarder er bare en begynnelse, legger han til.

Om regningen skulle bli på 12 milliarder dollar, så vil det være nesten 80 prosent mer enn kostnadene etter oljekatastrofen Exxon Valdez i Alaska i 1989.

SISTE NYTT

Siste nytt