Hopp til innhold

Se, der danser presidenten

Etter en lang og begivenhetsrik dag, svingte USAs president Barack Obama seg inn i natten med kona Michelle.

Barack og Michelle Obama på ball
Foto: Charlie Neibergall / AP

Presidentparet svingte seg fra ball til ball på denne svært spesielle dagen, og det er ingen hvem som helst som sto for musikken.

Stjerneartister

Et stjernegalleri bestående av blant andre Alicia Keys, Beyonce, Mary J. Blige, Mariah Carey, Kanye West, Kid Rock og Jay-Z fikk i gang dansefoten hos ballgjestene.

– Det er utrolig å få være med på dette, sier Kanye West.

– Å få varme opp for presidenten ... Dette er en drøm som blir virkelighet. Og det er den eneste gangen jeg vil være oppvarmer, ler den kjente artisten.

Det er fast tradisjon ved amerikanske presidentinnsettelser at dagen avsluttes med ball.

Les: Presidentens innvielsesball

Danser seg gjennom ti ball

Men mye har skjedd siden James Madison holdt ball i 1809. Da kostet billettene 4 dollar, og det var 400 mennesker som deltok.

I 2009 skal Barack Obama danse seg gjennom hele ti ball på én kveld - og ta imot ny hyllest fra mange tusen, som har betalt fra 75 til 150 dollar for å være med på festivitasen.

Og stemningen sto i taket – og et hav av mobiltelefoner steg opp for å forevige øyeblikket–- da en smoking-kledd president entret scenen sammen med en førstedame kledd i lang, hvit kjole med én stropp.

– Takk for at jeg ble valgt, sa Obama til den jublende folkemengden på det første ballet han var innom.

– Og jeg vil takke hver og en av dere for det dere gjør for nasjonen. Vi trenger dere, sammen skal vi forandre Amerika, sa han før han bød kona opp til dans, og de danset til «At Last» av Etta James, fremført av artisten Beyoncé.

Video nsps_upload_2009_1_21_7_43_57_3007.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Det ble mange danser i løpet av natten for presidentparet.

Ropte på kyss

Turen gikk videre til blant annet «Obama Homes States Inaugural Ball», ballet som arrangeres for innbyggere i Hawaii, der Obama er født, og Illinois, hans amerikanske hjemstat.

«Aloha!», ropte presidenten til stor glede for Hawaii-folket.

– Dette er et spesielt ball, for det representerer røttene våre. Dere er gamle venner, pekte Obama på.

Så kastet han og Michelle seg igjen ut i dansen, og president Obama svingte kona rundt til stor jubel fra gjestene - som helst ville ha mer! De ropte etter et kyss, men dette vinket Michelle leende bort og ristet på hodet.

Barack og Michelle Obama

Barack Obama la armene rundt livet på sin kone.

Foto: STAN HONDA / AFP

Det har vært en lang og begivenhetsrik dag for den nyinnsatte presidenten, og litt ut i dansen lot han den litt mer formelle danseposisjonen falle og la armene sine rundt livet til kona.

Dette fikk CNNs kommentatorer til å trekke på smilebåndet.

– Jeg skal ikke være uforskammet, men i min tid kalte vi det for «The One Dance» («Den ene-dansen»). Når mannen la armene rundt livet på kvinnen, betydde det «Én dans til, baby, så går vi hjem», lo kommentatorene.

– Og det er kanskje det han har mest lyst til, han har hatt en lang dag.

– En ære å ha en sønn som tjenestegjør

Også visepresidentparet Joe og Jill Biden danset seg gjennom natten – og også Biden holdt en tale på alle de ti ballene.

Visepresident Joe Biden og Jill på ett av de mange ballene de deltok på

Visepresidentparet Joe og Jill Biden holdt også koken gjennom natten.

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

– Jeg er her som visepresident, men jeg snakker til dere også som en far som har en sønn som tjenestegjør i Irak. Det er en større ære enn å være visepresident, sa Biden til soldatene på militærballet.

Ønsket en mer vågal Michelle

Michelle Obamas hvite kjole, designet av Jason Wu, har fått delte kritikker.

– Nancy Reagan hadde også en kjole med én stropp da hun var førstedame og deltok på innsettelsesballet. Jeg hadde håpet på noe litt mer vågalt fra førstedame Michelle Obama, sier motekritiker Robert Verdi.

Designeren selv, Jason Wu, er naturlig nok svært stolt over at presidentfruen bar hans kreasjon – noe som kom som en overraskelse.

– Jeg visste ikke at hun hadde på seg min kjole før hun kom ut på scenen på det første ballet. Jeg fikk ingen hint på forhånd, sier den glade designeren.

– Jeg jobber for tiden natt og dag med mitt neste moteshow, og dette har gitt meg masse inspirasjon.

Wu roser USAs nye førstedame, Michelle Obama, og tror hun vil bli et stilikon.

– Jeg tror hun vil inspirere mange. Hun bruker klær i alle prisklasser – alt kler henne. Michelle er fantastisk og har sin egen stil.

Takket ungdommen

Den lange dagen for USAs nye presidentpar ble avsluttet på ungomsballet. Det har aldri vært eget ball for ungdom, men som en takk for valgseieren og engasjementet fra de unge, insisterte Obama på det.

– Siden dette er siste post på en lang dag, og siden den nye førstedamen har gjort det samme som meg hele dagen - og det på høye hæler - skal ber jeg henne opp til en siste dans, sa Obama til stor jubel, bukket lett foran sin kone og tok henne i hånden. Sammen tok de sine siste dansetrinn.

Deretter bar det hjem til den nye adressen Pennsynlvania Avenue 1600 og Det hvite hus.

Det nye livet har begynt.

SISTE NYTT

Siste nytt

Marko havnet i leirskredet: – Bilen bare fløy

Marko Mijatovic var på vei hjem da han svingte inn på E6. I det stummende mørket var det en avgrunn der veien skulle vært.

Slik delte leirskredet E6 i to

Ferske bilder fra kvikkleireskredet nær Göteborg viser hvor dramatisk det var natt til lørdag.