Hopp til innhold

Bygger raketter av gamle vannrør inne i Gaza

Til tross for stengte grenser inn og ut av Gaza, smugler Hamas dødelige rakettdeler gjennom disse tunnelene.

 Tunnelnettverket som palestinske grupperinger har bygget under Gaza by er svært omfattende.

Tunnelnettverket som palestinske grupperinger har bygget under Gaza by er svært omfattende.

Gazastripen er tungt bevoktet av israelsk militære. Alt som fraktes inn og ut sjekkes grundig.

Likevel klarer Hamas å smugle raketter og annet militært utstyr inn til det okkuperte området.

Svaret på hvordan det er mulig, finner du mange meter under bakken: tunneler.

Langs grensen til Egypt i sør og innover i Israel; palestinerne har bygget underjordiske tunneler i flere tiår.

Bruker gamle raketter og vannrør

Raketter har i mange år blitt smuglet inn via de underjordiske tunnelene langs den egyptiske grensen sør i Gaza.

De siste årene har Egypt forsøkt å stenge smuglerrutene. Dette har ført til at ferdigproduserte våpen, samt enkeltdeler, er blitt vanskeligere å frakte.

En palestinsk arbeider fires ned smuglertunnel i 2015. Tunnelen ble oversvømmet av egyptiske sikkerhetsstyrker i et forsøk på å bremse ned antall raketter som kom inn til Gaza.

En palestinsk arbeider fires ned i en smuglertunnel som strekker seg fra Gaza inn i Egypt i 2015. Tunnelen ble oversvømmet av egyptiske sikkerhetsstyrker i et forsøk på å bremse ned Hamas' smugling av våpen og raketter inn i det okkuperte området.

Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters

I en dokumentar laget av Al Jazeera i fjor høst, viser Hamas hvordan de graver opp gamle vannrør som ikke lenger er tilkoblet, og bruker dem i produksjonen av raketter.

De viser også at de plukker fra hverandre udetonerte israelske raketter, og bruker de gamle delene til å lage nye våpen.

Bomber tunnelene

Onsdag slapp det israelske forsvaret 120 bomber sør i Gaza. Bakgrunnen for angrepet var 50 raketter sendt mot israelske militære baser natt til onsdag. Det skriver avisen Jerusalem Post.

Avisen New York Times skriver israelske ledere har latt seg forbause over rakettangrepene.

Sammen med luftangrep tidligere denne uken, har israelske raketter til sammen ødelagt nær tre mil tunneler på kun et par dager, ifølge israelske myndigheter.

En soldat står i en tunnel på Gazastripen som brukes til militære formål av militante palestinere, blant annet til frakting av raketter og våpen.

En soldat står i en tunnel på grensen mellom Gaza og Egypt i 2015. Tunnelen blir brukt til militære formål av militante palestinere, blant annet til frakting av raketter og våpen.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

Det vites ikke med sikkerhet hvor mange tunneler som finnes, men nettverket skal være omfattende.

Hjelp av Iran

Forrige uke skjøt Hamas hundrevis av raketter mot Israel. Selv om flesteparten ble stanset av det israelske rakettforsvaret Iron Dome, landet noen i israelske byer. Det skriver avisen Washington Post. Rakettene tok livet av syv mennesker.

Det israelske rakettforsvaret Iron Dome skyter mot raketter skutt av Hamas mot Israel den 14. mai.

FORSVAR: Det israelske rakettforsvaret Iron Dome skyter mot raketter avfyrt av Hamas den 14. mai i år. Forsvarssystemet er ifølge israelske myndigheter svært effektivt.

Foto: ANAS BABA / AFP

Hamas har de siste årene fått hjelp av Iran til å smugle inn våpen og utstyr, samt hjelp til å utbedre egenproduksjonen av raketter på Gazastripen.

I 2019 sa lederen for Hamas, Yahya Sinwar, at de ikke hadde klart seg uten hjelpen fra Iran.

Den iranske Revolusjonsgardens eliteenhets mektige leder, Esmail Qaani, har lovet å støtte Hamas i konflikten med Israel. Det meldte iranske medier 15. mai.

Brorparten av rakettene til Hamas skal trolig være kortdistanseraketter. Samtidig er det rapportert at de har raketter som kan nå så langt som til Jerusalem, Tel Aviv og den israelske flyplassen Ben Gurion, skriver New York Times.

Hamas hevder de har raketter som kan nå hele Israel.

Store sivile tap

Siden 6. mai har volden økt kraftig mellom Israel og de palestinske områdene. Det er sendt kraftige luftangrep fra begge sider.

219 palestinere er drept i Gaza. Av dem er 63 barn. Det melder de palestinske helsemyndighetene i en pressemelding onsdag. Mer enn 1500 personer er skadd.

På israelsk side har 12 personer blitt drept, skriver The Jerusalem Post. Over 330 har blitt skadet.

Onsdagens angrep skal ifølge det israelske militæret ha drept minst 10 personer med tilknytning til Hamas.

SISTE NYTT

Siste nytt