NRK Meny
Normal

Slik blir Obamas store dag

I dag blir Barack Obama USAs 44. president. Vi gir deg full oversikt over seremonier, prosesjoner, taler, lunsjer, parader, ball - og historiske øyeblikk.

Michelle og Barack Obama

Her ankommer Michelle og Barack Obama den tradisjonsrike morgenandakten i forkant av presidentinnsettelsesseremonien.

Foto: KEVIN LAMARQUE / REUTERS

Washington D.C. kan være så vinterkald den bare vil. I dag er USAs hovedstad uansett landets heteste attraksjon for mennesker fra hele verden.

Alle ønsker å se Obama overta stillingen som verdens mektigste person. Washington har forberedt seg på en masseinvasjon av mennesker som ønsker å se og delta på de mange festlighetene, gallaene og feiringene - og for å bivåne den historiske hendelsen at den første svarte personen blir innsatt som USAs president.

Se bilder fra Obamas store dag

Obamas timeplan

Innsettelsesdagen er gjennomsyret av tradisjoner, og mange nyvalgte presidenter følger de samme rutinene som sine forgjengere.

Nett-TV: Obamas store dag

Slik har de andre innsettelsene vært, og slik blir Obamas dag på tirsdag:

Franklin D. Roosevelt

Franklin D. Roosevelt.

Foto: AP

Morgenandakt kl 14:00 - Dagens første tradisjon er en morgenandakt. Helt siden president Franklin D. Roosevelt i 1933 - en president som tok USA ut av den store økonomiske depresjonen på 20- og 30-tallet, ikke uten paralleller til dagens situasjon - har hver eneste nyvalgte president gått i kirken på «inauguration day».

LES ALT OM PRESIDENTENES MORGENANDAKTER HER

Prosesjon til Capitol kl 16:00-17:00 - Den nyvalgte presidenten, dennes visepresident og deres ektefeller møtes i Det hvite hus etter morgenandakten. Derfra reiser de til Capitol for innsettelsesseremoniene.

Før bilen ble oppfunnet, red presidentene med hest og kjerre. Et par presidenter, Thomas Jefferson og Andrew Jackson , valgte å ta turen til fots.

LES ALT OM PRESIDENTENES PROSESJONER HER

Innsettelsesseremonier kl 17:00-18:00 - Visepresidenten er den første som nedlegger embetsløftet. Visepresidentens ed er den samme som for medlemmer av Kongressen - Senatet og Representantenes hus - men forskjellig fra den presidenten avgir.

Seremoniene har foregått på forskjellige steder gjennom årene, men siden president Ronald Reagans første innsettelse, i 1981, er de blitt holdt på den vestvendte avsatsen ved Capitol.

Seremonien der presidenten avgir sitt embetsløfte, er vanligvis ledet av USAs høyesterettsjustitiarius, selv om det har vært et par unntak. Siden andre verdenskrig har visepresidentens edsseremoni blitt ledet av en venn eller en kollega av visepresidenten.

LES ALT OM VISEPRESIDENTENES INNSETTELSESSEREMONI HER

LES ALT OM PRESIDENTENES INNSETTELSESSEREMONI HER

Tiltredelsestale kl 18:00 - Helt siden begynnelsen har presidenter holdt innsettelsestaler. George Washington , etter å ha avgitt landets første presidentembetsløfte i 1789, holdt sin tale til Kongress-medlemmer og andre viktigheter.

Innvielsestalen gir presidenten en mulighet til å gi sin visjon, sitt drømmebilde, av USA, og til sette mål for landet.

LES ALT OM PRESIDENTENES TILTREDELSESTALE HER

Forgjengeren reiser kl 18:30-19:00 - Siden begynnelsen av 1900-tallet har den avtroppende presidenten forlatt Capitol umiddelbart etter etterfølgerens tiltredelsestale. Noen har reist med tog eller bil, men siden president Gerald Ford i 1977 har den avgående presidenten og dennes ektefelle reist med helikopter.

De siste årene har den nye presidenten og visepresidenten fulgt deres forgjengere gjennom en oppstilling av soldater på vei til helikopteret.

LES ALT OM PRESIDENTENES AVSKJED HER

Innvielseslunsj kl 19:15- Etter å ha overvært den forrige presidentens avreise, eskorteres den nye presidenten til Capitols "Statuary Hall" for en innvielseslunsj.

Lunsjen har blitt mer forseggjort de siste årene, og den omfatter taler og gaver. Innholdet på menyen er ofte hentet fra hjemstatene til presidenten og visepresidenten.

LES ALT OM INNVIELSESLUNSJEN HER

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Barack og Michelle Obama med Jill og Joe Biden

Barack Obama feiret valgseieren sammen med kona Michelle og den kommende visepresidenten Joe Biden og hans kone Jill.

Foto: STAN HONDA / AFPInnsettelsesparade kl. 20:00
- Etter innvielseslunsjen leder presidenten og visepresidenten en prosesjon ned Pennsylvania Avenue.

Når de kommer til Det hvite hus sammen med ektefeller og sine spesielt inviterte gjester, ser de på resten av paraden som passerer. Paraden består av en rekke forskjellige grupper, blant annet militære regimenter og korps.

LES ALT OM INNSETTELSESPARADEN HER

Innvielsesball etter kl 23:00 - Dagen avsluttes med innvielsesball, planlagt av innsettelseskomiteen, for å feire anledningen.

Tradisjonen startet med ett enkelt innvielsesball, men antallet har økt med årene. President Bill Clinton hadde 14 ball i 1997 og president George W. Bush hadde ni ball i 2005.

LES ALT OM INNVIELSESBALLENE HER

NETT-TV: Obamas store dag

«A New Birth of Freedom»

Temaet for Obamas innsettelse er «En ny fødsel for frihet» - «A New Birth of Freedom», ifølge komiteen med ansvaret for innsettelsesseremonien, Joint Congressional Committee on Inaugural Ceremonies (JCCIC).

Temaet er valgt av California-senator Dianne Feinstein og de andre medlemmene av komiteen, og vil bli flettet inn i hele seremonien. I tillegg til Feinsten er senator Bob Bennett, Senatets flertallsleder Herry Reid, Speaker of the House Nancy Pelosi, flertallsleder Steny Hoyer i Representantenes hus og Republikanernes leder i Representantenes hus, John Boehner, medlemmer av komiteen.

Komiteen løftet selv hamrene og slo inn de symbolske første spikrene da plattformen der Obama skal avlegge embetsløftet, ble påbegynt den 24. september i fjor.

Til minne om «Honest Abe»

Temaet til den 65. innsettelsesseremonien i USAs historie vil være en minnemarkering av at det er 200 år siden den USAs 16. president, Abraham Lincoln , ble født.

President Abraham Lincoln

I år er det 200 år siden Abraham Lincoln ble født.

Foto: Library of Congress

Lincoln, da han ga sin berømte Gettysburg-tale i Pennsylvania i 1863, sa: "vi som er tilstede står høytidelig fast ved vår beslutning om at de som døde her, ikke skal ha dødd forgjeves, at denne nasjonen under Gud skal få en ny fødsel i frihet".

Temaet er vanligvis knyttet til en stor årsdag, og da Feinstein annonserte temaet fortalte hun om hvor passende hun synes det er i dag, ikke minst på grunn av det historiske valget av Obama.

- På en tid da landet vårt står overfor store utfordringer både innen- og utenlands, er det passende å søke tilbake til ordene til president Lincoln, som anstrengte seg for å samle nasjonen ved å henvende seg til "de gode englene ved vår natur", sa Feinstein da temaet ble offentliggjort den 5. november i fjor, og la til:

- Det er spesielt passende å feire Lincolns ord når vi nå skal innsette USAs første afro-amerikanske president.

Når Obama gjentar eden til presidentembetet, vil han stå og se over National Mall mot Lincoln Memorial, der mange av den 16. presidentens udødelige ord er gravert.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt