Donald Trump sint etter skotsk straffereaksjon på muslim-utspill

LONDON (NRK): Donald Trump er rasende på Skottland etter å blitt fratatt både en utnevnelse som forretningsambassadør og en æresgrad ved et universitet etter sine kontroversielle muslimutspill. – De burde heller takke meg, svarer Trump.

Donald Trump

Donald Trump får stadig større oppmerksomhet i Storbritannia, der det er satt i gang en underskriftskampanje for å nekte ham innreise.

Foto: Joshua LOTT / Afp

Selv om milliardæren og republikaneren Donald Trump først og fremst kjemper om å få bli presidentkandidat, har valgkampen nå fått stadig større oppmerksomhet i Storbritannia.

Han fikk særlig hard motbør for å hevde at London var blitt så radikalisert at politifolk fryktet for sitt eget liv, og har nå også mistet både utnevnelsen som skotsk forretningsmbassadør og en æresgrad ved Robert Gordon University (RGU) i oljehovedstaden Aberdeen.

Førsteminister grep inn

Nicola Sturgeon, Scottish National Party

Den skotske førsteministeren, Nicola Sturgeon fra det skotske nasjonalistpartiet, ønsker ikke lenger å ha Trump som forretningsambassadør for Skottland.

Foto: Andy Buchanan / Afp

Donald Trump har investert store summer i Skottland, sist 200 millioner pund i et stort golfanlegg.

Tilbake i 2006 fikk han ambassadørutnevnelsen av den daværende førsteministeren fra Labour, men nå har den sittende førsteministeren tatt den fra ham.

Nicola Sturgeon, som representerer det skotske nasjonalistpartiet (SNP) mente hans nylige uttalelser om muslimer for uforenlige med rollen som forretningsambassadør.

Tilbake i 2010 fikk han en æresgrad ved Robert Gordon University, men også der mente de at multimilliardærens uttalelser passet dårlig med universitetets verdier.

Les også:

Trump slår tilbake

Mannen som ligger svært godt an på amerikanske meningsmålinger til å bli republikanernes kandidat ved neste presidentvalg har skotske aner.

Moren hans kom opprinnelig fra den skotske øya Isle of Lewis i øygruppen Hebridene. Han eier to golfbaner og et hotell i Skottland.

Donald J Trump tvitrer mot Storbritannia

Til tross for kritikk for sine utalelser om at politiet i London frykter for sine liv i radikaliserte bydeler, fortsetter Trump å holde på sitt.

Men de mange kontroversielle uttalelsene hans i valgkampen har fått skottene til å vende seg mot ham, noe han liker svært dårlig. I den skotske avisen The Press and Journal skriver han blant annet:

«Dersom de - Nicola Sturgeon og RGU - hadde planer om dette, burde de ha informert meg før storinvesteringen min på £200 millioner som kommer til å revitalisere fullstendig den store regionen i Skottland. Britiske politikere burde takke meg fremfor å appellere til politisk korrekthet.»

Vil nekte Trump innreise

Etter Donald Trumps uttalelser om at han vil nekte muslimer innreise til USA, samt hans påstander om det radikasliserte London har det blitt igangsatt en svær underskiftsaksjon i Storbritannia for å nekte ham innreise.

Så langt har 400.000 mennesker skrevet under på oppropet.

Enhver underskriftskampanje som overstiger 100.000 blir automatisk vurdert til debatt hos de folkevalgte i Underhuset.

Les også: Donald Trumps lange liste

SISTE NYTT

Siste nytt