Presidentens tiltredelsestale

De store og velformulerte tiltredelsestalene blir fremdeles sitert i dag.

John F. Kennedy

John F. Kennedy holdt sin tiltredelsestale i 1961.

Foto: SCANPIX

Tradisjonen med å gi en tale på innsettelsesdagen begynte med den aller første innsettelsen - president George Washingtons - den 30. april 1789.

Washington mest ordknapp

Etter å ha avlagt embetseden på balkongen på Federal Hall i New York City, reiste president Washington til Senatet der han leste en tale for medlemmer av Kongressen og andre viktigheter.

Hans andre innsettelse fant sted i Philadelphia den 4. mars 1793, i Senatets rom i kongressbygningen. Der ga president Washington den korteste tiltredelsestalen til nå - på bare 135 ord - før han gjentok embetsløftet.

Alle presidenter etter Washington har gitt en tiltredelsestale. Mens mange av de tidlige presidentene leste talene før de avla eden, er vanen i dag at høyesterettsjustitiarius først bestyrer eden før presidenten holder sin tale.

Harrisons lange tale ga lungebetennelse

President William Henry Harrison har holdt den lengste tiltredelsestalen til nå, på hele 8445 ord. Talen ble holdt 4. mars 1841 - en iskald og regnvåt dag.

Han døde en måned senere av lungebetennelse, som han trolig pådro seg etter å ha opphold seg så lenge ute i de kalde og våte elementene på innsettelsesdagen.

President John Adams 2308 ord lange tiltredelsestale inneholdt den lengste setningen, på 737 ord, da han etterfulgte president Washington i 1797.

Etter president Washingtons andre tiltredelsestale er Franklin D. Roosevelts fjerde - som han holdt den 20. januar 1945 - den nest korteste talen med sine 559 ord. Roosevelt ønsket å ha en enkel seremoni i Det hvite hus i etterkant av krigsårene.

Moderne tider og store taler

I 1921 ble Warren G. Harding den første presidenten som avla tiltredelsestalen gjennom høyttalere.

I 1925 var president Calvin Coolidges tiltredelsestale den første som ble landsdekkende kringkastet på radio, og i 1949 ble president Harry S Truman den første presidenten til å holde en TV-sendt tiltredelsestale.

De fleste presidentene bruker talen til å gi sin visjon av USA og til å sette sine mål for nasjonen.

Noen av de mest velformulert og mektige talene blir fremdeles sitert i dag, som for eksempel da president Franklin D. Roosevelt i 1933 erkjente at: "we have nothing to fear but fear itself".

Og i 1961 erklærte president John F. Kennedy i sin tiltredelsestale: "And so my fellow Americans: ask not what your country can do for you - ask what you can do for your country".

Er du spesielt interessert, kan du trykke her og lese alle tiltredelsestalene .

SISTE NYTT

Siste nytt